Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > >

Armagnac italaink választéka

Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, pedig igazán különlegesek ezek a dél – francia borpárlatok is, amelyek a brandy-k egy igazán különleges szegmensét képviselik. Ha eddig azt gondoltad, hogy az armagnac egyfajta konyak, nem tévedtél sokat, ugyanis ahogy mondani szokás, minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak. De akkor hogy is van ez? A helyzet az, hogy az Armagnac konyak esetében egy francia brandyről van szó, amely nevét arról a régióról kapta, ahonnan származik. Ez tulajdonképpen már kőbe vésett dolog, ugyanis már 1925-ben a cognacot és az armagnacot is különböző francia italokként jegyezték Magyarországon is. A legfőbb egyedi vonása ennek a párlatnak, amely kiemeli ezt az italt a többi közül, az elkészítési eljárásban rejlik, ugyanis csak egyszer desztillálják, így jellemzően sokkal sötétebb és erősebb ízű is mint a brandy.

Armagnacot már az 1300-as évek óta gyártják, azonban évszázadokig csak az akkori francia Armagnac tartomány környékén ismerték. Mára már viszont világhírűvé váltak ezek az eredetvédett, nagy gondossággal készült nedűk, melyek közül a legismertebbek a Janneau házból származó italok. Ha valaki igazán különleges élvezetben szeretne részesülni, akkor érdemes vacsora után elkortyolni egy kis armagnac-ot. Így ugyanis igazán minőségi kulináris élményben lehet részed. Felkészültél a különleges ízekre? Lássuk, mi mindent rejtenek ezek az italok!

Mi is az armagnac?

Ez a brandy a legrégebbi francia égetett italok egyike, amely a korát tekintve bőven megelőzi a ma legtöbb népszerű konyakok legtöbbjét. Jellemzően 40-50%-os alkoholtartalmúak ezek az italok, amelyeket a desztillálást követően tölgyfa hordóban érlelnek. A szabályozás szerint minden armagnac kizárólag a meghatározott négy szőlőfajtából készülhet, majd annak megfelelően osztályozzák azokat, hogy mennyi ideig érlelődtek. Van, amely a palackozást követően két évet pihen, de létezik olyan változat is, amely öt vagy hat évig is érlelődik. Fontos azonban kiemelni, hogy nincs két olyan gyártó, amely pontosan azonos módon készítené az armagnac-ot, így minden palack más-más élvezetet nyújt a fogyasztójának. Fogyasztását szigorúan önmagában, legfeljebb jégre töltve, egy különleges vacsorát követően ajánljuk, hogy feltegye az étkezésre a koronát.

Mitől olyan különleges a Janneau armagnac, a ház termékei?

Nem véletlen, hogy választékunkban is számos tételt találsz a Janneau házból! Ez ugyanis a legnépszerűbb armagnac gyártó cég, amelyet még 1851-ben alapítottak és a mai napig innen kerülnek ki a legkülönlegesebb italok. Fontos kiemelni, hogy alapvetően egy családi vállalkozásból indult, amely négy generációt élt meg, majd 1970-ben a Cognac Martell felvásárolta. Ebben az időszakban vezették be a kétszeres lepárlási rendszert, amelyet folyamatos desztillációval kombináltak. Ez a technológia egészen egyedi aromavilágot biztosított az italnak, mellyel megalapozták a ház jellegzetes stílusát is. Termékei közül jelentős szerepet tölt be a hagyományos Jeanneau X.O. és a Cognac- rendszerű lepárlással készített Jeanneau V.S.O.P. is.

Kinek ajánljuk az armagnac fogyasztását?

Ez az italunk akkor tökéletes választás a számodra, ha szereted hosszan kortyolni a tiszta, karakteres jegyekkel jellemző italokat jégre töltve. Ezt a fajta brandyt nem érdemes semmivel sem keverni, hiszen ezek az aromák csak jégre töltve érezhetők igazán. Mikor belekortyolsz ebbe az italba, akkor jusson eszedbe, hogy tulajdonképpen a történetelem egy darabja található a poharadban, amelyek egy részét még évtizedekkel ezelőtt zárták palackba. Pontosan ezért remek választás egy különleges születésnapra vagy egy nem mindennapi évfordulóra, hiszen az ünnepelteket olyan itallal lepheted meg, amelyet a születési évében vagy egy komoly eseménnyel egyszerre palackoztak. Ha nem vagy igazi brandy rajongó, akkor is érdemes megkóstolnod ezeknek a nem mindennapi italoknak valamelyikét, hiszen ilyen élményben soha máskor nem lehet részed. A torkodat simogatja, az ízlelőbimbóidat kényezteti, a lelkedet pedig feltüzeli néhány korty jégre töltött armagnac.