Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Amiért nem mindegy, hogy konyak vagy brandy van a poharadban!

Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak, szól a mondás, azonban ezzel még hírül sem merítettük ki mindazt, ami ebben a témában rejlik. Figyelem, szükség lesz az orrodra és az ízlelőbimbóidra is, ha velük tartasz ebbe a világba, ugyanis eláruljuk neked, mi jelent a brandy, mi is az Armagnac, sőt, letisztázzuk azt is, mi a különbség a különböző borpárlatok és a cognac között. Sőt, most már azt is tudni fogod, milyen az a V.S.O.P Brandy. Mutatjuk, miről is van szó!

A különböző filmekben és sorozatokban, amikor az üzletemberek kinyitják a bárszekrényt az irodában és belekortyolnak valami igazán drágának tűnő italba, gyakran történik félreértés a magyarral fordítás esetén abból a szempontból, hogy éppen whisky, brandy vagy konyak van a pohárban. Többek között innen is eredhet a kavarodás, mely mára már teljesen elterjedt a köznyelvben és sokszor okoz zavart a fejekben a brandyk háza táján. Most viszont mindezt tisztába teszünk ezzel kapcsolatban!

Brandy-n átszűrődő napsugarak

Hogy teszünk különbséget a szőlő alapú párlatok között?

A legtöbb esetben a származási hely az, ami alapján alapvetően meghatározza ezeknek a párlatoknak az elnevezését. Látni fogod, hogy igen sokszor nem csak a helyszín van szigorúan meghatározva, de az elkészítés folyamata is kemény szabályokhoz kötött.

Hogy készül a konyak? Olvasd el bővebb cikkünket a témában

Mitől brandy a brandy?

Ebbe a kategóriába tartozik minden olyan égetett szesz, amely bor lepárlásával készül és alkoholtartalma 36 és 60% között van. Fahordóban érlelik és semmiképpen sem nevezhető cognacnak, ezt a nemzetközi bíróság hivatalosan is rögzítette 1919-ben. Tehát a legtöbb alább felsorolt párlat a brandy elnevezés alá tartozik majd, mégis láthatod, milyen sokban különböznek egymástól. Az elnevezés egyébként holland kifejezésből, ered a jelentése égetett bor.

Az Európai Unió e téren is szabályoz, ugyanis a rendelet szerint brandy névvel csak a érlelt szőlőborpárlatokat lehet illetni. Az egyéb gyümölcsökből, valamint az érlelés nélkül készülő italok már nem tartoznak ebbe a kategóriába. Az Amerikai Egyesült Államokban egy kicsit más a helyzet, innen is eredhetnek a fent említett félrefordítások. Ugyanis az itteni szabályozás szerint minden gyümölcsszármazék párlatának megnevezése a brandy utótagot viselheti annak ellenére, hogy önmagában a brandy elnevezést csak a bor – és szőlőpárlatokon lehet feltüntetni.

Fantasztikus Hennessy cognac

Milyen az igazi cognac?

Ez a teljes mértékben eredetvédett ital a szabályozás szerint Charente megye hat törvényileg kijelölt régiójából származhat. E megye központja egy Cognac nevű város, ahonnan az elnevezés ered. Ez azt jelenti, hogy az ebben a régióban termesztett szőlőből készül két szakaszos lepárlással, melyet követően fehér Limousin vagy Troncais tölgyfahordóban minimum két évig kell érlelni.

Ez a nedű összesen kilencfajta fehér szőlőből készülhet, ám e nevezett fajták közül háromnak kötelezően benne kell lennie, sőt, ezeknek kell kitenniük a felhasznált szőlők 90%-át. Ezek név szerint az Ugni Blanc, a Folle blanche, valamint a Colombard. Ez a szabály azért alakult ki, mert e fajták igen savasak, így borok készítéséhez szinte egyáltalán nem használják. Szóval természetesen ebben az esetben is brandyről van szó, ám mivel az adott régióból származik és megfelelő eljárások keretein belül készül, így jár neki a cognac elnevezés.

A régió azért kötött, mert a szőlő minőségére hatással van az itteni talaj és az időjárás is. Az elkészült ital ízét pedig nagyban befolyásolják az érlelési körülmények, az eljárás, valamint a pince hőmérséklete is. Ezért olyan fontos ez a mértékű precizitás. A dupla lepárlás után kapott ital alkoholtartalma körülbelül 70%, azonban ekkor nem nem beszélünk cognacról.

Az ezt követő legalább két éves érlelést követően válik teljessé, melyet desztillált vízzel hígítanak úgy, hogy 40%-os alkoholtartalmú legyen. A szigor ellenére a cognacnak számos különböző fajtája létezik, melyek közül mindegyik más – más alkalomoz illeszkedik tökéletesen.

Ide kattintva bátran szétnézhetsz cognac kínálatunkban!

A brandy a nagy munkákhoz is kitűnő társ

Pontosan mi az armagnac?

Szintén Franciaországhoz köthető és ahogy a cognac, az armagnac is eredetvédett ital. Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, pedig igazán különlegesek ezek a dél – francia borpárlatok is. A legfőbb egyedisége az elkészítési eljárásban rejlik, ugyanis csak egyszer desztillálják, így jellemzően sokkal sötétebb és erősebb ízű is mint a brandy. Ha igazán különleges élvezetben szeretne részesülni, akkor vacsora után érdemes elkortyolni egy kis armagnacot, ugyanis így igazán minőségi kulináris élményben vehet részt. Az egyik legjelentősebb márka e téren a Janneau, amely rendkívüli odafigyeléssel készíti el az italait. Bizonyos évjáratok ezek közül limitált szériában hozzáférhetőek.

Ha szeretnél szétnézni Armagnac kínálatunkban, ide kattintva megteheted!

Természetesen ha olyan brandyvel találkozol, amelyik egyik kategóriába sem tartozik, nem jelenti azt, hogy az rossz minőségű lenne. Mindössze arról van szó, hogy nem abban a régióban és nem pont az előírt eljárásnak megfelelően készült. Hiszen például a német weinbrand, az andalúziai Brandy de Jerez vagy a görög Metaxa mind minőségi és különleges italok. Bármelyikről is legyen szó, egyvalami minden esetben igaz. Ezek a párlatok nem érnek tovább a palackozást követően, vagyis ellentétben a borral, egy több évtizede a polcon levő brandynek is ugyanolyan íze lesz, mint amikor bekerült a palackba. Nem véletlen, hogy sokakban ébresztenek nosztalgiát ezek az italok.

Mit jelentenek a különböző rövidítések a brandy palackján?

Biztosan láttál már furcsának tűnő rövidítéseket a különböző palackokon. Érdemes tudnod, mit jelentenek ezek a borpárlatok esetében, ugyanis fontos információval szolgálhatnak a számodra. Valójában az érlelési idő alapján kategorizálják őket a gyártók.

A V.S. rövidítés az jelent, hogy „Very Special”, vagyis „Nagyon Különleges”. Az ezzel a jelzéssel ellátott italokat legalább két évig érlelték fahordóban.

A V.S.O.P.: rövidítés azt jelzi, hogy a palack tartalma„Very Superior Old Pale”, vagyis legalább négy évig érlelték hordóban.

Amennyiben azt látod, hogy a palack címkéjén az X.O. jelzés szerepel, akkor ez az ital "Extra Old"; melyet legalább hat évig érleltek.

Brandy poharak

Nem lehet bárki brandy szakértő!

Az ebben a szakmában dolgozók keverőmesterek felé különleges elvárásokat támasztanak, ugyanis nekik minden esetben különleges ízleléssel és szaglással kell rendelkezniük. Így minden évben hozhatja a gyártó ugyanazt a jól megszokott és elvárt minőséget, melyet a fogyasztók megszoktak.

Hogy kell fogyasztani a borpárlatokat?

Különböző kontinenseken eltérő hagyománya vagy a borpárlatok fogyasztásának. Európában szobahőmérsékleten töltik ki. Korábban jellemzően öblös pohárból isszák, ám ma már felfelé szűkülő poharakban is találkozhatsz vele. A Távol-Keleten ezzel szemben jégre töltik vagy hígítva fogyasztják. Egyre elterjedtebbek a különböző koktélok is, függetlenül attól, hogy a világ mely pontjáról van szó. Így azok is bátran belekóstolhatnak a brandyk világába, akik alapvetően nem rajonganak a karakteres ízekért. A Cognac Fizz például egy ananászlével és cukorsziruppal kevert koktél, míg a French Connection alapanyagai a cognac és az amaretto.

Hogy kell fogyasztani a konyakot? Olvasd el bővebb cikkünket a témában

Miért fontos mindezzel tisztában lenni?

Ha szereted a jó brandyt, akkor addig nem tudod igazán kipróbálni és megízlelni a különböző fajtáit, amíg nem vagy tisztában az eljárásokkal és a származási hellyel. Hogy miért? Mert nem igazán tudod majd, mire számíthatsz. Hiszen lehet, hogy az armagnac neked túlságosan erős ízvilágú, ám elképzelhető, hogy a cognac például elnyeri majd a tetszésedet. Sőt, mivel az sem mindegy az íz és az élmény szempontjából, hogy melyiket mennyi ideig érlelik, a rövidítéseket is fontos figyelembe venni.

Ha még sosem kóstoltál brandyt, akkor érdemes a legfiatalabbakkal kezdeni, majd így haladni az idősebb, érettebb párlatok felé. Így hamar megtalálhatod majd a számodra ideális brandyt, ami jólesik majd egy finom vacsora után vagy egy jó baráti társaságban.

Érdekes volt a cikk? Nyomsz egy Tetsziket?

Nézd meg további bejegyzéseinket is.

Tartalomhoz tartozó címkék: cognac Brandy