Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Milyen ital tekinthető jó befektetésnek?

Látva a piacon levő szeszes ital kínálatot és a széles skálát, amelyen az árkategóriák mozognak, joggal merül fel a kérdés, hogy vajon befektetés szempontjából érdemes-e beszerezni néhány ritkaságot valamelyik alkohol fajtából. Alapvetően az, hogy valaki italba fekteti a pénzét, nem új keletű dolog, hiszen már a 70-es és 80-as években sem volt ritka, hogy jól menő üzletemberek drága italokba ruháztak be és szép kis gyűjtemény alakítottak ki maguknak.

Ma már pedig vannak, akik az értékpapírnál vagy az ingatlannál is jobb üzletnek tartják néhány egyedi palack beszerzését. Ám még mielőtt túlságosan beleélnéd magad a dologba, fontos tisztában lenned néhány nagyon fontos információval a témával kapcsolatban. Ezeket gyűjtöttük össze neked ebben a bejegyzésben.

Megfelelő befektetés lehet a bor?

A befektetés kapcsán a legtöbb embernek első közben a bor jut eszébe. A fenti kérdésre válaszolva, ha az alapokat tekintjük, akkor tulajdonképpen igen, viszont ezen a pontos muszáj megállnunk egy pillanatra és átgondolni mindezt gyakorlati szempontból is. Ugyanis ha csak nincs egy bérelt trezorod valahol, ahol folyamatosan ideális hőmérsékleten és megfelelően tárolják az adott nedűt, bizony hamar megromolhat a drága ital. Így amennyiben csak otthon tartanád éveken keresztül a sok pénzért megvásárolt bort, érdemes letenned erről a tervedről, ugyanis több kárt tehetsz vele, mint amennyi hasznod lesz.

Épp emiatt, ne számíts arra, hogy például egy aukciós ház, vagy egy borszakértő megvásárolja ezt tőled. Hiába őrizgetted 10-20 évig, ha nem tudod bizonyítani, hogy a bor számára ideális helyen pihent, akkor a leendő vevő nem biztos, hogy ugyanúgy értékesnek fogja találni. Természetesen más lehet a helyzet egy 100-200 éves, vagy még idősebb ital esetében, ám egy hagyományos, pár ezer forintos bor szinte biztosan nem fog hatalmas összeget érni évtizedek múlva sem.

Aukció

Mi a közös a világ legdrágább boraiban?

Végignézve az elmúlt évek, évtizedek aukcióit, két dolgot lehet felfedezni.
Vagy valamilyen szuper ritka palackról beszélhetünk, vagy pedig különleges történelme van az adott bornak. Ugyanakkor nagyon sok olyan eset is volt, amikor jótékonysági árverés keretében cserélt gazdát 1-1 palack, ám ezekben az esetekben talán kevésbé magának a bornak szólt a magas ár.

Mi a helyzet a magas értékű egyéb italfajtákkal?

A legjobb befektetésnek azok az italok mondhatók, amelyek tárolása nem igényel különleges odafigyelést, valamint értéke nem csak időtálló, de várhatóan növekedni is fog. Ezek nyomán mindenképpen kiemelkedik a sorból a whisky. A szakemberek szerint ezeknek a párlatoknak 2008 januárjától 2014 júliusáig az értéke 440%-kal növekedett.

Lényeges hozzátenni, hogy ugyanebben az időszakban az arany értéke esetében ugyanez az arány 53% volt, míg a borok értéke 2%-os esést mutatott. Az adatok mindamellett arra is rávilágítottak, hogy ez a pozitív növekedés 2020-ig várhatóan így is marad.

Grafikon

Ám természetesen nem minden whiskyre igaz ez. Mivel folyamatosan újabb lepárlók és gyárak alakulnak és sok már meglévő is gyakran bővíti a termékkörét, így a hangsúly befektetés szempontjából az idős nedűkön van, hiszen ezek a készletek folyamatosan ritkábbnak számítanak. Épp ezért fontos ezeknél az italoknál is, hogy nem a sarki boltban kapható 5000 forintos ital lesz az, amit ha a nyugdíj előtt eladsz, akkor megoldja az unokák jövőjét is.

Fontos hozzátenni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban egyre gyakrabban fektetnek limitált szériás tequilákba, míg Nagy-Britanniában ugyanez igaz a konyakokra is. A kulcs azonban minden ital befektetés esetében a szakértelem.

Mire van szükség ahhoz, hogy jó befektetést csinálhassunk?

Ahogy más pénzügyi befektetés esetében, úgy az italoknál sem szabad előzetes ismeretek nélkül fejest ugrani ebbe a világba, hiszen könnyen rosszul járhatsz. Alapvető követelmény az, hogy jól ismerd a piac aktuálisan meghatározó elemeit. Emellett a ritka és különleges italok listájának áttanulmányozása is ajánlott, hiszen míg vannak tételek, amelyek értéke valóban emelkedhet a jövőben, addig léteznek olyanok, amelyek esetében ugyanez nem mondható el. Utóbbiaknál jellemző, hogy az ár nem mozdul az idők során vagy csökkenést mutat.

Számít emellett a palack és a címke állapota is. Jó példa erre egy Michael Dillon ír művész által tervezett palackba töltött, 60 éves The Macallan whisky, amiért 1,2 millió fontot fizettek az aukción, ám nem ez az egyetlen ilyen eset a közelmúltból. Természetesen ahhoz, hogy teljes legyen a kép és tényleg megtérüljön a befektetésed, szükség van az eredet hiteles igazolására, valamint az ideális tárolásra is, hogy például nehogy megsérüljön az eredeti címke vagy a csomagolás.

Macallan 60 years whisky, ami több, mint 1 millió fontért kelt el

Végül talán a legfontosabb a türelem! Egy-két év alatt szinte biztosan nem fogsz többszörös haszonnal túladni egy palackon, tíz, húsz évben kell gondolkodnod! Ennyi idő alatt egy limitált szériás italból várhatóan már nagyon kevés lesz, ez pedig a te palackod értékét is növeli. Vásárolj okosan, légy türelmes, figyeld időről-időre a híreket, a trendeket. 

Pontosan a fentiekből kifolyólag semmiképpen nem érdemes belefogni ilyen jelleg befektetésbe akkor, ha amatőrnek számítasz ebben a szakmában és nem rendelkezel megfelelő kapcsolatokkal és információkkal.

Láthatod tehát, hogy számos lehetőséget rejt magában az ital, mint befektetés, ugyanakkor az is elmondható, hogy mint a legtöbb pénzügyi vonatkozású beruházás esetén itt is nagyon fontos folyamatosan tisztában lenni az aktuális piaci trendekkel és az italok fajtáival.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot

Nézd meg többi bejegyzésünket is a blogunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás