Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Több mint négyszáz éves a Bushmills, a világ legidősebb whiskey márkája!

Szó sincs tévedésről, a négyszáz év valóban négyszáz év! A világ legidősebb, ma is létező whiskey márkájának a Bushmills-nek a története ugyanis 1608-ban Írországban kezdődött, amikor annak idején I. James király engedélyt adott egy földbirtokos kormányzó számára ahhoz, hogy saját készítésű whiskeyt állíthasson elő. Ekkor született meg a ma ismert párlat első verziója, amely több mint másfél évszázaddal később, 1784-ben vált ismertté és népszerűvé, sőt, ekkor az akkori tulajdonos be is jegyeztette a védjegyet.

Bushmills logó

Így bár csak egy hajszállal, de beelőzte a Jameson whiskey életre hívását, így ma a Bushmills számít a legidősebb párlat márkának világviszonylatban.

Fordulatos négy évszázad

A fent vázolt sztori tulajdonképpen nagyon szép történet lenne, ha később is minden ennyire szépen alakult volna, ám ezt követően még nagyon sok mindent élt meg a Bushmills márka. Azonban a nehézségek ellenére fennmaradt és a mai napig az írek és a világ egyik kedvenc itala. Így mielőtt megízleled ezeket a különleges nedűket, fontos tudnod, milyen kalandos és fordulatos történelem áll a márka mögött.

Amikor Hugh Anderson, a földbirtokos kormányzó regisztrálta a márka védjegyét, nem sokkal később bevezették Írországban a malátaadót, amely nagyon nagy mértékben drágította az italok előállítását. Ebben az időszakban nagyon sok lepárló változtatott a whiskey alapanyagokon annak érdekében, hogy ne kelljen drasztikusan árat emelniük, azonban a Busmills továbbra is ragaszkodott az eredeti receptúrához. Ám hiába minden erőfeszítés és tradíció, ugyanis mindössze öt évvel később, 1885-ban tűz ütött ki a gyárban és teljesen megsemmisítette azt.

Bushmills Old distillery

Ám a tulajdonosok nem adták fel, két év alatt nem csupán újjáépítették, de közel azonos mértékű termelési szintet hoztak, mint a katasztrófa előtt. Innentől kezdődtek az úgynevezett arany évek, amikor termékeik számos díjat és elismerést zsebeltek be nemzetközi szinten is, többek között a párizsi 1889-es világkiállításon. Az Egyesült Államokban bevezetett alkoholtilalom azonban az ír lepárlót is hátrányosan érintette, így a termelés visszaesést mutatott.

A tilalom megszűnése után egy belfasti kereskedő azonnal kapva kapott az alkalmon és megvásárolta a lepárlót, amely egészen a második világháborúig remek befektetésnek bizonyult, ám a bombatámadások nem kímélték az épületet, megsemmisült a központ, valamint az archívum egyaránt. Ám ez még mindig nem volt elég ahhoz, hogy a Bushmills márkát eltörölje a színről, hiszen az 50-es, 60-as évek újabb fellendülést hoztak a cég életében, amely a mai napig fennáll.

A mai napig az írek büszkesége

Az írországi Dunluce kastély

Az 1800-as években az ír függetlenségi háború idején igen magas adókat vetettek ki, amely érintette a lepárlókat is. Ráadásul mindennek köszönhetően a kereslet is igen hamar nagyon alacsony értékeket mutatott. Olyannyira, hogy csupán néhány főzde volt képes a fennmaradásra, közöttük a Midleton és a Bushmills, amelyeket szinte azonnal felvásároltak a nagyobb vállalatok.

Így került a Bushmills a Diageo tulajdonába, amely a mai napig így van. Ám ez egyáltalán nem ütött csorbát az ital népszerűségén az írek körében. Olyannyira nem, hogy az ital anyaországa 2008-ban úgy tisztelgett a párlat előtt, hogy a gyár alapításának négyszázadik évfordulója alkalmából az Old Bushmills régi desztillálójának képét nyomták az új bankjegyekre.

A gyártási folyamat is egyedi

További különlegesség a márkával kapcsolatban, hogy ez az egyetlen olyan főzde, ahol egy helyen történik a gyártás minden folyamata. Egyedi ízvilágát, valamint selymes lágyságát a régóta fennálló tradíció mellett a háromszori lepárlásnak, valamint a nagy méretű lepárlóüstnek köszönheti. Utóbbi azért fontos, mert így kevésbé lesznek karakteresek a lepárlás során az ízek. Kiemelendő, hogy a Bushmills kizárólag malátázott árpából készíti az italait.

Bushmills whiskey hordók

Érdekes, hogy single malt whiskeyt az alapítástól számítva igen későn, csak 1987-ben kezdtek el gyártani, ám rögtön az első receptúra sikeresnek bizonyult. Ma már természetesen a klasszikus változat mellett számos különböző típusa is elérhető, amelyeket vétek lenne nem megkóstolni. Hiszen minden egyes palackban érezni a több száz éves tradíció minden egyes zamatát.

Ma már számos változatát ízlelheted meg!

Az eredeti verziót, amely annak idején meghódította az egész világot összesen öt éven keresztül érlelik tölgyfahordókban, amelynek köszönhetően aranyló színt és könnyed karaktert kap az ital. Ma már természetesen számos más változata is létezik a Bushmills különleges párlatainak, amelyet minden esetben egyedivé tesznek valamivel.

A 10 éves Bushmills whiskey friss és zamatos illattal ajándékozza meg a fogyasztót, ízében pedig megtalálható a lágy mézesség mellett a vanília és az étcsokoládé, amelyet egy igen karakteres fás jelleg tesz tökéletessé.

Bushmills 10 éves

A lepárló 16 éves itala 2010-ben a San Francisco-ban megrendezett World Spirits rendezvényen aranyérmet szerzett, ami nem meglepő, hiszen ezt az italt három különböző hordóban érlelik, mielőtt a palackokba kerül.

A 21 éves párlatuk szintén háromféle hordóban pihen a hosszú évek alatt, amelynek köszönhetően egy nagyon elegáns, könnyed, kellemesen fűszeres ital születik.

A Black Bush névre hallgató különlegességüket sokan „likőr whiskeynek” nevezik, ugyanis kifejezetten lágy, gyümölcsös jellege emeli ki a többi termék közül. Ezt a vonalat viszi tovább a mézes változat, amelynek a különlegességét a hozzáadott helyi termelői méz adja.

Kiemelt különlegességnek számít a kínálatban a Bushmills Bourbon Cask Reserve, amely elkészítéséhez egy kádármester külön a lepárló számára készített egyedi, amerikai fehér tölgyből készült hordókat, megalapozva ezzel ennek az édes, krémes italnak az alapjait.

Elképesztő belegondolni abban, hogy amikor felnyitsz egy palack Bushmills whiskeyt, akkor az üvegben négyszáz év fordulatos történeteit, tradícióit és szakértelmét találod, amelyek nyomán létrejöttek ezek a nem mindennapi italok.

Ha kedvet kaptál kipróbálni e lepárló által készült italokat, ide kattintva kiválaszthatod és megrendelheted a kedvencedet.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is

További bejegyzéseinket az Italneked Blogban olvashatod

Tartalomhoz tartozó címkék: whiskey ír whiskey