Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Cognac kínálatunk

A cognac egy teljes mértékben eredetvédett ital, amely a szigorú szabályozás szerint Charente megye hat törvényileg kijelölt régiójából származhat, valamint bizonyos fajtájú és minőségű szőlőből kell készülnie. A megye központja a Cognac nevű város, ahonnan a különleges nedű elnevezése ered. Már alapvetően mindez remek alap lenne ahhoz, hogy biztosan tudd, minden eseten ugyanazt a minőséget kapod majd, mikor felnyitsz egy palack cognacot. Azonban a legnagyobb garancia az, hogy nem dolgozhat bárki cognac szakértőként, ugyanis aki betöltheti ezt a pozíciót, annak kitűnő ízleléssel és szaglással kell rendelkeznie.

A cognac tulajdonképpen a brandy-k széles családjának egy tagja, amely Charente megye kijelölt részeiről származhat, amelynek Cognac város a régiója. A szabályozás szerint a cognac ebben a régióban termesztett szőlőből készül két szakaszos lepárlással, melyet követően fehér Limousin vagy Troncais tölgyfahordóban minimum két évig kell érlelni. A régió azért kötött, mert a szőlő minőségére hatással van az itteni talaj és az időjárás is. Az elkészült ital ízét pedig nagyban befolyásolják az érlelési körülmények, az eljárás, valamint a pince hőmérséklete is. Ezért olyan fontos ez a fokozott precizitás.

Rendelhető (2 munkanap)
19.990 Ft
Rendelhető (2 munkanap)
17.690 Ft

Milyen szőlőkből készül a cognac?

A cognac esetében ez is szigorúan szabályozott, ugyanis összesen kilencfajta fehér szőlőből készülhet, ám e nevezett fajták közül háromnak kötelezően benne kell lennie, sőt, ezeknek kell kitenniük a felhasznált szőlők 90%-át. Ezek név szerint az Ugni Blanc, a Folle blanche, valamint a Colombard. Ez a szabály azért alakult ki, mert e fajták igen savasak, így borok készítéséhez szinte egyáltalán nem használják. A dupla lepárlás után kapott ital alkoholtartalma körülbelül 70%, azonban ekkor nem nem beszélünk cognacról. Az ezt követő legalább két éves érlelést követően válik teljessé, melyet desztillált vízzel hígítanak úgy, hogy 40%-os alkoholtartalmú legyen. A szigor ellenére a konyaknak számos különböző fajtája létezik, melyek közül mindegyik más – más alkalomhoz illeszkedik tökéletesen.

Mit jelentenek a különböző jelölések cognacos palackon?

A különböző jelölések, amelyeket a palackokon láthatsz, igen beszédesek. Természetesen csak akkor, ha tudod, mit jelentenek. A kategóriákat az érlelési idő alapján állítják fel.

A V.S. rövidítés az jelent, hogy „Very Special”, vagyis „Nagyon Különleges”. Az ezzel a jelzéssel ellátott italokat legalább két évig érlelték fahordóban.

A V.S.O.P.: rövidítés azt jelzi, hogy a palack tartalma„Very Superior Old Pale”, vagyis legalább négy évig érlelték hordóban.

Amennyiben azt látod, hogy a palack címkéjén az X.O. jelzés szerepel, akkor ez az ital "Extra Old"; melyet legalább hat évig érleltek.

Találd meg a kedvencedet!

Bármelyik márkára is essen a választásod, nem fogsz csalódni, ugyanis a választékunkban minden egyes tétel más miatt különleges. Az elképesztő francia a klasszikusok, mint a Hennessy és a Martell mellett számos különlegességet tartogatunk még a számodra. A Courvoisier cognacokról például úgy tartják, hogy a tudomány és művészet finom keverékei, amelyek készítése során a régi technikákat ötvözik az új technológiákkal. Fontos hozzátenni, hogy ez a fejedelmi cognac volt az, amely Napoleont is levette a lábáról. Tőle ered a mondás az, hogy „bor este, cognac reggel". Kiemelendő a sorból még a Rémy Martin is, amely Franciaország legnagyobb konyak háza egyenesen Cognac városából.

Így fogyaszd a cognacot!

Ha megtaláltad a kedvencedet, már csak rajtad múlik, hogy miként fogyasztod el. Ugyanis a különböző kontinenseken eltérő hagyománya vagy a borpárlatok fogyasztásának. Európában szobahőmérsékleten fogyasztják és ma már főként felfelé szűkülő konyakos poharakból fogyasztják. A Távol-Keleten viszont jégre töltik vagy hígítják a fogyasztás előtt. Egyre elterjedtebbek a különböző koktélok is, függetlenül attól, hogy a világ mely pontjáról van szó. Így azok is bátran belekóstolhatnak a cognacok világába, akik alapvetően nem rajonganak a karakteres ízekért. Bármelyik is áll hozzád a legközelebb, abban biztos lehetsz, hogy különleges élményben lesz részed.