Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miből készül a whisky?

Whisky-t inni stílusos, elegáns, férfias. Aki annak idején nézte és ismerte a 90-es évek egyik legsikeresebb sorozatát, a Dallast, az tudja, hogy egy pohár jóféle párlat jól jön üzleti megbeszélések alatt és esti lazításkor is, segíti a stresszoldást, a vidám, jó napokat pedig még jobbá teszi. Whiskys pohárban, az Ewing család szerint szigorúan jéggel!

Whisky készítés - hogy történik a gyakorlatban?

Röviden: a gabonát erjesztik, párolják, majd különböző speciális hordókban évekig, akár évtizedekig hagyják pihenni. Hagyományosan öt országban készítik ezt az italt, ide sorolandó Skócia, Írország, Kanada, az Amerikai Egyesült Államok és bármennyire meglepő, de Japán is. Ám származási helyükön kívül számos más tényező is megkülönbözteti egymástól ezeket az italokat, olyannyira, hogy a kínálat első ránézésre végtelennek tűnik. Lássuk egy kicsit bővebben, miről is van szó!

Whiskey felirat

Miből készül a whisky?

A whisky alapanyaga lehet az árpa, maláta, búza, kukorica, rozs vagy pedig ezek valamilyen arányú keveréke. Az egyes nemzetek whisky típusait épp a felhasznált gabonák különböztetik meg egymástól. A készítés folyamata nagyjából mindegyik változatnál ugyanaz, bár egyre több gyártó tesz némi csavart a történetbe, még különlegesebbé téve ezzel a termékeket.

A whisky alkoholtartalma 40% vagy ettől magasabb.

Búzamező

Az ízeket a készítés mellett az alapanyag határozza meg legfőképpen, ám igen komoly szerepe van ebben a főzőmestereknek is, illetve jelentős még a hordó típusa, fajtája is, amiben az érlelés történik. Természetesen mindezeket figyelmen kívül hagyva, képtelenség általánosságban bármit mondani a whisky készítéséről, hiszen minden ország párlatának kapcsán igen eltérő eljárásmódokról beszélhetünk.

A skót whisky titka

Az, hogy a skót whiskey árpából készül, erős tévhit, ugyanis ez az állítás csupán a maláta whisky esetében igaz. A skót fajták többsége maláta- és gabonawhisky keverékéből áll. Ilyenkor az árpát és a gabonát két-három napon át vízben áztatják, ezalatt a növények gyökeret és hajtást növesztenek, majd a vízből kivéve körülbelül egy hétig csíráztatják. Ezalatt az idő alatt az árpában lévő keményítő malátacukorrá alakul.

Ezt követően a gabona szemeket kemencében szárítják, aszalják a növényeket, majd darává őrlik.

Ezt többször forró vízen keresztül szűrik át, így mosva ki a cukrot belőle. A végeredmény pedig egy forró, édeskés cefre lesz. Persze ekkor még távolról sincs kész a nedű. Ugyanis ez a „massza” egy speciális tárolóban hűl ki és indul erjedésnek a hozzáadott élesztőnek köszönhetően. 48 óra múlva már gyenge, de alkoholos, sörhöz hasonlító folyadékot találhatunk a tárolóban.

Skót duda

Ezt újra felforrósítják, amelynek hatására az alkoholgőz felszáll, lecsapódik a sűrítőbe, ahol újra folyékonnyá válik. Ezt az eljárást egymás után kétszer megismétlik.

Az így nyert ital alkoholtartalma rendkívül magas, ezért vízzel hígítják, így töltik tölgyfa hordókba. Itt elég hosszú ideig pihen a whiskey, sokat kell várni arra, hogy megkóstolhassuk a végeredményt, ugyanis a skót fajta kritériuma, hogy legalább három éven át érlelődnie kell, szigorúan tölgyfa hordóban. A tölgyfa zamata és színe teszi egyedivé Skócia italát.

Ahhoz, hogy valami hivatalosan „Scotch whisky” lehessen, lényeges kritérium, hogy csak az ország terültén belül készülhet természetes eljárással, adalékanyagok hozzáadása nélkül. Emellett a legalább háromévnyi érlelést követően legalább 40 százalékos alkoholtartalommal kell bírnia.

Ahol a kukoricára esküsznek - az amerikai whiskey

Az Amerikai Egyesült Államokban a legnagyobb népszerűségnek a kukorica alapú párlatok örvendenek. Ez természetesen nem véletlen, hiszen ezek a kontinensen már a kezdetek óta a legtöbb whiskey alapanyaga a kukorica volt. Amerikai whiskeynek a szigorú szabályozás értelmében azokat a párlatokat lehet nevezni, amelyek lepárlása legalább 51% rozst tartalmazó gabonacefréből történik, amelyet teljesen új, kiégetett tölgyfahordókban szükséges tárolni legfeljebb 62,5% alkoholtartalommal.

Tennessee whiskey hordók

Ha pedig valamire az van írva, hogy bourbon, akkor biztos lehetsz abban, hogy magas minőségű, tiszta és természetes párlat van az üvegben. Alapanyagát tekintve emelkedik ki legfőképpen: a bourbon árpa helyett a kukoricát részesíti előnyben, legalább 51 százalékát kukoricából erjesztik. Ez határozza meg a whiskeyk között különleges zamatát, karakterét.

Egy lágyabb vonal – a kanadai whisky

Kanadai zászló

A kanadai whiskykről elmondható, hogy alapvetően egy sokkal lágyabb karaktert képviselnek, mint a Skóciában készült italok. Ez leginkább annak tudható be, hogy alapjuk a rozsmaláta. Természetesen ennek gyártására az szigorú szabályok vonatkoznak ami azt jelenti, hogy csak a Kanadában gyárthatják, legalább három éven keresztül kis méretű fahordókban szükséges érlelni és csak erjesztett gabonaszemek felhasználásával készülhetnek.

Többszöri lepárlás, enyhébb íz – az ír whiskey

Ír whiskeynek azok a párlatok nevezhetők, amelyek Írországban készültek és legalább három esztendőn át fahordóban pihentek. Ám jellemzően ezek az italok ennél sokkal tovább, akár tíz-tizenkét éven keresztül is érlelődnek a hordókban, amelynek köszönhetően kialakul különleges, semmihez sem hasonlítható ízviláguk.

Jameson ír whiskey az avarban

Ha arra a kérdésre kellene válaszolni, hogy mi a legfőbb különbség az ír és a skót párlatok között, a válasz mindenképpen az lenne, hogy az ír nedűket rendszerint háromszor párolják le, így ízük lágyabb és enyhébb, mint a skót whiskyk esetében. Ehhez az eljáráshoz a hagyományos kisüsti módszert alkalmazzák.

Valódi kuriózum – a japán whisky

Japán whisky válogatás

Nem csoda, ha ritkán találkozol Japánban gyártott párlatokkal, hiszen az ebben az országban elkészült whisky mennyiségnek mindössze 3%-át exportálják a többi a határokon belül marad. Pontosan emiatt valódi kuriózumnak számít, ha valaki itthon hozzájut egy ilyen palackhoz. A készítési eljárás alapvetően a skót hagyományokon alapul, főleg a tisztaság, a karakteresség és az egyediség jellemzi ezeket az italokat.

Ha úgy érzed, hogy ezek után legszívesebben mindegyik típusból megkóstolnál legalább egy fajtát, a legjobb helyen jársz, ugyanis online kínálatunkban a klasszikusok mellett különleges tételeket is találsz a whiskyk és whiskeyk sorában.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!

További cikkeinket a blogunkban találod

Tartalomhoz tartozó címkék: whiskey whisky