Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Nem csak az ízviláguk miatt különlegesek a Jack Daniels italok!

Ha valahol a whiskey-kről van szó, akkor elkerülhetetlen, hogy felmerüljön Jack Daniel neve, aki annak idején egy valódi legendát hívott életre, a márka alatt futó italoknak pedig a mai napig töretlen a népszerűsége. Amilyen fordulatos volt a névadó élete, annyira változatos magának az italnak a története is, nem beszélve arról a számtalan hihetetlen érdekességről, amelyek mind ezzel a nedűvel kapcsolatosak. Ha valaki azt hallja, hogy Jack Daniels, akkor mindenki automatikusan a whiskey-re gondol, akár kedveli ezt az italt, akár sosem kóstolta ezelőtt. A márka neve ugyanis mára valódi ikonná vált, Jack nevét pedig bárki is említi meg, ott biztosan valamelyik különleges párlat a téma.  Ez nem véletlen, ugyanis ez a titokzatos úriember igazán hihetetlen dolgot álmodott meg annak idején.

A Jack Daniel's üveg is szeret megmártózni

Senki sem tudja, pontosan mikor született Jack Daniel

A helyzet az, hogy hivatalos irat nincs arról, hogy Jasper Newton Daniel, vagyis Jack Daniel mikor látta meg a napvilágot Teneesee államban. Sokan úgy tartják, 1850-ben született, azonban ebben az évben édesanyja már nem élt, így lehetetlen, hogy ez legyen a születési éve. Bizonyos legendák szerint a nőfaló hírében álló lepárlótulajdonos szándékosan igyekezett eltitkolni pontos életkorát, hogy fiatalabb hölgyek közelébe is könnyedén oda férkőzhessen. Ami azonban bizonyos, hogy már igen korán, hat-nyolc éves korában elkerült otthonról és a maga útját járta. Útja a helyi evangélikus lelkészhez vezetett, akitől hamar elsajátította a whiskey készítés tudományát és már 13 évesen vette meg az első lepárlóját.

Jack Daniel fotója

Bár egyesek szerint sokkal inkább a lelkész rabszolgája volt a mentora ekkoriban, akinek a gyermekei később dolgoztak is nála. Annyi azonban bizonyos, hogy az ifjú Daniel annyira lelkes lett, hogy körülbelül 13 éves korában megvásárolta a lynchburg-i lepárlót, ahol később a szó szoros értelmében legenda született. Ma Lynchburgbe évente több mint negyedmillió turista látogat, akik csak a híres desztillálóra kíváncsiak.

Miért a hetes lett a nagy klasszikus a repertoárban?

Jack Daniel's 7-es szám

A jól ismert 7-es számmal ellátott tételt csaknem 140 éve folyamatosan gyártják ugyanabban a lepárlóban. Mivel az eredeti receptet alig módosították, te magad is azt az ízt érezheted, amit annak idején Jack megálmodott magának. Persze azóta új ízek kerültek a piacra, a szerencseszámmal ellátott ital azonban szinte semmit sem változott.

Jack halála sem volt mindennapi

A lepárló tulajdonos 1911-ben vesztette életét egy igazán szerencsétlen baleset miatt. A történet szerint egy reggel nem tudta kinyitni az irodájában található széfet, amibe mérgében úgy belerúgott, hogy seb keletkezett a lábán. Az akkor körülbelül 60 éves Jack végül a seb elfertőződése miatt vesztette életét.

Ezt olvastad már? Nyolc érdekesség a whisky világából

Tilos az alkoholfogyasztás a városban, ahol a Jack Daniels gyár áll

Hiába áll Lynchburgben évszázadok óta a Jack Daniels gyár, a városban tilos az alkohol fogyasztása. Bizony, hiába látogat el valaki a lepárlóba, esélye sincs arra, hogy itt megízleljen bármilyen whiskey-t. Ennek a tilalomnak az oka egyébként a történelemből ered, ugyanis ez a megye úgynevezett „száraz régió”, vagyis a 30-as években tilos volt itt bármilyen szeszes ital árusítása. Teneessee államban azonban jóval korábban, 1910-ben vezették be a tilalmat, amely idő alatt ideiglenesen a whiskey lepárlását is leállították a Jack Daniels gyárban. Sokak szerint igazából ebbe halt bele a tulajdonos a következő esztendőben. Mára már az előállítás ugyan nem tilos, de ebben a városban a mai napig nem lehet legálisan alkoholt fogyasztani.

Lynchburg, ahol a Jack Daniel's készül

Elképzelhető, hogy megtalálták a Jack Daniels whiskey receptjét

Bár a Jack Daniels whiskey receptjei közül egyik sem nyilvános és titkok lengik körbe őket, egy férfi évtizedekkel ezelőtt mégis igen közel járt az igazsághoz. Legalábbis a legenda így tartja. A történet szerint az úr a családfája után kutatott, amikor egy gyógyfüvekről szóló könyvbe csukva talált egy receptet, amelyet egy Daniel vezetéknevű hölgy írt, aki egyébként az Evans nevű fickó üknagyanyja volt. Ő maga akkor azt gondolta, nem csak távoli rokonságban áll az egykori lepárló tulajdonossal, de az eredeti recept is a kezébe akadt. Az ügy végére azóta sem került pont.

Milyen fő összetevői vannak ezeknek az italoknak?

Bár a recept nem nyilvános, az alapvető összetevők körében természetesen semmilyen titok nincs. Sőt, valójában valószínűleg ezekben rejlik az italok különös varázsa is. Az egyik a vasmentes karsztforrásvíz, amelyet a helyi településnél ered és világon forgalmazott Jack Daniels whiskey-k mindegyike ebből a vízből készül. Emellett ide sorolandó a szenes belsejű tölgyfahordó is, amelyben érlelik a főként kukoricából és gabonából készült cefrét. Végül faszénen át szűrve kerül palackokba ez az ital.

Frank Sinatra-t a sírba is elkísérte ez az ital

Frank Sinatra életében is igen különleges szerepet játszott a Jack Daniels whiskey. Olyannyira, hogy a temetését, amikor számos apróságot helyeztek el a családtagok a koporsóban, került mellé a kedvenc cukorkájából és rágógumijából, egy doboz Camel cigaretta, egy Zippo öngyújtó, egy rollni tízcentes, valamint egy palack Jack Daniels whiskey is.

Frank Sinatra is nagy Jack Daniel's rajongó volt

Jack ükunokahúga sem hagyta veszni a hagyományokat

Lynne Tolley, aki Jack ükunokahúga, nem esett messze a fájától, ugyanis remekül főz. Ételeibe pedig előszeretettel csempészi bele a felmenője által megálmodott whiskey-ket is. Mára a lepárló melletti étterem és vendégház menüsora általa vált legendássá, hiszen Lynne receptjei alapján készülnek itt a különböző ételek. Így azon a helyen, ahol annak idején az ifjú Daniel elkezdte a munkát és megalkotta élete fő művét, ma egy leszármazottja öregbíti a lepárló és a város hírnevét.

Ha ezek után kedvet kaptál, hogy megkóstolj egy pohár Jack Daniel's whiskey-t akkor érdemes szétnézned online kínálatunkban.

Így már nem kell sokáig várnod arra, hogy megízlelhesd a Jack Daniel által megálmodott különlegességek valamelyikét.

Tetszett a cikk? Nyomj egy like-ot kérlek!

Itt találod többi cikkünket is a Blogban

Tartalomhoz tartozó címkék: Jack Daniels whiskey whiskey