Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Így (ne) idd a tequilát!

Kaktusz, sombrero kalap, tequila – a legtöbb embernek ez a három dolog ugrik be elsőként, ha Mexikóról van szó. Mi utóbbiról szeretnénk Neked most bővebben mesélni, ugyanis sok tévhit kering a köztudatban az itallal, valamint annak fogyasztásával kapcsolatban. Ezeket szeretnénk eloszlatni!

Sok tequilás üvegen megjelenik a Mexikó jelképének számító kaktusz, amiből sokan vonják le azt a téves következtetést, hogy kaktuszból készül ez az ital. Valójában egy másik növény, a kék agavé a mexikóiak nemzeti italának alapanyaga. A másik helytelen infó a tequilával kapcsolatban az, hogy kukacot tesznek mellé a palackba. A helyzet az, hogy valóban van olyan italuk a mexikóaiknak, amire igaz ez, de az nem a tequila, hanem egy másik agavéból készülő ital, a mezcal. Ebbe a hazánkban kevésbé ismert italba tesznek az agavéban élő kukacokból is, tequilába azonban soha. Az undor tehát nem lehet kifogás, tequilázásra fel!

Tequila só és citrom nélkül?

Lássuk, hogyan kell inni a tequilát! Só, tequila, citrom. Vagy gold tequila esetében fahéj, tequila, narancs – vágják rá a legtöbben magabiztosan. Pedig nem, ez a tequilával kapcsolatos igen gyakori tévhit. A valóságban a tequilát a mexikóiak úgy isszák, mint mi a pálinkát. Tisztán, mindenféle kísérő, „kézfejnyalás”, rituálé nélkül. Ha igazán jó minőségű italt iszol, akkor selymes, lágy, édeskés ízélményben lesz részed só, citrom és egyéb nyalánkság nélkül is.

Olvastad már korábbi cikkünket a tequiláról?

Úgy idd, mint a pálinkát!

A só-citrom, illetve fahéj-narancs kombinációt mint tequila-kísérőt európai fiatalok találták ki a rendszerváltás utáni években, amikor mindenütt elérhetővé vált Mexikó nemzeti itala is. Kis túlzással mondhatjuk, hogy így tették ihatóvá a rossz minőségű és kesernyés ízű, olcsó tequilát, ami kezdetben kapható volt hazánkban és Európa nagy részén. A magas minőségű tequila 100 százalékban kék agavéból készül, az összetevői között nem találsz mást ezen a növényen kívül.

Vannak azonban olcsóbb tequilák, amelyeknek jóval kevesebb a kék agavé tartalma, a hiányzó részt pedig kristálycukorral vagy melasszal pótolják. Ez utóbbinak silány, keserűbb íze van, ezeknek valóban jót tesz a só és a citrom. Mára már a legmagasabb minőségű párlatok is megtalálhatók a magyar boltok polcain is, de megmaradt ez a rituálé. Közösségépítő erővel hathat egy-egy buliban a só-tequila-citrom trió, ezzel magyarázható, hogy sokan ma is így fogyasztják a mexikóiak italát.

A diszkókban, bárokban is úgy szolgálják fel ezt az italt, hogy odakészítik a feles pohár szájára a citromgerezdet, gold tequila esetén pedig a narancsot. Kérni sem kell, így szokás, s emiatt meg sem fordul a fejünkben, hogy rosszul isszuk a tequilát. Hiszen a pultos csak jól tudja, nem? Nem!

Citromot az italba, ne a kézfejedre!

De honnan jött a só, a fahéj és a citrusok egyáltalán a tequila mellé? Az ötlet nem áll távol Mexikótól, ott is előfordul ugyanis, hogy ízesítik a tequilát. Ha könnyedebb, kevésbé erős frissítőre vágynak a mexikóiak, akkor előfordul, hogy citromot csepegtetnek az italba, esetleg beletesznek a csipetnyi sót. Maga a só és a citrom, illetve gold tequila esetén a fahéj és a narancs nem hajmeresztő elképzelés, csupán a fogyasztás módja, a kézfejről való lenyalás az – mexikói szemmel biztosan vicces.

Öt dolog, amit nem tudtál a tequiláról

A mexikóiak sangriával kísérik

Ha Mexikóba készülsz és nem szeretnéd, hogy a bárban megpukkadjanak a nevetéstől, amikor tequilát kóstolsz, akkor ne kérj se citromot, se sót az italod mellé. Vagy ha kérsz, akkor a poharadba tegyél belőle pár cseppet, ne a kezedre. Sangriát viszont nyugodtan rendelhetsz a tequiládhoz, az Mexikóban sem ritka, hogy ezt az édes, gyümölcsös italt kortyolják tequila előtt vagy után. Ha mindenképpen kísérnéd valami könnyed, édes itallal a mexikóiak kedvencét, akkor Sangria legyen az.

Kiváló koktélalapanyag

Akkor sem kell alkoholmentes estet tartanod, ha te nem bírod meginni magában a tequilát és olyan buliba csöppensz, ahol csak ez a nedű kerül az asztalra. Több híres koktélnak is tequila az alapanyaga, ráadásul nem is nehéz elkészíteni őket. Nem meglepő, hogy a tequila alapú koktéloknak is a citrom és a narancs a másik fő összetevője. A Margaritába citromlevet raknak a tequila mellé, a Tequila Sunrise pedig narancsléből és tequilából áll. Akár magában, akár koktélként fogyasztod a tequilát, óvatosan töltsd újra és újra a poharad! A 35-55 százalékos alkoholtartalmú ital gyorsan üt, elég egy-két pohár belőle és Mexikóba repít!

Szeretnéd megkóstolni a legjobb tequilákat? Nézz szét termékeink közt!

Ha tetszett a cikk nyomj egy Like-ot

Nézd meg az Italneked blogban a többi bejegyzésünket is

Tartalomhoz tartozó címkék: tequila