Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A japán whisky története

A japán whisky megszületése akár példabeszédnek vagy tanmesének is tekinthető. Nagyon jól tanúskodik a japán nép szívós kitartásáról és kielégíthetetlen tudásszomjáról. 

Mi az, ami a skót whiskeyvel teszi egyenlővé? Miért soroljuk azon népek közé, akik joggal vívták ki a whiskygyártó nemzet megnevezést? Hogy kerül Japán Skócia, Írország vagy éppen Kanada közé, amikor előbbi a tradicionális előállítás kezdetén még sehol sem volt? A fenti kérdések abszolút helytállóak, viszont a történelem már porosodó lapjai mindenre választ adnak.

Az tény, hogy a Japánok a hagyományos whiskygyártás elején, amikor kialakultak a legfőbb szabályok, s amikor útjára indult ez, az azóta világsikert befutott nedű, még gondolatban sem voltak. De ez nem akadályozhatta meg őket abban, hogy néhány évtized leforgása alatt ne csak feltűnjenek a térképen, hanem uralkodóvá is váljanak. A whisky a japánok számára ismeretlen volt, mindaddig, míg egy szép napon hajók nem érkeztek Japán partjaihoz. Kitalálod mit rejtettek a hajótestek? Néhány hordónyi aranybarna italt, a legjobb skót fajtából. Abból a tradicionális nedűből, mely párját ritkítja, mely komoly szabályozások mentén lát napvilágot, s mely karakterével már akkor is milliókat csábított.

A hajó tehát megmutatta, létezik egy csoda valahol Európában. Két japán fiatalember felfigyelt erre a kortyolni valóan különleges alkoholra, s úgy döntöttek, itt az idő a tanulásra. Nem gondolkodtak sokat azon mit tegyenek: elmentek Skóciába, ahol a szeszfőzdéket bejárva eltanulták a whisky előállításának csínját-bínját. A japán whisky valódi érték! A tradíciókat hazahozták magukkal, s egy cseppnyi egyediséggel megfűszerezve létrehozták a maguk nedűjét, mely kivívta a világ elismerését.

Tartalomhoz tartozó címkék: japán whisky különleges japán whisky