Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Calvados ital választékunk

Hogy mióta létezik a calvados? A helyzet az, hogy Normandiában feljegyzések szerint már a középkorban is készültek almapárlatok, az első hivatalos főző pedig 1600-ban nyitotta meg kapuit. Szóval a kérdésre a válasz az, hogy időtlen idők óta. Így nem csoda, hogy a mai napig ilyen népszerű ez az ital, amelynek minden változata egy kicsit más élményt ad a fogyasztójának. Tökéletes aperitif, remek választás egy kiadós vacsora után, de sültek mellé sem utolsó. Bár tulajdonképpen egy brandyről van szó, mégis sokkal több rejlik ezekben a palackokban, hiszen szigorú szabályok vonatkoznak a calvados készítésére és forgalomba bocsátására. Így biztos lehetsz abban, hogy minőséget kapsz, bármelyik márkát is választod.
Görgess lejjebb és kóstolj bele ebbe az italba

Termék szűrés

Ár
Űrmérték:
Rendezés:
Nézet:

Annak, hogy a calvados, vagyis az almaborpárlat olyan különleges, van egy nagy titka. Mégpedig az, hogy speciális desztillálással, válogatott almából készítik. Nem ritka az sem, hogy száz egyedi almafajtából párolják, amelyhez szándékosan igazán fanyar és keserű almát is használnak. Így nem kell aggódni amiatt, hogy túl édes lesz a folyadék. Ennek az aránya klasszikusan 30%-ban édes, 40%-ban savanykás, 30%-ban pedig keserű alma. A gyümölcsöket préselik, majd a folyadékhoz élesztőgombát adnak, ezt követően pedig párolják.

Honnan ered a calvados ital elnevezése?

Több magyarázat is létezik arra, hogy vajon honnan ered a nem hétköznapi elnevezés. Az egyik ilyen szóbeszéd szerint annak idején Normandia partjainál II. Fülöp spanyol király hajóflottája hajótörést szenvedett, amikor az Anglia elleni ütközetbe igyekeztek. Egyedül az El Salvador nevű hajó maradt épségben valamennyire, az itt élők nem kis örömére, hiszen számos értékes zsákmányhoz juthattak így. A szóbeszéd szerint ennek az eseménynek emléket állítva először El Calvador, majd később le calvados lett ennek a helynek a neve. Egy másik magyarázat szerint a történet ennél sokkal egyszerűbb, ugyanis a latin „calva dorsa”, magyarul kopasz hát kifejezésből ered. Mivel annak idején a tenger felől a mai Calvados ez egy kopár területnek számított az akkori tengerészek számára, így nevezték ezt a vidéket. Bármelyik verzió is igaz, ma már a calvados összeforrt a legfinomabb brandyk nevével.

Mit lehet calvadosnak nevezni?

Az elnevezést 1942 óta törvénnyel védett, amely kimondja, hogy egy almaborpárlatot csak abban az esetben lehet így nevezni, ha Calvados kijelölt környékén készítik és betartják az előírt gyártási formulákat. Vagyis az almából kinyert levet erjesztik, párolják, majd az így kapott almabort – amely egyébként magában fogyasztva is nagyon finom - legalább két éven keresztül tölgyfahordóban érlelik. Így alakul ki a jól ismert aranybarna, borostyános szín és a kellemes, utánozhatatlan zamat, amely csak a calvadosra jellemző.

Hogy és mikor érdemes fogyasztani a calvadost?

Annak idején, amikor még finomítatlanul itták a calvados konyakot, – tulajdonképpen úgy, ahogy az üstből kinyerték – a reggeli kávéba tették a helyiek, egészen különleges ízt nyerve ki ezzel a fekete reggeli italból. Szó se róla, így biztosan meg lehet alapozni egy kellemes napot. A 20. században már Párizsban is megjelent ez az ital és hamar népszerű is lett. Innentől kezdve pedig folyamatosan finomodott a készítési eljárás és kialakult a mai változata. Ma igen kedvelt aperitif, viszont mivel nagyon jót tesz a gyomornak, szívesen fogyasztják egy kiadós ebéd vagy vacsora után is.

A klasszikusoktól az igazi különlegességekig

Választékunkban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy megtaláld azokat a klasszikus calvadosokat, amelyeket vétek nem megkóstolni. Vannak olyanok, amelyek a méz és az aszalt gyümölcsök ízeivel kényeztetnek, míg van, amely a vanília és a karamell aromáját hordozza magában. Mindezek mellett igazi különlegességeket is elrejtettünk a kínálatunkban, amelyek a különböző calvadosok házasításából jöttek létre. Így élvezheted a mandula, az érett alma, a mogyoró és a mandula komplex zamatát, amelyek a pontos alapanyagoktól függően más-más élvezetet nyújtanak a fogyasztónak. Ezeket pedig nem szabad kihagyni!