Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogy készül a vodka? A vodka készítés titkai...

Ha van olyan ital, amelyről bátran állíthatjuk, hogy évszázadokkal ezelőtt is fogyasztották már az őseink, akkor a vodka biztosan az. Az ital pontos eredete bizonytalan, ám egyes feljegyzések szerint már a tizenhatodik század óta jelen volt, ugyanis nagyon hamar felfedezték, hogy a szinte mindig kéznél levő burgonyából vagy gabonából bizony egyszerűen készíthető szeszesital.

A legenda szerint a vodka Mengyelejev orosz kémikustól eredeztethető, amelyet arra alapoznak, hogy a periódusos rendszer névadója az alkohol vizes oldatairól írta doktori disszertációját. Ez természetesen csupán mítosz, mégis nagyban hozzájárult a vodka népszerűségéhez. Mindezek ellenére azonban csak 1895-ben jelent meg a piacon a ma is ismert vodka. Ez nagy szó volt, hiszen az akkor Oroszországban a szeszesital fogyasztása és az alkoholizmus között igen egyenes párhuzamot vontak. Ennek ellenére a legtöbbek fejében az él, hogy az oroszok nemzeti italának tekinthetjük a vodkát, ám közel sincs így, sőt, elég sok helyen gyártják.

Most már téged is érdekel, hogy készül a vodka, igaz? A helyzet az, hogy szó sincs bonyolult eljárásról!

Finlandia vodka pohárban

Finlandia vodka pohárban

Alapvetően kétféle szeszesital kedvelő ember létezik. Az egyik típus, aki leginkább fogyasztani szereti a különböző nedűket és igyekszik minél többféle típust megízlelni. A másik csapat viszont a kísérletezők táborát erősíti, akik szeretik maguk elkészíteni kedvenc italukat ha van rá lehetőség. Pontosan ezért nem csak a legkülönlegesebb vodka típusokat gyűjtöttük össze, de azt is eláruljuk, hogy készül a vodka, ha házilag szeretnéd előállítani.

Ha szeretnéd tudni, hogy készül a vodka és szívesen kipróbálnád magad is!

Ha azoknak a táborát erősíted, akik szívesen készítenek házilag italokat, akkor most megmutatjuk, mi a menete a házi főzésnek. Fontos, hogy ha ezelőtt sosem csináltál még hasonlót, kérdd ki egy tapasztaltabb véleményét és ha lehet, ne egyedül kísérletezz!

Fontos előírások, amelyeket tudnod kell, mielőtt hozzáfogsz a vodka készítésnek!

Bár Magyarországon leginkább a házi pálinkának van létjogosultsága, érdemes azért beszélni a vodka készítésről is, amely szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. Lényeges, hogy természetesen ennek is vannak törvényi keretei, amelyeknek mindig érdemes utána nézni az éppen aktuális évben. Jelenleg az egyik legfontosabb kitétel, hogy a lepárló hivatalos használatához a Vám- és Pénzügyőrség engedélye szükséges, valamint csupán bizonyos mennyiségig van lehetőség a saját főzésű szeszesital előállítására. Fontos emellett, hogy érdemes kikérni az első próbálkozásnál egy tapasztaltabb ember tanácsát, így biztosan nem ér majd csalódás és nem felejtesz el egyetlen apróságot sem!

Inkább a profikra bízod? Nézz szét vodka kínálatunkban és rendelj kiváló minőségű italaink közül

Miből készülhet a vodka?

Elsőre ugyan nem hangzik túl jól, ám a vodka szinte minden olyan alapanyagból elkészíthető, amelynek magas a keményítő – vagy cukortartalma. A rozs, a kukorica, a búza, a burgonya, a szójabab, a melasz, a rizs vagy a cukorrépa, de még a cirok is alkalmas arra, hogy vodka, vagyis ahogy az oroszok mondják, „vizecske” készüljön belőle. Tény, hogy mindegyik felhasználásával más-más ízvilág érhető el, azonban fontos, hogy minden esetben minőségi alapanyagot válassz, ugyanis ez is nagyon sokat számít az elkészült vodka minőségét illetően.

Búzamező képe

Lengedező kalászok, amik már alig várják, hogy mennyei vodka készüljön belőlük

Mik a vodka készítés lépései?

Ha kiválasztottad a megfelelő alapanyagot, akkor jöhetnek a részletek, ugyanis számos olyan lépés van még hátra, amelyek mindegyike nagyon lényeges a tökéletes vodka előállításának szempontjából. Mutatjuk a tennivalókat!

Cefrekészítés
Akár a rizsre, akár valamelyik gabonafélére esett a választásod, eljött a cefre készítésének ideje! Ennek a folyamatnak az első lépése az, hogy pépet készítesz a választott alapanyagból, majd vízzel kevered és körülbelül egy órát keresztül melegíted, majd élesztő hozzáadása után egy-két hétig állni hagyod. A pontos arányok és az egyes lépésekhez szükséges időtartam mindig az adott alapanyagtól és mennyiségtől függenek, így érdemes mindig egy tapasztaltabb szeszfőző tanácsát kikérni ezzel kapcsolatban.

A lepárló összeszerelése és tisztítása
Ahhoz, hogy elkészíthesd a tökéletes vázi vodkát, az alapanyagok mellett mindenekelőtt szükség lesz egy lepárló berendezésre, amelynek használatáról még bővebben is szót ejtünk majd. Ezzel pedig el is érkeztünk a vodkakészítés első lépéséhez, amely a lepárló szerkezet összeszerelése, ugyanis enélkül hiába a kiváló alapanyag, nem lesz olyan a végeredmény, amilyet szeretne. A berendezés alapos megtisztítása nagyon lényeges, ugyanis semmilyen szennyeződés nem maradhat a csövekben és az apró részekben sem, ugyanis ezek mind befolyásolhatják a készülő ital ízét. A legjobb, ha az egész rendszert „átmosatod” tisztítószeres vízzel. Légy alapos, hogy sem szennyeződés, sem pedig tisztítószer ne maradjon a belső részekben!

Kis üveg vodka a hóban

Kis üveg vodka a hóban - ez is egy módszer a megfelelő hőfokra hűtéshez

A lepárlás
Ha szép tiszta a lepárló szerkezet, akkor ezzel egy újabb fontos lépéshez érkeztünk, amely maga a lepárlás. A cefrézés során elkészült pépet öntsd a forralókamrába, majd kezdődjön a cefre lepárlása, ezzel együtt pedig a vodka előállítása! Ne lepődj meg, az első kör után még nem kapsz olyan áttetsző italt, mint amilyet a boltokban szoktál látni a palackokban, ehhez ugyanis többször, legalább három lepárlásra van szükség, valamint a szűrés sem elhanyagolható, amelyre lentebb részletesen kitérünk majd. Nagyon fontos, hogy az első és az utolsó fél decilitert mindenképpen öntsd ki, ugyanis ebben metanol található, amely ugyan íztelen és szagtalan, viszont amennyiben elfogyasztod, az súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, akár a szemed világának elvesztéséhez is vezethet.

A szűrés
Ez az a lépés, amelynek segítségével még jobban lágyíthatod a készülő vodka ízét. Bizony, a boltban kapható vodkák esetében is így történik, sokat akár hét-nyolc alkalommal is átszűrnek. A legnépszerűbb megoldás erre az aktívszén használata, amely könnyen beszerezhető és az eljárás sem bonyolult. Szükséged lesz egy tölcsérre, egy vattadarabra, valamint magára a szénre. Ezen a kombináción kell keresztülfolynia a lepárolt szesznek ha lehet, minél többször.

A hígítás
A lepárlással és a szűréssel még nem kapod meg a kész vodkát, ugyanis annak, amit ebben a szakaszban a kezedben tartasz, akár 90 fokos alkoholtartalma is lehet, így mindenképpen szükség van a hígításra.

Elkészült a vodka!
Egyetlen feladatod maradt csupán, méghozzá az, hogy élvezd a munkád gyümölcsét és megízleld az általad elkészített házi vodkát.

A vodka alkoholtartalma 37,5–40% között van, többnyire 37,5%-on palackozzák.

A tárolásánál és felszolgálásánál fontos tudni, hogy azt mondják, a mélyhűtés árt a vodkának, így lehetőség szerint ne vidd túlzásba a behűtést. Oroszországban szobahőmérsékleten fogyasztják (tudod, savanyú uborka mellé ;), de legrosszabb esetben is 5-7 fokosra célszerű hűteni és így kínálni.

Olvasd el korábbi cikkünket a jó vodka titkáról

Ha mindez számodra túl bonyolultnak tűnik és inkább a boltban kapható nedűkre esküszöl...

Amennyiben úgy érzed, nem a te pályád a házi vodkakészítés, viszont kedveled e különleges ital ízét, akkor nálunk a legjobb márkák közül válogathatsz. Ilyen a Zubrowka, a Finnlandia, a Royal, a Smirnoff, az Absolute, a Kalinka és a Bols vodkák is, melyet egytől egyik jó minőségűek és sok már ízesített változatban is elérhető. Látható tehát, hogy az orosz és a lengyel mellett magyar, finn és svéd vodkáknak is helye van a hazánkban is népszerű italok között. Fontos tudni, hogy míg az északi országokban lassan kortyolgatva fogy el a vodka, addig Oroszországban, Lengyelországban és hazánkban egy levegővel fogyasztják leginkább.

A hét legjobb vodka véleményünk szerint

Természetesen a vodkák között is vannak felső kategóriás, prémium minőségűek is. Ilyen például a szőlőből készült francia vodka, a téli búzából készült orosz párlat, a különleges lengyel ital, a csúcsminőségű orosz keserűlikőr, a legendás francia luxus vodka vagy a többszörös díjnyertes svéd nedű is. Ha ezek között megtalálod a saját ízvilágodat, akkor elég lesz mindössze néhány jégbe hűtött pohár ahhoz, hogy élvezhesd a különleges ízeket.

Étkezések mellé is kiváló a vodka

Étkezések mellé is kiváló a vodka

A vodkában az a jó – legyen az házi vagy boltban kapható- , hogy ha nem tisztán iszod, lehetőségek tárházát tartogatja magában akár long drinkként, akár koktélként fogyasztanád. Amennyiben tisztán szereted, fogyaszthatsz mellé savanyú uborkát vagy húsgombócot, ahogy azt a „vodka nagyhatalmakban” teszik, de jót tesz neki a citrom, a lime, a narancslé, a tonic, a kóla, valamint gyakorlatilag bármilyen gyümölcs és szirup, amit csak megkívánsz, nem beszélve a jó öreg paradicsomléről, ami nélkül nem igazi a Bloody Mary sem. Újabban egyre jobban terjednek a gyümölcs ízű, ízesített vodkák is, így azok között is szétnézhetsz, ha esetleg nem vagy odáig a hagyományos vodka ízéért.

Szóval ha nem akarsz mellélőni egy házibuliban, akkor érdemes vodkával kínálnod a vendégeidet, amelyet mindenki a saját szája íze szerint fogyaszthat el.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot.

További bejegyzéseinket Blogunkban találod

Tartalomhoz tartozó címkék: vodka