Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Abszint választékunk

Mi lehetne izgalmasabb egy olyan italnál, mint amit az 1900-as években betiltottak az úgynevezett fiktív szindróma miatt? Nem csoda, hogy azóta is igen megoszlanak a vélemények a „zöld tündérről”, amely bizonyos nézetek szerint különös hatással van a fogyasztókra. Természetesen később kiderült, hogy az abszint sem veszélyesebb, mint más alkoholos italok, ráadásul mértékkel fogyasztva semmilyen gondot nem okoz. Sőt, különleges ízvilága valódi kuriózumnak számít, amelyet alapvetően a fehér üröm és az ánizs, valamint a különböző fűszernövények határoznak meg.

Ma már persze nem csak a jellegzetes zöld színben elérhető, hiszen a választék hatalmas, így biztosan te is megtalálod a színes kínálat között s kedvencedet. Ennek az italnak a története egyébként egészen az ókori Egyiptomig nyúlt vissza, ugyanis a fehér üröm gyógyító hatását már ekkor ismerték és előszeretettel használták, ám az első, a maihoz hasonló ital elődje az 1700-as évekbeli Svájcból származik. Azóta pedig a világ számos művészt is megihletett, nem beszélve arról, hogy hány baráti körben töltött estét dobott már fel a különleges abszint.

Termék szűrés

Ár
Űrmérték:
Rendezés:
Nézet:

Az abszint egy igazán jellegzetes ízű ital, amelyet általában tisztán vagy egy kockacukor társaságában fogyasztanak el, ezzel még inkább kiemelve a különleges aromákat. Számos variációja különböző színekben, eltérő ízvilágokkal és alkoholtartalommal érhető el, amelyek közül a legmagasabb a 80%. Annak idején ez a nedű olyan embereket ihletett meg, mint Pablo Picasso, Manet vagy Henri de Toulouse-Lautrec, akik igen komoly nyomot hagytak a történetemben a művészet terén. Pont emiatt egyszerűen nem szabad kihagyni, hogy megkóstold ezeket a különleges italokat.

Miből készül az abszint?

A legfőbb összetevője a fehér üröm, amelyet pont emiatt sokan abszintürömnek is neveznek. Magyarországon már a középkorban is elterjedt fűszer- és gyógynövény volt, ám írásos bizonyítékok vannak arra is, hogy már az ókorban is ismerték és használták ezt a növényt különböző variációkban. Emellett érezheted az italban az ánizs ízét is, valamint számos jellegzetes ízű fűszernövényt aromáját is elrejtették a palackban.

Miért tartották sokáig hallucinogén italnak az abszintot?

A legendához szorosan kapcsolódik, hogy az 1900-as években számos országban betiltották hallucinogén mivolta miatt. A helyzet az, hogy mindez csupán ez mítosz, ugyanis bár tény, hogy ha túl sokat fogyasztasz ebből az italból, az okozhat hasonló tüneteket, de ez a tény minden alkoholos nedű esetében helytálló. Így tulajdonképpen nincs is miről beszélni. Egyébként a benn levő tujont azonosították tévesen a marihuána egyik származékaként, innen eredt a félreértés. Szóval ha mértékkel fogyasztod, biztosan nem okoz majd gondot az abszint.

E téma kapcsán joggal merül fel a kérdés, hogy ha nem volt hallucinogén, miért volt nagy hatással a művészekre? A felvetés jogos, viszont a helyzet az, hogy pont abban az időszakban robbant be az abszint a francia piacra, amikor olyan nagy nevek alkottak, mint például Pablo Picasso. Mivel sok ismert művész fogyasztotta előszeretettel a párlatot, sokan vontak párhuzamot a hallucinációk és a kreativitás között, a tények azonban azt mutatják, hogy nem volt ez az ital sokkal népszerűbb, mint a sör vagy a bor.

Miért léteznek különböző abszint színek?

Ha egy kicsit elmerülsz a választékban, azt is láthatod, hogy különböző színekben érhető el ez az ital, ami természetesen nem véletlen. A helyzet az, hogy az abszint, amikor elkészül a lepárlóüstben, színtelen, a különböző színeket úgy nyerik, hogy a palackozás előtt a párlatot még egyszer fűszerekbe áztatják. Ezek rendszerint főleg az izsóp, valamint a római üröm. Sőt, van olyan variáció is, amely esetében már a lepárlás előtt hozzáadják ezeket a növényeket, ennek nyomán születik például a jól ismert zöld abszint. Ezek az eljárások nem új keletűek, ugyanis már a 18-19. század fordulójától kezdve alkalmazzák. A piros variáció a hibiszkuszból nyeri a színét.

Fontos tudnod, hogy nagyon sokan megpróbálják hamisítani ezeket az italokat, azonban ezekben az esetekben a különböző árnyalatokat ételfestékből nyerik, ami nem csak illúzióromboló, hanem sokat elvesz az ital élvezeti értékéből is. Éppen ezért webáruházunkban különösen figyelünk arra, hogy kizárólag minőségi abszintokat vásárolhass nálunk.