Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hol és hogyan készülnek a Jack Daniels italok?

Mi jut eszedbe először akkor, amikor a kezedbe veszel egy palack Jack Daniels italt? Ha a dizájnos, letisztult üveg láttán egy hatalmas, modern épületet látsz magad előtt, amikor a lepárlót képzeled el, bizony tévedsz. Ugyanis annak ellenére, hogy egy nagyon értékes márkáról van szó, a gyártás a mai napig egy több mint másfél évszázada álló szeszfőzőben zajlik, ahonnan évente több száz millió palack ital kerül ki a piacra és a boltok polcaira szerte a világban.

Kíváncsi vagy, mi zajlik a több mint 150 esztendős falak között? Tarts velünk ebben a bejegyzésben!

Hol található a Jack Daniels gyára?

Az amerikai Tennessee állam egyik városában áll az ominózus épület, ahol annak idején nem egyszer fordult meg Jasper Newton Daniel, vagyis Jack Daniel is, akinek élete fő műve volt ez az italmárka és ma már az egész világon jól ismerik a nevét. Tulajdonképpen ma már legendának számít, különösen a fordulatos életét tekintve. Érdekesség a helyszínnel kapcsolatban, hogy hiába áll Lynchburgben már hosszú évek óta a Jack Daniels gyár, a városban mégis tilos az alkohol fogyasztása.

Ez pontosan azt jelenti, amire gondolsz, vagyis hiába készül is több millió palacknyi minőségi párlat, a városhatáron belül senki sem fogyaszthatja el azokat hivatalosan. A tiltás mögött történelmi tény áll, ugyanis ezen a környéken a 30-as években lépett életbe a szesztilalom, amely hatására egy időre magában a gyárban is leállt a termelés. Szerencsére az utóbbi nem volt hosszú életű, az előbbi viszont annál inkább, a mai napig tart.

Mi történik a gyár falain belül?

Nyilván téged is az érdekel a legjobban, hogy mégis hány ember dolgozik egy ilyen gyárban és hogy zajlik a napi munka. A helyzet az, hogy akkora kereslet volt ezekre a különleges italokra, hogy 2013-ben a cég egy 100 millió dolláros beruházással bővítette a gyárát, ahol már akkor is több mint négyszáz munkatárs dolgozott számos különböző pozícióban.

Jack Daniels Gentleman Jack whiskey

A kultikus Jack Daniels Gentleman Jack Whiskey - kattints a képre és rendeld meg!

Jeff Arnett, világhírű lepárlómester akkor úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint ennek a beruházásnak volt köszönhető az, hogy a gyárnak nem kell elköltöznie az ikonikus helyről és továbbra is ugyanazon a helyen készülhetnek a nedűk, ahol még oly sok éve zajlik a gyártás. A titok egyébként a hagyományok megőrzésében és a különleges alapanyagokban rejlik, melyeket most megmutatunk nektek is!

Fontos alapanyag a kristálytiszta forrásvíz és a megfelelő arányú gabona!!

Ha felbontasz egy palack Jack Daniels whiskyt, biztos lehetsz abban, hogy az abból a kristálytiszta forrásvízből készült, amely egy kis tennessee-i barlangból származik. Olyannyira lényeges alapanyag ez, hogy enélkül a gyártás is leállna, így a tárolásához néhány éve egy tízmillió gallon nagyságú tartályt alakítottak ki, hogy szárazság idején se kelljen szünetelni a nedű előállításának.

Hogy mit látott Jack Daniel annak idején ebben a vízben? A szó szoros értelmében semmit! Már a kifejezés azon értelmében, hogy a mai napig nincs benne üledék vagy szennyeződés, csak tiszta forrásvíz és ennyi!

Kristálytiszta víz

Jack Danielről tudható, hogy kifinomult ízlésű ember volt. Nála a legkisebb részletek is számítottak a testre szabott öltönyök iránti vágyától kezdve a whisky készítéséig. Az utóbbi esetében pedig semmi sem volt fontosabb, mint a finom gabonakeverék, amelyek elősegítik a whisky aromájának kialakítását.

Az arányok a következőképpen alakulnak: 80% kukorica, 12% árpa és 8% rozs. Ennek oka, hogy a minőségi kukorica édességet ad, míg a rozs látja el ezt az édességet robusztus bors- és fűszerjegyekkel. A mai napig nem térnek el a gyárban ettől a recepttől.

Kezdődhet a desztilláció!

A desztilláció úgy kezdődik, hogy ezeket a szemcséket összekeverik a vasmentes forrásvízzel és kis adagú élesztő hozzáadásával életre hívják Jack Daniel's savanyú cefrét. A cefre hat napig erjed, mielőtt egy nagy réz üstbe kerül és kezdetét veszi a pontos előírásokat betartva a desztilláció. Ebben az esetben a sok helyen alkalmazott kettős vagy hármas desztilláció helyett a whiskyt csak egyszer kondenzálják.

Szintén lényeges mozzanat a folyamatban a tűz!

Ha egy gyárról és tűzről egy szövegkörnyezetben esik szó, akkor az a legtöbbször nem jelent jót. Azonban ez ebben az esetben nem így van, ugyanis ez a mozzanat felel a whisky simaságáért. Hetente három napon, napi három alkalommal raknak össze az itt dolgozók egy öt méter láb magas, juharból készült raklap emelvényt, amelyeket előzőleg whiskyben áztatnak. Ez képezi a tűzgyújtás alapját.

Úgy tűnhet, hogy ez a tökéletes párlatok pazarlása, azonban a Jack Daniel's-nél semmit sem tekintenek hulladéknak. Megvárják, míg az így készült pellet lehűl és készen áll arra, hogy megadja a párlat simaságát és füstösségét.

A hordóban való pihenésnek is megvannak a fortélyai!

A whiskyt a mai napig csak akkor tekintik palackozásra késznek, ha az íze is azt mutatja, készen áll. Ez azt jelenti, hogy nem a naptárban szereplő dátum lesz a mérvadó, hanem a whisky kóstolókból álló speciális csapat véleménye. Természetesen ahhoz, hogy valaki mesterkóstolóvá váljon, nagyon sok gyakorlat szükséges.

Mindemellett a hordó minősége sem mindegy, hiszen nagyon sokat tesz hozzá a nedű ízéhez az, pontosan hol pihen. Ezek a hordók minden esetben 53 gallonosak és a hagyományoknak megfelelően, fehér tölgyből, szögek nélkül készülnek.

Ugyanazt az ízt érezheted, amit Jack annak idején megálmodott!

Mivel a gyárban soha nem tértek el a bevált receptektől, a mai napig azokat az aromákat érezheted egy palack felnyitásakor, amelyet Jack Daniel hívott életre.

Ha ezek után kedvet kaptál, hogy megkóstold ezeknek a különleges italoknak valamelyikét, érdemes szétnézned a teljes Jack Daniel's kínálatunkban.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!

Olvasd el többi cikkünket is, nézz be az Italneked Blogba

Tartalomhoz tartozó címkék: whiskey Jack Daniels whiskey