Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Így készült az első Ballantine's whisky

Ha annak idején azt mondja valaki a vegyeskereskedést üzemeltető George Ballantinenak, hogy a neve még évszázadokkal később is ismerősen cseng majd a világ számos pontján és emberek milliói fogyasztják majd szívesen az általa álmodott párlatokat, biztos kacagott volna egyet. Pedig ezek a különleges ízvilágú whiskyk még életében túl léptek Edinburgh határain.

Vegyeskereskedésnek indult

Utazzunk vissza az időben egészen 1827-ig, amikor is George Ballantine nevű ambiciózus fiatalember megnyitotta első vegyeskereskedését Edinburgh városában. Ez olyannyira jövedelmezőnek bizonyult, hogy néhány év alatt bővítette az üzletet, majd egy idő után elkezdett egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a italkínálatra. A vásárlók azt tapasztalhatták, hogy egyre több minőségi bor és whisky került a polcokra. Csaknem négy évtizeddel később idősebb fiára hagyta a boltot, ő maga pedig még egy üzletet nyitott Glasgowban, itt pedig már szinte csak borral és párlatokkal foglalkozott. Itt kezdte el árulni a saját maga által gyártott whiskyket is, melyeket exportálni kezdett. A vállalkozó szorgos munkáját pedig még a királyi család is kitüntetéssel ismerte el.

Saját whisky gyártásába kezdett

Még bőven csak kereskedés volt a fő profilja Ballantinenak, amikor már felismerte azt, hogy milyen lényeges a párlatok készítésénél az érleléshez használt hordó anyaga. Mivel a gondolat megszületésével együtt a gyártásba is belekezdett, 1927-ben már 17 és 30 éves saját whiskyjei kerültek boltjai polcaira. A különleges, ma is ismert ízvilágot az adta, hogy fehér tölgy hordót is használt az érlelés folyamán. Ezzel együtt pedig kialakult a csak Ballantine's-tól elvárt karakteres ízvilág.

Meghódította Amerikát is

Bár egy idő után kikerült a családtagok kezéből a vállalkozás, szerencsére az új tulajdonosok számára is fontos volt a megszokott minőség megtartása, ráadásul célba vették export szempontjából az Amerikai Egyesült Államokat is. Itt pedig olyan hamar népszerű lett a nedű, hogy az 1900-as évek elejére a szesztilalom ellenére is hatalmas sikereket könyvelhetett el a cég.

Végállomás: a világ!

Ezzel pedig nem ért véget a történet, ugyanis a 60-as években a Ballantine's whiskyk meghódították Európát is, a 70-es években pedig a keleti blokkban ezeket a termékeket a legkeresettebb skót whiskyk között tartották számon. Ma pedig már mondani sem kell, hogy kevés olyan része van a világnak, ahol ne csengene ismerősen a Ballantine név.

A felelősség a Master Blenderé!

Mester keverőnek lenni a Ballantine’s-nál bizony hatalmas felelősséggel járó feladat, ugyanis ő felel azért, hogy a palackokban mindig az az íz-és illatvilág legyen, amit megszoktunk. Nem kevés elismerést kap ezért cserébe az illetékes, hiszen bármennyire is hihetetlennek tűnik, a kezdetektől napjainkig összesen öt fő töltötte be ezt a posztot a cégnél.

Ma már számos típusa létezik

Ma már nincs olyan ízlés, amelyet ez a márka ne tudja teljes mértékben kielégíteni. A klasszikus Ballantine's párlat alapját négy olyan single malt whisky alkotja, amely az anyaország négy különböző whisky régiójából származik és összesen negyvenféle párlat keverékéből állnak. A vaníliás beütésért a már fentebb is említett fehér tölgyfa hordó felel. A gyártók emellett azokra is gondoltak, akik a füstösebb ízeket kedvelik, így készült el a Ballantine's Hard Fired, viszont ha csak finoman kortyolgatnál, akkor a Ballantines Brasil névre hallató gyümölcsös whisky likőr lesz számodra a nyerő.

Mindezek mellett A 12 és 17 éves whiskyken felül a 21 éven keresztül érlelt, valamint a 30 éves múltra visszatekintő párlatok közül is kimagaslik a Ballantine's 40 Year Old Whisky. Utóbbihoz a maláta és gabona tételeit a Master blender személyesen válogatja ki, sőt, még a palackon lévő valódi ezüstből készült díszeket is saját kezükkel készítik és helyezik fel a palackra.

Ha szeretnél te is elveszni a kínálatban, ide kattintva megteheted

Tetszett a cikk? Nyomj egy like-ot

Nézd meg többi bejegyzésünket a blogban