Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > >

Brandy italaink

A különböző amerikai filmekben biztosan láttad már, amikor az üzletemberek egy-egy pohár minőségi brady-vel koccintanak egy mindkét fél számára kedvező megállapodásra. Ha már egy ideje te is vágysz arra, hogy megkóstolj egy hasonló különlegességet, akkor most a legjobb helyen jársz, ugyanis Churchill kedvenc italának élményét senki sem hagyhatja ki. A páratlan illet és a bársonyos íz tesz minden kortyot felejthetetlenné ezekből a párlatokból, amelyek egyszerre hordozzák magukban a precizitást, a hagyományokat és a tüzes lendületet.

A brandy kategóriába tartozik minden olyan égetett szesz, amely bor lepárlásával készül és alkoholtartalma 36 és 60% között van. Fahordóban érlelik és semmiképpen sem keverendő össze a konyakkal. Mindezt a nemzetközi bíróság hivatalosan is rögzítette 1919-ben. Ezeknek a nedűknek a színe a szemet, páratlan illatuk az orrot, semmihez sem hasonlítható, karakteres ízük pedig a nyelvet kényeztetik, így téve különlegessé ezeket a pillanatokat.

Raktáron
4.990 Ft 4.490 Ft
Raktáron
6.790 Ft 5.950 Ft
Utolsó 2 db raktáron
19.990 Ft
Utolsó 1 db raktáron
4.250 Ft

Honnan származik a brandy?

A helyzet az, hogy az első borpárlatokat még a 12. századi Itáliában jelentek meg, ekkor orvosságként használták az így készített italokat, amelyeket gyógyfüvekkel együtt pároltak le. Jóval később, csak a 19. században jelentek meg az első lepárlóoszlopok Franciaországban, innentől kezdve pedig csak egy lépés volt, hogy megszülessenek a párlatok különböző változatai. Így különböztetjük meg a mai napig többek között – a törvény előírásainak megfelelően a brandy-t, a konyakot, az armagnacot és a calvadost. A legjobb az egészben az, hogy a legtöbb mai napig létező lepárló évtizedes múltra tekint vissza. Pontosan ettől annyira különlegesek ezek a nedűk.

Különböző érlelési eljárások léteznek!

Alapvetően három fajtát különböztetünk meg, amelyek közül a legnépszerűbb a hordós érlelés. Ebben az esetben a természetes arany színben gyönyörködhetsz, míg az úgynevezett Solera-eljárás esetében különböző hordókban történik az érlelés. Utóbbi főleg a spanyol brandy-kre jellemző. A legritkább az ágyas borpárlat, amikor szőlőágyon pihen a készülő nedű.

Bátran nézz szét brandy konyak választékunkban!

Az egyes italok, melyeket ebben a kategóriában találsz nem véletlenül kerültek be a rangos, úgynevezett "Milliomosok Klubjába" még 2002-ben. Ez azt jelenti, hogy ezekből a tételekből egymillió kartonon felüli mennyiséget gyártanak évente. Ezek íze mazsolás, enyhén gyümölcsös aromájú, lágy, érett ízű. Legyen az francia, spanyol vagy örmény különlegesség, biztosan te is megtalálod majd közöttük a kedvencedet. Mindenképpen érdemes szót ejteni mindemellett az Ararat brandy-kről is, amelyek esetében a szőlő, melyet felhasználnak, a gyártó szabálya szerint csak Örményországban teremhet, kizárólag fehér, 17%-os cukortartalmú lehet, a hozzá felhasznált vizet pedig az örmény hegyekben eredő forrásvízből nyerik. A szőlőt egyébként körülbelül ötezer helyi kistermelőtől vásárolják fel, ezzel is segítve a a hazai gazdaságot. A borpárlatot 1887 óta gyártják ugyanazon a helyen, többek között ez is garantálja azt, hogy Winston Churchill kedvenc brandy-je a mai napig páratlan illattal, bársonyos ízzel járul hozzá a tökéletes élményhez.

Kóstolj meg minél többféle brandy italt!

A brandy-k esetében kiemelten igaz az, hogy az eltérő ideig és különböző módon érlelt nedűk teljesen más élményt nyújtanak a fogyasztó számára mind az ízek, mind az illatok, mind pedig a színek terén. Éppen ezért érdemes megkóstolni egy csupán néhány éven keresztül érlelt párlatot, de nem szabad kihagyni az akár harminc évig a hordóban pihenő tételeket sem. Utóbbi egyébként remek választás lehet születésnapra vagy évfordulóra is, hiszen nem kis kuriózum olyan italt kortyolni, amely egyidős az ünnepeltekkel vagy akkor került palackba, amikor nagy esemény történt az érintettekkel. Nem beszélve a különböző érlelési módon készült párlatokról, amelyeket szintén vétek lenne kihagyni. A brandy-k mindegyikéről elmondható, hogy a mediterrán hév is megtalálható bennük, a szellemiségük a nap melegét hordozza magában és külön ital kategóriát alkotnak, mely mással egyszerűen nem helyettesíthető.