Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Így született meg a Chivas Regal

A Chivas Regal neve ma már egybe forrt a legfinomabb skót whisky fogalmával és határozottan helye van a luxus márkák között. Nem véletlen, hiszen ezekben a palackokban található gyümölcsös, mézes íz semmi más párlatéhoz nem hasonlítható. Azt szokták mondani, hogy az „érett emberek itala” ez, hiszen ők tudják értékelni mindazt, amit ez az ital sugall számukra és felidézi bennük a múltban átélt különleges élményeket. Hiszen a titok ennek az italnak a zamatában rejlik. Illetve persze a történetében, ami szintén nem hétköznapi.

A Chival Regal ma a világ egyik legnépszerűbb skót whiskyje, olyannyira, hogy statisztikák szerint a világon az év minden egyes napján, a napok mind a 24 órájában, minden egyes másodpercben megvásárolnak egy üveget ebből a prémium nedűből. Ez pedig nem lehet a véletlen műve. Mutatjuk, mi mindent ért meg ez a márka napjainkig.

Kik is voltak a Chivas testvérek?

Ez a kérdés azért lényeges, mert tulajdonképpen minden a fivérekkel kezdődött el. James és John Chivas nyolc másik testvérük társaságában egy faluban látták meg a napvilágot, ám felcseperedve szerettek volna szerencsét próbálni a városban. Ez azonban már önmagában is kihívást jelentett, ugyanis 20 mérföld gyaloglás várt a két elszánt testvérre, amíg elérték az egyik nagy skóciai kikötővárost, Aberdeen-t.

Itt egyikük egy ruhakészítő üzemben, másikuk pedig egy vegyesboltban kapott állást. James ebben a kis üzletben hamar megtanulta, mit jelent a vásárlók kiszolgálása, igényeik kielégítése és a színvonalas szolgáltatás. A tulajdonos halálát követően a fivér megvásárolja az évek óta virágzó üzletet közösen egy üzlettársával, majd egy kicsit átalakítva a kínálatot főként szeszes italok forgalmazásával kezdtek el foglalkozni. Mindez annyira jól sikerült, hogy megálmodták első saját készítésű whisky-jüket is, amely a Stewart & Chivas márkanévre hallgatott és Royal Glen Dee-nek keresztelték.

Ez a különleges párlat igen hamar nagyon népszerű lett, olyannyira, hogy a híre átlépte a kikötőváros határait és meg sem állt az Egyesült Királyságig. Az áttörő sikert végül is Viktória királynő látogatása hozta el a márka számára, ugyanis amikor a méltóság 1842-ben Skóciába látogatott, a királyi háztól hatalmas megrendelés érkezett az üzletbe, amelynek köszönhetően James Chivas el is nyerte a királyi udvar hivatalos szállítója rangot. A sikereken felbuzdulva James kivásárolta társát az üzletből, majd testvérével közösen megalapította a ma is ismert Chivas Brotherst.

Viktória királynő szobra

Sajnos John nem sokáig élvezhette a vállalkozás sikereit, ugyanis igen korán életét vesztette, ám a cég tovább élt és virágzott ezt követően is. Olyannyira, hogy később James fia, Alexander is beszállt a családi vállalkozásba és kinevezte az időközben megnyílt nyugati üzlet vezetőjévé. Eközben természetesen új márkák is jelentek meg a Chivas Brothers égisze alatt, így piacra került a 10 éves Royal Strathythan 10 éves, a Magna Charta, valamint a 20 éves Loch Nevis is. A megrendelések pedig ekkortájt nem ismertek határokat. James halálátkövetően fia vitte tovább az üzletet, aki nagyon tudatosan állt a szervezéshez, ugyanis minden alkalmazottat megtanított arra, mennyire fontos a folyamatos készletezés és tárolás, hiszen csak így tudta biztosítani, hogy mindig kielégíthesse a megrendelők igényeit.

Sajnos Alexander 37 éves korában elhunyt, ekkor a cég irányítását két alkalmazott vette át, akik egy olyan keverék megalkotásához fogtak hozzá, amely James Chivas több évtizeddel azelőtt megfogalmazott legmagasabb követeléseinek is megfelelt. Ez volt a mai is előszeretettel fogyasztott és méltán híres Chivas Regal, amely azóta a világ egy legismertebb whiskyje lett.

Minden szörnyűség ellenére a cég talpon maradt

A második világháború és az amerikai szesztilalom ugyan kicsit megviselte a vállalatot, ugyanakkor hamar talpra álltak, ugyanis a sikerek ebben az időszakban sem maradtak el. Ennek kulcsa a minőségi italok mellett a kiválóan kiépített kóstolószobák voltak, amelyeket bár egy tűzvész elpusztított, mégis újjáépítették azokat. A másik fontos elem e téren az volt, hogy annak idején James hatalmas mennyiségű italt halmozott fel a raktárakban, így annak ellenére is volt eladható terméke a cégnek, hogy egy időre le kellett állniuk a gyártással. Bár 1936-ban a cég átalakult részvénytársasággá, viszont a cég filozófiája, az eljárás módja és a szakmai elhivatottság ezzel nem hagyott alább.

Aberdeen kikötője

Tulajdonképpen mi is az a Chivas Regal?

Ennek az italnak a titka főként az elkészítésben rejlik, ugyanis több mint harminc fajta alapwhisky keverékéből álmodták meg ezt a tökéletes elegyet, amelynek minősége több évszázad távlatából sem változott semmit. A maláta és gabona alapú whiskyk tökéletes harmóniára lelnek ezekben a palackokban, amely a hosszú évek alatti érlelést követően válik teljessé. Ma már a klasszikus 12 éves variáció mellett találsz a választékban 18, 21 és 25 éves változatokat is, de valódi kuriózumok is helyet kaptak a palettán. Van olyan tétel, amely a sherryboros hordós érlelésnek köszönheti különleges ízét, de létezik olyan prémium termék is, amelyből mindössze ezer üveggel palackoztak. Sőt, az egyik különlegesség az angol királynő 60. koronázási évfordulójára készült, így szintén limitált szériás, ráadásul a mai napig állandó „résztvevője” a királyi eseményeknek. Ide kattintva a teljes választékot megtekintheted.

12 éves Chivas Regal whisky

Kóstold úgy, hogy maradandó élmény maradjon!

A Chivas Regal whiskykről általánosságban elmondható, hogy nagyon hosszú, édeskés, komplexen gyümölcsös, összetetten fűszeres, kiváló utóízekkel rendelkező italok, amelyeket öröm megízlelni. Ha még sosem kóstoltad a poharadban levő italt, akkor először mindenképpen 18-21 fokra hűtve ízleld meg, hogy érezhesd a teljes ízhatást. Ezt követően lehűtheted még jobban vagy töltheted jégre is, ugyanis az utóíz már a szádban lesz. Mikor belekortyolsz, ne felejtsd el, hogy az ital története annak idején egy skót kis faluból indult, ahol két testvér mert nagyot álmodni és életre hívták a ma legnépszerűbb párlatok egyikét, amelyet az egész világon előszeretettel fogyasztanak. Ami a poharadban van, az maga múlt és a jövő egybe forrva.

Szeretnél egy palack Chivas Regal whisky-t? Nézd meg kínálatunkat itt.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot!

Olvasd el további bejegyzéseinket is a blogunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: Chivas Regal whisky whisky