Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap > Italneked Blog >

Tudj meg mindent a tequiláról!

Ha a cím alapján hirtelen a só és a citrom jutott eszedbe, esetleg a narancs és a fahéj íze ugrott be, akkor ugyan nem jársz messze a valóságtól, ám jobb ha tudod, mindezzel csak a jéghegy csúcsát kapargatod. Ugyanis a tequila fogyasztása sokkal többet jelent annál, mint hogy egy szórakozóhelyen a pult mellett állva rászórsz egy kis sót a kezedbe és lehajtod a felesedet.

Mutatjuk, mi mindent érdemes tudnod a tequiláról és a fogyasztásáról, valamint azt is megtudhatod, miként készülnek a különböző variációk.

Tequila a bárpulton

Tequila a bárpulton

Fogyasztható magában, de remek koktél alapanyag is. Magyarországon tévesen terjedt el kaktuszpálinkaként, ugyanis semmi köze sem a kaktuszhoz, sem pedig a pálinkához. Emellett különböző típusai mind más – más élményt nyújtanak a fogyasztóknak. Tudod például, mi a különbség a Silver és a Gold elnevezésűek között? Lássuk, miről is van szó pontosan!

Mi is az a tequila?

Ha nagyon röviden szeretnénk válaszolni erre a kérdésre, akkor egy égetett szesz, amely a mexikóiak nemzeti itala és hazánkban is igen népszerű. Ennek az italnak a fogyasztása nem új keletű dolog. Olyannyira nem, hogy már a Krisztus előtti III. évszázadban is kedvelt nedű volt ez az aztékok körében. Ezt volt az úgynevezett octli. Persze akkor még nem volt a készítése mögött kifinomult technológia, tény azonban, hogy az alapok innen származnak.

Alapvetően két fő kategóriába sorolhatjuk ezt a különleges szeszesitalt. Az egyik a prémium kategóriába sorolandó puro vagy noble, amely 100%-ban kék agavé felhasználásából készül. A másik a mixto, amelynek kék agavé tartalma minimum 51%. Ebben az esetben a fennmaradó részt jellemzően kristálycukor vagy melasz felhasználásával pótolják. Nagyon szemfülesnek kell lenned, ugyanis nem tüntetik fel az italok címkéjén, hogy az adott palack noble vagy mixto, csak az összetevőknél tudod ellenőrizni, mi is rejlik az üvegben.

Sierra Silver tequila - őt biztos láttad már

Sierra Silver tequila - őt biztos láttad már

Függetlenül az összetevőktől a tequila alkoholtartalma rendszerint 35 – 55 % között van. Mikor bemész egy üzletbe vagy szétnézel egy szórakozóhely pultjánál, láthatod, hogy számtalan fajta tequila létezik. Fontos tudnod azonban, hogy hivatalosan csak a Mexikóban gyártott italokat lehet tequilának nevezni, ezt az Amerikai Egyesült Államokban, valamint az Európai Unióban is szigorú szabályok védik.

Az elnevezés nem véletlen, ugyanis 1530-ban, amikor egy Escarcena nevű férfi egy kihunyt tűzhányó tövében kolóniát alapított, a Tequila nevet kapta, amely ma már városi ranggal büszkélkedhet és a helyiek legnagyobb büszkeségére innen ered ennek a különleges és világszerte ismert italnak a neve is.

Mi az a kék agavé? Miből készül a tequila?

Első ránézésre leginkább egy dísznövény és egy kaktusz szerelemgyermekére hasonlít, a valóság azonban az, hogy a liliomfélék családjába tartozik annak ellenére, hogy felülete tüskés és igen mutatós növény. Mivel húsos levelei cukorban gazdagok, így ez a mexikói ital első számú összetevője. Míg a legtöbb szeszesital esetében a hordó és a tárolás a mérvadó az íz szempontjából, a tequilák nagy része kivétel ez alól. Ugyanis a meghatározó ebben az esetben a kék agavé, valamint a készítés menete.

Kék agavé ültetvény Mexikóban

Kék agavé ültetvény Mexikóban

Ennek a növénynek nyolc évre van szüksége ahhoz, amíg teljesen kifejlődik. Súlya ekkor körülbelül 45 kg. Mivel ilyen sok esztendőre van szükség egy – egy növény éréséhez, előfordulhat, hogy akadozik a tequila előállítása. Nem véletlen tehát, hogy a 100% kék agavé tartalmú italok ára igen magas, hiszen előfordulhat, hogy húsz évre is szükség van ahhoz, hogy egy palack tequila elkészülhessen. Hiszen gondolj csak bele, ha ma elültetnek egy kék agavét, abból 2026-ban készülhet leghamarabb szeszesital.

Hogyan készül a tequila?

A tequila elkészítésének hét fő lépése van. Az első a betakarítás, majd a főzés, az aprítás, az erjesztés, a lepárlás, a pihentetés, végül pedig a palackozás. Mikor a kék agavé megérik, akkor eltávolítják a földből, majd a jimadorok, vagyis az erre külön szakosodott munkások elkezdik feldolgozni.

A hidrolízis során a tövét, vagyis a piñát vetik alá hőkezelésnek, így inulin tartalma erjeszthető cukorrá alakul át. Ezt követően ez a része gőzfűtéses kemencébe kerül a következő 48 órára és valójában itt alapozzák meg a később elkészülő ital ízét is. Ha noble ital készül, akkor a következő fontos lépés a lepárlás, amely acél- vagy rézüstökben történik, kétszeri lepárlással. Ezt követően többféle sorsa lehet az elkészült italnak. Az egyik, hogy érintetlenül, kizárólag vízzel hígítva palackba kerül.

Így készül a silver tequila. Ha ittál már silver tequilát, akkor bizonyára megvan a mozdulat, ahogy lenyalod a kezedről az odaszórt sót, felhörpinted a pohár tartalmát, majd a szádba veszel egy szelet citromot. A helyzet az, hogy bár nagyon sok helyen fogyasztják ilyen módon a tequilát, Mexikóban soha nem hallottak ilyesmiről. Ott kizárólag tisztán isszák a nemzeti italukat.

Tequila naranccsal és fahéjjal felszolgálva

Tequila naranccsal és fahéjjal felszolgálva

A másik népszerű változat a gold tequila annyiban különbözik a silver változattól, hogy karamellát tartalmaz. Innen ered különleges színe is. A legtöbb szórakozóhelyen ezt a típust fahéjjal és naranccsal fogyasztják, ami miatt különösen a hölgyek körében közkedvelt. Ám szintén fontos kiemelni, hogy egy mexikói jól mosolyogna ezen és felhörpintené tisztán nemzeti italát.

Hogy kell helyesen inni a tequilát? Olvasd el ezt a cikket is

Egyébként ezek a „kiegészítők” abból az időszakból származnak, amikor sok rossz minőségű, alacsony kék agavé tartalmú tequila volt a piacon és próbálták elfedni a nem tökéletes ízeket. Mikor az ital nem kerül egyből palackokba, hanem bizonyos ideig érlelik a párlatot, akkor az elkészült italt már a reposado, az añejo, valamint az extra añejo típusokba soroljuk. A reposado kifejezés azt jelenti, pihentetett.

Kék agavé tövek

Kék agavé tövek

Ezt a változatot tölgyfa hordókban tárolják legalább két hónapon át, de az is előfordulhat, hogy egy évig is pihen ilyen módon. Az anejo, vagyis az érlelt minimum egy, de legfeljebb három évig tölgyfa hordóban érlelt égetett szesz. Az extra anejo még igen fiatal kategória, mindössze 2006-ban vezették be. Mivel a tequila minősége romlik, ha négy évnél tovább tárolják hordóban, így ebben az esetben az ital átkerül egy acéltartályba, ahol még nyolc – tíz éven keresztül várja, hogy beérjenek az ízei.

Ha nem tisztán innád - a legnépszerűbb tequila koktél receptek

Ha számodra túl erős a tequila tisztán fogyasztva, akkor bátran választhatsz különböző koktélok között is, melyeknek alapja ez a mexikói ital. Az egyik legrégebbi ilyen koktél a nevét egy színésznőről kapta még az 50-es években, ez pedig Las Vegas egyik kedvence, a Margarita. Fő alapanyagai a silver tequila és a citromlé. Az angyalok városában olyannyira kedvelik, hogy nemrég elkészítették a világ legnagyobb Margaritáját, amely 32.000 literes volt.

Szintén a népszerű koktélok közé sorolandó a Tequila Sunrise, amelyben narancslével párosítják az agavéból készült szeszesitalt.

Az Acapulco szintén sokak által kedvelt, különösen az édesszájúak körében közkedvelt, ugyanis ebben az italban ananászlével és kókuszlikőrrel vegyítik az égetett szeszt.

Ha pedig valami erősre vágysz, akkor jöhet a Long Island Ice Tea, amely számos különböző szeszesital mellett tequilát is tartalmaz.

Öt őrületes titok, amit nem tudtál eddig a tequila kapcsán!

Minden baráti társaságban jól jön egy üveg finom tequila

Minden baráti társaságban jól jön egy üveg finom tequila

Mi a helyzet a hernyókkal?

Gyakori tévhit az, hogy az igazi tequilában helye van a hernyónak. A helyzet azonban az, hogy a Mexikóban gyártott tequilákban soha nincs hernyó. A rossz berögződés onnan eredhet, hogy a közönséges agavéból készült mezcalba előfordulhat, hogy beleteszik a pillangó hernyóját, ám ez sem feltétlenül jellemző.

Egy nap a tequila jegyében!

Az amerikai kontinensen olyannyira az élet része a tequila, hogy évente egyszer az Amerikai Egyesült Államokban és Mexikóban megtartják a Nemzetközi Tequila napot július 24-én, amikor minden erről az italról szól. A tequila népszerűségét az is mutatja, hogy nem olyan régen, 2002-ben készítette el az egyik igen neves és elismert pohárkészítő cég az első tequilás poharakat, amely által ez az ital felkerült a konyakok és whiskyk elismerő szintjére.

Ha van kedved egy kicsit elveszni a tequilák különleges világában és szeretnéd kipróbálni a különböző fajtákat, webshopunkban különböző típusokat találsz.

Ide kattintva a Silver tequila kategóriában nézelődhetsz,  míg ezen a linken a Gold tequilákat ismerheted meg.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot, hálásak leszünk érte.

További bejegyzéseinket itt olvashatod.

Tartalomhoz tartozó címkék: tequila