Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: >

Konyak kínálatunk

Itt találod áruházunk összes konyak italát. Hogy mi a különbség a cognac, a brandy, az armagnac és a calvados között? Nem is gondolnád, mennyi eltérés van közöttük, mégis milyen sok téren hasonlóak. Ami biztos, hogy bármelyik változatra is esik a választásod, nem hétköznapi élményekben lesz részed, ugyanis ezek a francia borpárlatok hosszú évszázadok hagyományait őrzik a palackokban. Lejjebb lapozva kezdődhet is a konyak rendelés ;)

Cognac

Cognac

Eredeti francia, tölgyfahordóban érlelt Cognac kínálatunk
Brandy Ararat Metaxa

Brandy Ararat Metaxa

Ide kattints, ha egy finom brandy-t keresel
Armagnac

Armagnac

Armagnac konyak kínálatunkat itt találod
Calvados alma Brandy

Calvados alma Brandy

Normandiából érkezett az almaborból készült Calvados brandy
Utolsó 2 db raktáron
8.750 Ft

Konyak rendelés előtt ezeket nem árt tisztázni

A konyak, mint név egy nagy gyűjtőfogalom, amibe számtalan hasonló, ám némiképp eltérő ital tartozik. A legnagyobb kategóriák az a cognac, a brandy, az armagnac és a calvados italok, ezek mindegyike egy igen komoly részét jelentik a történelemnek. Évszázadokkal ezelőtt kezdődött meg a gyártásuk és mára ezek az eredetvédett és szigorú szabályok szerint elkészített italok mind világszerte ismertek. Nem véletlen, hiszen az ízük semmihez sem hasonlítható, emiatt korántsem meglepő, hogy a legendás francia hadvezér, Bonaparte Napoleon vagy a Brit Bulldog, Sir Winston Churchill is előszeretettel fogyasztotta őket.
A konyak árak több mindentől is függnek, ezek többek között, hogy hány évig érlelik az italt, vagy milyen technológiával készítek - ezért aztán néhány ezer forinttól, akár több millió forintig is elmehet. Sőt, a Hennessy-nek van olyan itala, melyből több, mint 70 millió forintba kerül egy palack.

Cognac

Ez a teljes mértékben eredetvédett ital a szabályozás szerint Charente megye hat törvényileg kijelölt régiójából származhat. E megye központja egy Cognac nevű város, ahonnan az elnevezés is ered. Ez azt jelenti, hogy az ebben a régióban termesztett szőlőből készül két szakaszos lepárlással, melyet követően fehér Limousin vagy Troncais tölgyfahordóban minimum két évig kell érlelni. Ez a nedű összesen kilencfajta fehér szőlőből készülhet, ám e nevezett fajták közül háromnak kötelezően benne kell lennie, sőt, ezeknek kell kitenniük a felhasznált szőlők 90%-át. Kínálatunkban megtalálja a legkülönlegesebb tételeket is. Ilyen például a Hennessy Richard, amely a legkiválóbb és legérettebb Grand Siécle-ok keveréke, több mint 100 különböző, a tökéletességig érlelt "eaux-de-vie", azaz borpárlat alkotja, amelyek között számos igen ritka nedű is található. Courvoisier L' Essence konyak pedig Napoleon kedvence is volt, ahogy az egyori uralkodó fogalmazott: „Bor este, konyak reggel.” A sorban helyet kell kapnia emellett a Martell L'or termékeknek, a Rémy Martin Louis XIII. Konyaknak, valamint a Courvoisier V.S.O.P. italoknak is.

Brandy

A brandy kategóriába tartozik minden olyan égetett szesz, amely bor lepárlásával készül és alkoholtartalma 36 és 60% között van. Típustól függően több évig tartó tölgyfahordós érlelésen esik át és semmiképpen sem nevezhető cognacnak, ezt a nemzetközi bíróság hivatalosan is rögzítette 1919-ben. Mindenképpen érdemes szót ejteni külön az Ararat brandykről is, amelyek esetében a szőlő, melyet felhasználnak, a gyártó szabálya szerint csak Örményországban teremhet, kizárólag fehér, 17%-os cukortartalmú lehet, a hozzá felhasznált vizet pedig az örmény hegyekben eredő forrásvízből nyerik. A szőlőt egyébként körülbelül ötezer helyi kistermelőtől vásárolják fel, ezzel is segítve a a hazai gazdaságot. A borpárlatot 1887 óta gyártják ugyanazon a helyen, többek között ez is garantálja azt, hogy Winston Churchill kedvenc brandy-je a mai napig páratlan illattal, bársonyos ízzel járul hozzá a tökéletes élményhez.

Armagnac

Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, pedig igazán különlegesek ezek a dél – francia borpárlatok is. A legfőbb egyedisége az elkészítési eljárásban rejlik, ugyanis csak egyszer desztillálják, így jellemzően sokkal sötétebb és erősebb ízű is mint a brandy. Ha igazán különleges élvezetben szeretne részesülni, akkor vacsora után érdemes elkortyolni egy kis armagnacot, ugyanis így igazán minőségi kulináris élményben vehet részt. Az egyik legjelentősebb márka e téren a Janneau, amely rendkívüli odafigyeléssel készíti el az italait.

Calvados

A Calvados titka abban rejlik, hogy speciális desztillálással készítik, válogatott almából. Nem ritka hogy száz egyedi almafajtából párolják, amelyhez fanyar és keserű almát is használnak annak érdekében, hogy a folyadék ne legyen túl édes. Egy tipikus Calvados recept 30%-édes alma 40%- savanykás alma 30%-keserű alma. Leszedett gyümölcsöt préselik, a folyadékhoz élesztőgombát adnak, ezt követően párolják. Az egyik legkülönlegesebb a Boulard Calvados Auguste, mely az alma, a vanília, a méz, a karamell és a pirított mandula harmonikus zamatait hordozza.

Melyik minőségi konyak lenne a jó választás?

Jellemzően mindenki csak az egyik italfajtára esküszik, ám ha szeretnéd tudni, melyik igazán a te világod, érdemes minden típusból megkóstolni legalább egyet. Hidd el, azonnal tudni fogod, melyik ízvilág az, amely tökéletesen megfelel az ízlésednek. Webáruházunkban ráadásul a konyak rendelés pofonegyszerű, amit