Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Így készül a brandyk családjának különleges tagja, a konyak!

A konyak. Már maga a szó is magasztosságok, komolyságot és jó ízlést sugall, még azok számára is, akik soha nem kóstolták korábban ezt a típusú italt. A brandyk széles családjának tagjaként igen szigor szabályozások vonatkoznak az elkészítésére, többek között innen is eredhet az, hogy valódi kuriózumnak számít a szeszes italok között. Egyébként nyilván nem véletlen az sem, hogy ez a fajta ital volt az, amelyre Napoleon is esküdött, olyannyira, hogy tőle ered a mai napig méltán híres mondás, mely szerint: „Bor este, konyak reggel!” Lássuk, miben rejlik ez a különlegesség, ami miatt sokan az „angyalok szárnyának” is neveznek.

Konyakos pohár és gyertyák

Mit nevezünk konyaknak?

Ha egy palackra valaki ráírja a konyak szót és az hivatalosan kereskedelmi forgalomba is kerül, akkor biztos lehetsz abban, hogy egy nagyon precíz és szigorú eljárásnak megfelelően elkészült, extrán különleges nedűt tartasz a kezedben. Alapvetően négy nagyon fontos kritérium létezik, amelyek egyben garanciát is jelentenek a minőségre.

Konyak vagy brandy? Ebből a cikkből megtudhatod bővebben is a különbséget

Egyrészt kiemelendő, hogy eredetvédett italról van szó, ám ez ebben az esetben nem országra, hanem régióra vonatkozik. A törvény szerint a franciaországi Charente megye hat törvényileg kijelölt régiójából származhatnak ezek az italok. Egyébként innen az elnevezés is, hiszen a megye központja a Cognac nevű város. A helymeghatározás oka egyébként főleg az ideális időjárási viszonyokban keresendő-

Másrészt a konyak esetében az is szigorúan szabályozott, hogy milyen szőlőt használhatnak fel alapanyagként. Ugyanis ez a nedű mindössze kilencfajta fehér szőlőfajtából készülhet. Ezek közül pedig háromnak kötelezően benne kell lennie olyan mértékben, hogy ezeknek a típusoknak kell kitenniük a felhasznált szőlőmennyiség 90%-át. Ezek az Ugni Blanc, a Folle blanche, valamint a Colombard. Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy mi értelme ennek a szabálynak. A helyzet az, hogy ezek a fent nevezett szőlők nagyon savasak, így borok készítéséhez szinte egyáltalán nem használhatók fel.

Harmadrészt kiemelendő a szabályok közül a dupla lepárlás is, amelyet követően az ital alkoholtartalma körülbelül 70 százalékos lesz. Azonban még ez sem nevezhető konyaknak. Ahhoz szükség van még a legalább két éves érlelésre is, amely kizárólag fehér Limousin vagy Troncais tölgyfahordóban történhet.

Konyak jéggel

Ha mindez nem lenne még elég, van még egy csavar a történetben, amely a fentiek mellett kiemelten garantálja a minőségi italok elkészülését. Ugyanis nem dolgozhat akárki konyak szakértőként. Ilyen ilyen komoly pozíciót tölt be, annak kitűnő ízleléssel és szaglással kell rendelkeznie, ellenkező esetben akár nem megfelelő minőségű ital is kerülhetne a palackokba.

A szigorú szabályokat látva azt gondolná az ember, hogy nincs két különböző ízű konyak, azonban az nagy tévedés lenne. Ugyanis számos különböző fajta létezik a piacon, ugyanis a gyártóknak is az a célja, hogy minél egyedibbé tegyék a saját terméküket, megőrizve a magas minőséget. Így ha csak egyfajta konyakot kóstoltál, még csak a küszöbén állsz ennek a különleges világnak!

Hogy készül a konyak?

Az alapanyagok adottak, lássuk, hogyan készül ez a különleges ital! A lepárlási folyamat során a vizet az alkoholtól különválasztják és minden esetben kétszeri forralást alkalmaznak a gyártók. Az első alkalom után létrejött ital az úgynevezett “brouillis”, amely körülbelül 30 fokos alkoholtartalmú és igen csekély mennyiségű.

A második lepárlást követő eredmény hivatalos neve az “eau-de-vie”, amely viszont már 70 százalékos alkoholtartalommal bír.

Ezen a ponton három részre különítik el az italt, így alakul ki a „fej”, a „szív” és a „farok”. Az első 70% -os alkoholtartalommal bír, a másodiknál ez az arány 60-70%, míg a harmadik esetében 60% alatti. A “fej” és a “farok” részt ezután újra lepárolják, míg a szív pihenni tér a méretes tölgyfa hordókba, ahol legalább két évet pihennek.

Mielőtt palackba kerülne az ital, rendszerint tisztított vizet adnak hozzá annak érdekében, hogy elérjék a 40%-os szeszfokot.

Nem mindegy, hogyan fogyasztod!

Ahhoz, hogy maximálisan kiélvezhesd az ital minden egyes zamatát és valóban különleges élményben legyen részed, fontos, hogy megfelelően fogyaszd el a konyakot. Alapvetően mindegyik fajtáról elmondható az, hogy a legjobb, a megfelelő hőfokra lehűtve, jég nélkül kortyolsz bele, ugyanis így érezheted leginkább a szádban kialakuló, semmihez sem hasonlítható ízkavalkádot.

Különösen igaz ez a régebbi évjáratoknál, hiszen ezeknek az esetekben már igen markáns az ízvilág, amiről szó van. Mindemellett az sem mindegy, milyen pohárba töltöd ki ezeket az italokat.

Amennyiben bármilyen hígítás nélkül fogyasztod, akkor egy tulipán formájú, hosszú nyelű talpas, vagy egy rövid nyelű, úgynevezett ballonpoharat érdemes választanod. Ennek pedig egyáltalán nem esztétikai okai vannak. Ezek a kialakítású poharak ugyanis lehetővé teszik, hogy a konyak aromáit leginkább kiélvezhesd, legyen szó a nedű megillatozásáról vagy megízleléséről.

Persze mindezeket tudva sem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egyre gyakrabban használják a konyakot koktél alapanyagként is, amely bizonyos fogyasztók szempontjából valóságos szentségtörésnek számít, mások azonban esküsznek a különböző ízek egyesítésére.

A fogyasztási szokások kapcsán kiemelendő, hogy világviszonylatban a konyakok 70%-át vízzel keverve fogyasztják, amelyben különös módon egyébként a franciák járnak az élen, akik rendszerint kiegészítik az élményt némi szivarral is. Sőt, előfordul az is, hogy hátat fordítva a hagyományoknak, whiskyvel keverik ezeket a párlatokat és így fogyasztják el.

Konyak szivarral

További érdekesség, hogy a már említett franciák egyébként csupán a hetedik helyen állnak a teljes konyakfogyasztás terén a világranglistán. Az élen az amerikaiak állnak, különösen a rapperek körében örvend nagy népszerűségek ez a nedű.

A konyak fogyasztásról itt olvashatsz bővebben

Miként érdemes választanod kezdőként a konyakok közül?

Ez nem egyszerű kérdés, hiszen a választék igen széles. Javasoljuk, hogy mindenképpen egy fiatalabb évjárattal indítsd meg a sort, amellyel belépsz a konyakok páratlan világába, ugyanis a markánsabb ízekre talán még nem vagy felkészülve. Érdemes megízlelned több neves gyártó termékeit is, ugyanis így tudod leginkább megtalálni azt az ösvényt, amely elvezet majd a kedvencedhez!

Az első kortyokat mindenképpen hígítás nélkül élvezd ki és ne felejtsd el az orrodat is kényeztetni egy kicsit az ivás előtt, hiszen az illatélmény is nagyon sokat nyom a latba ilyenkor. Természetesen nem tilos jeget tenni a poharadba, szóval ha számodra úgy finomabb a konyak, bátran hígítsd ilyen módon!

Ha megtaláltad a fő csapásvonalat a konyak-ízlésed terén, akkor itt az ideje „szintet lépned” és a komolyabb ízek felé is nyitnod egy-egy korábbi palackozással, ahol már a szőlőpárlatok testessége egészen más élményt ad majd a számodra.

Ha szeretnél máris belevágni a kóstolásba, nézz szét bátran online konyak kínálatunkban!

Tetszett a cikk? Nyomj egy tetsziket!

Nézd meg többi blogbejegyzésünket is

Tartalomhoz tartozó címkék: konyak cognac