Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Vermut a likőrborok királya

Ha valaki vermuttal kínál, biztos lehetsz abban, hogy valami egészen különleges ital kerül a poharadba. Ezek az ízesített és növelt alkoholtartalmú borok valódi kuriózumnak számítanak az italok piacán, ugyanis bizonyos gyártmányú változatok már a rendszerváltás előtti Magyarországon is igen nagy népszerűségnek örvendtek, így aki abban az időszakban volt fiatal, biztosan nosztalgiával gondol ezekre a nedűkre. Ma már természetesen számos különböző variációval találkozhatsz a polcokon. Gyártótól függetlenül megkülönböztetünk közöttük száraz és édes, valamint, fehér és vörös változatokat is, ám ezeken az intervallumokon belül számos elnevezéssel találkozhatsz, amelyeket mindig feltüntetnek az adott palackon. Abban viszont biztos lehetsz, hogy megtalálod közöttük az ízlésednek leginkább megfelelő vermutot. Ihatod tisztán, töltheted jégre, ejthetsz bele citromot, töltheted cukrozott szélű pohárba, de álmodhatsz belőle long drinkeket és koktélokat egyaránt.

Termék szűrés

Ár
Űrmérték:
Rendezés:
Nézet:
Rendelhető
A Martini a világ egyik legkedveltebb itala.
490 Ft
Raktáron
A legkedveltebb Garrone vermut válogatott borokból, eredeti olasz recept alapján készül.
1.450 Ft
Raktáron
Garrone vermut ízesítéséhez a tradicionális Garrone recept alapján, több mint 30 féle gyógy- és fűszernövényből nyert aromát használnak.
1.450 Ft
Raktáron
Garrone Rosso vermut válogatott borokból, eredeti olasz recept alapján készül.
1.490 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
1.490 Ft
Raktáron
Garrone Cherry aperitif válogatott borokból, a mediterán nap alatt érlelt a maraschinoi csereszenye természetes aromájának hozzáadásával készül. 
1.590 Ft
Raktáron
Garrone Pesca barack ízű ízesített boralapú ital.
1.590 Ft
Raktáron
Íze édes és fűszeres, melyet vanília és szőlő zamata kíséri. 
2.590 Ft
Raktáron
Különlegesen száraz, fehér, fűszerezett bor. A Világ egyik legkedveltebb itala, klasszikus aperitív. 
2.590 Ft
Raktáron

Egy ikon Olaszországból. 

Az eredeti Martini Luigi Rossi hozzáértő szeme előtt készült.

2.590 Ft
Raktáron
2.590 Ft
Raktáron
A Vermutok Rolls Royse-ának nevezik.
4.150 Ft
Raktáron
Keserédes olasz aperitif.
4.290 Ft
Raktáron
James Bond Vesperet koktélja.
5.490 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
Joseph Noilly 1813-ban alkotta meg a mára világhírűvé vált italt....
5.750 Ft

Nem véletlen nevezik a mai napig ürmösbornak a vermutot, ugyanis annak idején az abszint gyártása során elhíresült fehérürömmel, valamint egyéb gyógy-és fűszernövényekkel ízesítették ezeket az italokat. A bor alapú különlegességek feltalálása a turini Antonio Benedetto Carpano nevéhez fűződik, aki 1786-ban mutatta meg először italát a nagyvilágnak, amely ezek után igen hamar nagy népszerűségre tett szert. Természetesen korábban sokan használtak már hasonló eljárást, főleg az alacsony minőségű borokat próbálták vele feljavítani, ebben az esetben azonban teljesen más volt a helyzet, ugyanis az alapot is minőségi bor alkotta. Bár az abszinttal kapcsolatos botrány kirobbanása után sokan elítélték ezt az italt is, ám hamar újra felkerült a népszerű nedűk listájára, hiszen a vád, hogy a fehérüröm hallucinogén hatású, csupán légből kapott rágalom volt. A mai napig sokan nevetik az „abszint nővérének”. Az 1800-as években számos család megkezdte a vermut előállítását, ekkor jelentek meg a Cinzano, valamint a Martini&Rossi gyárai is.

Hogy készül a vermut?

A vermutok készítésének egyik igen fontos kulcsa az ürömfű, amely mellett fontos szerepe van rendszerint a mustármagnak, az angelikalevélnek, a benedekfűnek, valamint gyakori fűszer a narancs-és citromhéj, a borsmenta, a fodormenta, a vanília, sőt a kamilla és az ánizs is. Amikor elkészül a fűszerkivonat – rendszerint titkos recept alapján – összeállítják a kész italt. Majd az alapborhoz hozzáadják a sűrített mustot, a borpárlatot, valamint a cukorszirupot is. A derítést és a szűrést követően hat hónap érlelés következik, majd pedig a palackozás. Láthatod tehát, milyen alapos és precíz munkát követel meg az, hogy megízlelhesd a különböző vermut különlegességeket.

Milyen változatai vannak a vermutoknak?

Alapvetően három fő fajtáját különböztetjük meg a vermutoknak. Ezek az extra dry, vagyis az axtra száraz, a bianco, azaz a klasszikus, valamint a sweet, ami az édes variációt rejti magában. Az édes, valamint a száraz verziót rendszerint aperitifként szokás fogyasztani, míg a bianco leginkább koktélok alapanyaga lehet. Sokan gondolják, hogy a száraz, fehér változatok Frnaciaországhoz, az édes vörös változatok pedig Olaszországhoz kötődnek, ám a helyzet az, hogy mindkét típust gyártják mind a két országban.

Számos klasszikus koktél alapanyaga a vermut

Több olyan igazi klasszikusnak számító koktél létezik, amelynek fő alapanyaga valamilyen vermut. Ilyen például a Bronx, amelybe kerül gin, édes-és száraz vermut, valamint narancslé. A Manhattan nevű koktél alapanyagai a rozs-vagy kanadai whisky, az édes vermut, valamint valamilyen keserű likőr. A Negroni alapanyagi a gin, az édes vermut, valamint a Campari, míg a régebbi Kubában játszódó filmekből jól ismert El Presidente koktélban rumot és curacao-t adnak a fűszeres borhoz.

Ahány gyártó, annyi ízvilág

Mint már fentebb említettük, a vermut gyártásához felhasznált fűszerek igen sokszínűek lehetnek. Ebből adódik az, hogy a különböző gyártók által életre hívott ürömborok mind más-más élményt nyújtanak a fogyasztónak. Éppen ezért érdemes többfélét megízlelni.