Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogy kerül a pezsgőbe a buborék?

Mikor felbontasz egy palack pezsgőt, az valódi rituálé. Természetesen nem a pukkanás miatt - amit az év utolsó napján rendszerint hatalmas ováció övez- , hanem sokkal inkább a különleges ízvilágnak, valamint a buborékoknak van ebben szerepe. Ha igazán különleges élményben szeretnél részesülni, semmiképpen ne felejtsd el az orrod alá tartani a poharat, miután pohárba töltötted a nedűt, ugyanis a felszökkenő buborékok már ekkor kényeztetik az érzékeidet függetlenül attól, hogy száraz vagy édes, fehér vagy rozé pezsgőt választottál. A buborékok varázsa azonban nem csak ebben rejlik.

Pezsgőspohárban buborék 1

Fontos tudnod, hogy azt, valóban jó és minőségi-e egy pezsgő, azt két dolog határozza meg. Az egyik az íze, a másik pedig az, miként mozognak benne a buborékok. Ezen a ponton pedig joggal merül fel a kérdés, hogy kerül mindez a palackokba? Meddig pezseg még a felbontást követően és mi történik, ha már nincs az üvegben buborék? Ebben a bejegyzésben mindezekre választ találsz!

Miért pezseg a pezsgő?

Alapvetően háromféle eljárási módot különböztetünk meg, amelyek nyomán nem csak a pezsgő, de a buborékok is a palackba kerülnek.

Pezsgőspohárban buborék 2

Az egyik a legrégebbi múltra visszatekintő, tradicionális, úgynevezett champagne metódus (méthode traditionnelle), amelynek lényege, hogy a pezsgőt a egyetlen palackban érlelik és erjesztik, valamint ebben kerül a boltok polcaira és asztalokra is. Mivel ebből adódóan annak idején, amikor igen népszerű volt ez a készítési mód, sok palack összetört a benne kialakuló nyomás miatt még mielőtt elkészült volna a nedű, hamar az igen drága italok közé sorolódott a pezsgő, hiszen csak a gazdagok kiváltsága volt a fogyasztása. Az így készült italoknak magas a savtartalma, alkoholtartalma viszont nem magas. Illata és zamata viszont kifejezetten jellegzetes az így készült, buborékos finomságoknak.

A másik eljárási mód a „méthode transvasée”, amely tulajdonképpen egyfajta átmenet a fentebb vázolt, valamint a tartályos módszer között. Lényege, hogy a pezsgő ebben az esetben másfél literes palackokban erjed, majd amikor lezárult ez a folyamat, áttöltik azt egy nyomásbiztos tartályba, amelyet folyamatosan hűtenek. Itt történik a cukortartalom beállítása, valamint az úgynevezett „seprő” eltávolítása is egy szűrő segítségével. Ezt követően újra palackokba kerül a nedű, ahonnan már egyenes az út a boltok polcaira. Mindezek nyomán kifejezetten élesztős illat- és ízjegyek figyelhetőek meg ezekben az italokban.

A ma leggyakrabban alkalmazott módszer pedig a „méthode charmat”, amely során az alapborhoz tirázslikőrt, valamint élesztőt adnak, majd fémtartályban kezdik meg az erjesztést. Az így kierjedt pezsgőt több hónapon keresztül érlelik, beállítják a megfelelő cukortartalmat, majd szűrő segítségével eltávolítják a „seprőt”. Mivel így jóval rövidebb az érlelési idő, üde, friss és gyümölcsös íz alakul ki.

Pezsgőspohárban buborék 4

Mindhárom eljárási mód esetében elmondható, hogy a borban az élesztőgombák a cukortartalmat megemésztve szén-dioxidot állítanak elő. Amikor a dugó a palackra kerül, az benn tartja a gázokat, amelynek jelentős része ennek köszönhetően visszaoldódik a borba. Mikor felnyitsz egy palackot, ez a szén-dioxid felszabadul és buborékokat képez, amelyek a fizika törvényei szerint egyenese az üveg szája felé igyekeznek. Tudósok szerint egy-egy kiszerelésben akár 49-250 millió buborék is lehet, amely megmagyarázza, mitől is olyan pezsgő a pezsgő.

A habzó borok kivételt képeznek a fentiek alól, ugyanis ezekbe a nedűkbe mesterséges módon kerülnek bele a buborékok.

Te tudod, hogy miért pont pezsgőt iszunk szilveszterkor? Ez a cikk is érdekelhet

Nem mindegy, mibe töltöd ki a pezsgőt!

Láthatod, hogy a buborékok a gyártási folyamat révén adottak, viszont az, hogy te mennyi élvezetet nyersz mindebből, nagyban függ a pezsgő fogyasztásának módjából. Ugyanis a buborékok a pohár falán tapadnak meg a kitöltést követően, majd innen szaladnak fel a felszínre. Ennek a menete viszont attól függ, milyen anyagú poharat használsz. Egy műanyag pohárban például nagy méretű buborékok képesek megtapadni és szinte azonnal eltűnnek a felszínre érve, míg egy üvegpohár esetében sokkal kisebb a méretük, ennek megfelelően gyönyörű habréteget is képeznek.

Pezsgőspohárba töltés

Emellett bármennyire is hihetetlen, számít az is, miként mosod el a pezsgős poharat, ugyanis a mosogatógépben használt tabletták olyan habzásátlót tartalmaznak, ami sokat elvesz a buborékos élményből. Az ideális, ha a fehér pezsgőket 4-7 Celsius-fokok, a rozé és vörös pezsgőket pedig 7-10 Celsius-fokon fogyasztod, kézzel mosogatott üvegpohárból.

Akkor is iható a pezsgő, ha már nincsenek benne buborékok?

Tulajdonképpen igen, bár sokat veszít az élményből az, aki ilyen módon fogyasztja a pezsgőt. Sajnos ha egyszer felnyitsz egy palackot, a buborékok folyamatosan illannak el belőle az első pillanattól kezdve, hiába bármilyen házi praktika. Igen népszerű tévhit például az, hogy ha kiskanalat helyezel a felnyitott palackba, benne maradnak a buborékok.

Pezsgőspohárban buborék 3

A helyzet azonban az, hogy még kutatások is bizonyították, hogy ennek nincs valóságalapja. Francia fizikusok tizenkét üveg pezsgőt teszteltek, amely nyomán bebizonyosodott, hogy kizárólag a légmentesen záró dugó mellett maradnak az üvegben a buborékok. Minden más esetben záros határidőn belül elillan a pezsgés.

Meddig tárolható a pezsgő felnyitást követően?

A buborékok már néhány órán belül elillannak az üvegből, amennyiben az nincs megfelelően visszazárva, azonban pezsgés nélkül sem érdemes sokáig tárolni a hűtőben a felnyitott pezsgőt. Érdemes legkésőbb 48 órán belül elfogyasztani a megmaradt, hűtőben tárolt italt, ezt követően ugyanis teljesen elveszíti élvezeti értékét, megváltozik az íze és egy idő után sajnos romlásnak is indul. Ezt pedig nem érdemes megvárni, különösen egy minőségi palack esetében.

Van aki nem vár 48 óráig - olvastad már a cikkünket, hogy miért épp pezsgővel ünnepelnek a Forma 1-ben?

Kóstold meg a legfinomabb, minőségi pezsgőket!

Pezsgőspohárban buborék 5

Ha a fentieket olvasva kedvet kaptál megízlelni a legkülönfélébb pezsgőket a legjobb kategóriákból, akkor itt az ideje, hogy végig kóstold a kínálatot és megtaláld az ízlésednek leginkább megfelelő, buborékos finomságot.

Ide kattintva megtekintheted online webáruházunk teljes pezsgő kínálatát.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot, oszd meg ismerőseiddel is.

Tovább olvasgatnál? Nézz be az Italneked Blogba ahol számtalan érdekes cikket találsz

Tartalomhoz tartozó címkék: pezsgő