Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Az ír whiskey típusai

Az ír whiskey, melyet az írek Fuisce vagy uisce beatha-nak (életvíznek) is hívnak, egy olyan whiskey típus, melyet az Ír-szigeten készítenek. Az ír whiskey-nek simább a felülete, szemben a skótok füstös, földesebb aromájú skót whiskey-jével. 

Az ír whiskey az 1890-es években egy súlyos mélypontot ért el, mely hatására az akkori 30 lepárlóüzemből csak 3-nak sikerült fennmaradnia. Az 1990-es években újra a szeszesitalok központjában találta magát a nedű, hiszen rohamosan elkezdett iránta nőni az érdeklődés szerte a világon. Az eladásokat viszont az ír whiskey előállításának hosszú ideje nagyban befolyásolja, hiszen a jelenlegi 18 szeszfőzdéből csak 6 alkalmas arra, hogy komolyabb megrendeléseknek tudjon eleget tenni, hiszen az érlelési időszak több évtizedet is kitehet. Emiatt az is nagy hátrány, hogy csupán egyetlen egy létesítmény maradt meg, amely 1975 előtt is üzemelt már. Természetesen több féle ír whiskey létezik, mely a használt gabona típusától és a lepárlási folyamattól függ.

 • Egy lepárlóban készült ír maláta whiskey:
  • Általában egy lepárlóban készül, s itt szinte sosem füstölik meg a malátát, hogy egy selymesebb ízt tudjanak elérni.
 • Egy lepárlóban készült pot still whiskey:
  • Ez az ír whiskey egy lepárlóban, malátázott és nem malátázott árpa keverékéből készül, amelyet teljesen desztillálnak egy edényben. Az 20. század elején létrejött keverékek elterjedése előtt ez a típus volt a legkeresettebb ír whiskey a piacon.
 • Gabona whiskey:
  • Ezt a fajta ír whiskey-t különböző gabonákból lehet előállítani. Világosabb és semleges az íze, emiatt ez az ital ritkán található meg önmagában, bár vannak példák. A gabona whiskey túlnyomó többségét kevert whiskey készítéséhez használják, melyet az oszlopos termék keverékével állítanak elő a gazdagabb és intenzívebb aroma elérése érdekében.
 • Kevert whiskey
  • Ez a típus a fentiek keveréke függetlenül attól, hogy a kevert whiskey melyik típusokat kombinálja, így ugyanazt a terminológiát jelöli. A kevert whiskey jelenleg az ír és a skót whiskey legáltalánosabb stílusa.
Tartalomhoz tartozó címkék: ír whiskey ír whiskey típusok