Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > >

Ouzo a görög világból

Ha szereted az ánizs ízét, imádod a napsütést és kedveled a görög emberek habitusát, akkor neked minden bizonnyal az ouzo a kedvenc szeszes italod. Ugyanis nincs még egy olyan likőr, amelyet kizárólag Görögországban gyártanak és ilyen tökélesen visszaadja az ottani életérzés minden pillanatát úgy, hogy közben lágyan bizsergeti a nyelvedet. Ha te is az a típus vagy, aki szívesen kíséri a tömény italt valamivel, akkor ezt most felejtsd el, ugyanis egyszerűen nem tudod nem élvezni az ouzo semmihez sem hasonlítható ízét.

Egyébként nem csak a likőrök sorában kapott helyet ez az ánizsos különlegesség, de a helyi népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák a mai napig. Mi nem vitatjuk, hogy javul tőle az ember közérzete, ám a mértékletesség ebben az esetben is igen lényeges. Tökéletes választás tengeri herkentyűk, halak és párolt zöldségek mellé is, de aperitifként vagy desszert után is bátran fogyasztható. Mindemellett pedig természetesen egy forró nyári sem hiányozhat a poharadból a görög ánizslikőr.

Nagyon finom, nem túl magas az alkoholfoka, ráadásul a görög népi gyógyászat szerint a fogfájást is enyhíti. Ha röviden kellene összefoglalni, mi is az ouzo, talán ezzel a mondattal lehetne leginkább jellemezni. Ha Görögországban vagy Cipruson jársz, kötelező megkóstolni, de nem kell várnod a következő nyaralásig, akár már most kiválaszthatod, melyik gyártó terméke áll legközelebb az ízlésedhez. Ugyanis ahogy az alkoholban összeér a fűszer-és gyógynövények íze és ahogy lágyan bizsergeti a szád belsejét, az semmihez sem fogható érzés.

Honnan ered az ouzo elnevezés?

A Magyarországon sokszor csak „húzóként” becézett ital neve körül számos legenda kering. Az egyik történet szerint a 19. században született meg az ouzo elnevezés, amelyet egy selyemhernyó gubókat szállító, olasz cég ihletett. Ugyanis a legkiválóbb termékeket rendszerint az „uso Massalia” felirattal láttak el. A prémium minőséget jelölő „uso” szócskából pedig egyenes út vezetett az ouzo elnevezésig. Egy másik felvetés szerint a név gyökerei a török szókincsre vezethetők vissza, azon belül is az „üzüm” szóra, amely szőlőt jelent. Bármelynek is van valóságalapja, a lényeg ugyanaz, hiszen amit a palackban találsz, az egy nem mindennapi likőr különlegesség.

Hogy született meg a görög ánizslikőr?

Valójában ennek az italnak az előállításával igen sokáig kísérleteztek, ennek története pedig egészen az 1300-as évekig nyúlik vissza. Ebben az időszakban ugyanis a görög kolostorban élő szerzetesek igyekeztek hasonló italt életre hívni, ennek az ízvilágnak viszont még nem sok köze volt a ma ismert ouzo-éhoz. Hivatalosan végül csak az ország felszabadulása után, az 1800-as években indult meg a készítése és palackozása. Valójában igen hamar nagy népszerűségre tett szert az egész világon. Ha úgy gondolod, hasonlít az íze az abszinthoz, nem jársz messze az igazságtól, ugyanis amikor a „zöld tündér” már kezdett kimenni a divatból, sokan választották helyette a görög likőrt, amely valóban mutat hasonló jegyeket fűszeres itallal.

Milyen fűszerek adják az ouzo különleges ízét?

Az eredeti ouzo ízének alapján olyan fűszerek és gyógynövények adják, mint a koriander, az ánizs, a rozmaring, de felfedezheted benne a fahéj jegyeit is. Persze ezek aránya attól függ, melyik gyártónál készült az ouzo, ugyanis mindenki más receptre esküszik e téren. Éppen ezért érdemes megkóstolni többféle variációt is.

Miért számít erős italnak, ha alacsony az alkoholtartalma?

Bár tény, hogy az ouzo címkéjén nem szerepel magas alkoholtartalom, mégis jó vele vigyázni, ugyanis a cukortartalma annál magasabb. Ez pedig befolyással van arra, miként szívódik fel a gyomorban. A lassú felszívódás arra bátorítja a fogyasztót, igyon még többet a likőrből, azonban ilyenkor érdemes egy kicsit várni, mert a hatás hamarosan jelentkezni fog majd. Ha nem győzöd kivárni a hatást, végy példát a görögökről, akik külön kifejezést használnak arra, amikor étkezés nélkül fogyasztanak alkoholos italt. Ha szeretnéd, hogy hamar jelentkezzen a kellemes érzés, érdemes „száraz kalapácsként” inni az ánizslikőrt.