Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Híres és minőségi whisky márkák

Skócia és Írország gyönyörű országok, nevezetességeikkel pedig számos különböző téren lopták be magukat a köztudatba. Egy valami azonban kiemelkedik mind közül, mégpedig a világ legismertebb folyékony kincse, a whisky, amely terén mindketten nagyhatalomnak számítanak. Bár e párlatok között számtalan különböző ízvilág és karakter létezik, ebben a bejegyzésben igyekszünk bemutatni a legnépszerűbb variációkat. Íme a leghíresebb whiskyk listája!

Skócia és Írország gyönyörű országok, nevezetességeikkel pedig számos különböző téren lopták be magukat a köztudatba. Egy valami azonban kiemelkedik mind közül, mégpedig a világ legismertebb folyékony kincse, a whisky, amely terén mindketten nagyhatalomnak számítanak. Bár e párlatok között számtalan különböző ízvilág és karakter létezik, ebben a bejegyzésben igyekszünk bemutatni a legnépszerűbb variációkat. Íme a leghíresebb whiskyk listája!

Skót whisky márkák

Térjünk rá első körben a skót vonalra! Ahhoz, hogy skót whiskynek lehessen nevezni egy párlatot számos kritériumnak kell megfelelni. Ilyen például, hogy kizárólag az adott ország határain belül készülhet malátázott árpából, valamint más fajtájú, de mindenképpen egész gabonaszemekből. Ezeket a folyamat során őrlik meg a lepárlóban. Az erjesztésnek pedig átlagosan három éven keresztül kell tartania egy 700 literes tölgyfahordóban.

Johnnie Walker

Az egyik legnépszerűbb márka, amelynek termékei között a jól ismert piros címkés mellett számos kuriózum is helyet kapott az évek során. A Black nevet viselő palackban főként a tőzeg és a méz jegyei dominálnak. Ennek a továbbgondolása a Double Black, amelynek titka, hogy a készítés során az erősen tőzegelt árpa is felhasználásra kerül, melyet a pihentetés bizonyos szakaszában egy erősen pörkölt belső felületű hordókban érlelnek tovább.

Kiemelendő a sorból a Gold Label Reserve ital is, amelyet még hosszú évekkel ezelőtt John Walker álmodott meg, ám ő már nem ízlelhette meg ezt a nem mindennapi nedűt. Alapját az évek alatt összegyűjtött párlatkészletek adják. Emellett nem mehetünk el szó nélkül a „nagykorú” családtag mellett sem, a Johnnie Walker Aged 18 ugyanis 18 különböző whiskyből készül.

Ballantine's

Ha a klasszikus verziót szeretnéd megkóstolni, akkor fontos tudnod, hogy ez a nedű négy single malt whiskyből készül, ám mindezek mellett Skócia négy különböző whisky régiójából származó 40 féle párlat keveréke is belekerül a palackba. Így egy olyan ital jön létre, amelyben a vanília, a csokoládé és az alma dominálnak. A füstösebb ízek kedvelői körében hamar nagy kedvenccé válik a Ballantine's Hard Fired, amely kiégetett amerikai tölgyfahordókban készül. A könnyedebb gyümölcsös ízek kedvelőire is gondolt a gyártó a Ballantines Brasil életre hívásával, amelyet lime héjon érlelnek. A kuriózumok között pedig mindenképpen meg kell említeni a több évtizeden keresztül hordóban érlelt whiskyket is, amelyek 12, 17, 21, sőt, akár 30 éves múltra is visszatekinthetnek. A Ballantine's 40 Year Old Whiskyből pedig világszinten évente csupán száz palack kerül a boltok polcaira világszerte.

Chivas Regal

A klasszikus Chivas Regal receptje az 1800-as évek óta változatlan, így neked is pontosan abban az élményben lehet részed, amiben a több száz évvel ezelőtt élő whisky rajongóknak. Emellett a márka számos más terméke is meghódította már a piacot, 12, 16 és 18 éves italok mellett megemlítendő a Chivas Regal 18 Year Old Whisky Colin Scott is, ugyanis ez a master blender saját alkotása, minden palack egyedileg sorszámozott. Ez az exkluzív, limitált szériás, luxus skót whisky azért viseli Colin nevét, mert ő választotta ki azt a húsz régi és új időket is idéző párlatot, melyekből megalkotta ezt az italt. Vagyis aki ebből a palackból tölt magának, az a legritkább maláta whiskyket kóstolhatja meg, közöttük olyanokat is, amelyek már nem létező lepárlók termékei.

The Famous Grouse

Ennek a márkának a lepárlóiban kizárólag a The Macallan, valamint a Highland Park kaphat helyet, már ami a válogatott malátaféléket illeti. Minden Famous Grouse gabona- és malátawhisky- fajtákból készül, így születik meg a semmihez sem hasonlító ízvilággal rendelkező blended whisky. A lepárlást követően pedig minden esetben egy speciális sherry hordókban érlelik az italt. A klasszikus mellett természetesen ma már számos különböző nedűt találsz a kínálatban, így a gyümölcsös és füstös ízek kedvelői is megtalálják közöttük a kedvencüket. Emellett már whisky alapú likőröket is találsz a polcokon a Famous Grouse nevével fémjelezve.

Ír whiskey márkák

Az ír whiskey-k többsége egyedi aromavilágát két fő tényezőnek köszönheti. Az egyik a különleges, háromszori lepárlás, a másik pedig pedig a zárt kemencés szárítás folyamata. Ám természetesen minden egyes gyártó minden tétele más és más élményt nyújt a fogyasztók számára.

Bushmills

A Bushmills 1608 óta gyártja különleges whiskey-jét, ezzel pedig be is írták magukat a párlat történelembe, ugyanis a világon elsőként a Bushmills Distillery kapott jogot arra, hogy hivatalosan whiskey-t állítson elő. A klasszikus párlatokat öt éven keresztül érlelik és a mai napig az eredeti recept szerint készülnek akárcsak négyszáz évvel ezelőtt. Emellett napjainkban már számos más variáció is elérhető e márka italaiból, így például megkóstolhatod a single malt whiskey-t, amelynek különlegességét az adja, hogy sherry vagy bourbon hordókban érlelik. Emellett megízlelheted a 10, 16, valamint 21 éven keresztül pihentetett tételeket is.

Jameson

A Jameson a világ legnépszerűbb ír whiskey-je ami nem meglepő látva a számokat. Évente ugyanis 17 millió litert is meghaladó eladási adatokkal büszkélkedhet. A Jameson első, eredeti whiskyje amelyet már igen sokan megízleltek az esztendők alatt, háromszori desztillálás után kerül a palackba, virágos, fűszeres faillat jellemzi, ízében pedig a dió, a vanília és a sherry dominálnak. Az erősebb ízek kedvelőinek nem szabad kihagyniuk a Black Barrel nevet viselő nedűt, amelyet kétszer kiégetett hordókban érlelnek. Ennek köszönhetően pedig még intenzívebbé válnak a Jameson whiskyre jellemző vaníliás és diós jegyek. Emellett nem szabad kihagyni a sorból a Jameson Maker sorozat tagjait, de a Caskmates IPA-t is érdemes megkóstolni.

Tullamore

Európa második legnagyobb ír whiskey márkája a Tullamore D.E.W. Még az 1800-as években alapították Tullamore-ban, a D.E.W. rövidítés pedig Daniel E. Williams emlékét őrzi, akit az 1800- as évek végétől bíztak meg az üzem vezetésével. Az ő hozzáértésének hála ma már mindenki ismeri ezt a márkát. A klasszikus verzió ízében és illatában a karamell, a vanília és a fűszerek érződnek leginkább, de az illat-és ízvilágában megjelennek az úgynevezett virágos ízek, valamint az a semmihez sem hasonlítható olajosság, amely az ír italokra alapvetően jellemző.

Ha most úgy érzed, itt az ideje, hogy alaposan elvessz e párlatok világában, akkor itt az ideje a kóstolásnak! Ide kattintva megtekintheted teljes whisky kínálatunkat webáruházunkban.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!

Nézd meg többi bejegyzésünket is a blogunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: népszerű whisky márkák whisky márkák