Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Az alkoholfogyasztás története - Tömények

De nehogy azt higgyük, az emberiség történelmében csak a sör és a bor kapott szerepet. A tömény italok is egyre kelendőbbé váltak. Legyen az whisky vagy vodka, az emberek szívesen fogyasztottak mindegyikből.

Az első, szeszes italról szóló írásos emlék a 12. századból bukkant elő. A tömények erejében hittek, éppen ezért inkább csak az orvosok használták fertőtlenítés céljából. A tömény italok eredete a sörhöz vagy borhoz képest már nehezebben meghatározható, de ami biztos, hogy az első kedvencek között szerepelt a whisky. Később, a 15. század környékén készítették el az első palack vodkát és gint, melyek később híres nemzeti italokká váltak.

Az emberek egyre növő fogyasztási kedve azt eredményezte, hogy a világ minden táján az olcsóbb, nem túl magas minőséget képviselő szeszes italok is kezdtek megjelenni. A szegényebb rétegek számára elérhető tömények hihetetlen gyorsasággal terjedtek el és áldásos hatásuknak hála, az alkoholizmus betegsége is megjelent. Azáltal, hogy eme probléma a világon egyre több helyen ütötte fel a fejét, igyekeztek ellene lépéseket tenni. Hiszen a szeszes italok fogyasztásának lényege nem a lebutulás, hanem az élvezet volt, és hogy az élet értékesebbé váljon általa. Annak érdekében, hogy az emberek meg tudják tartani a mértéket és az államvezetők igyekeztek lépéseket tenni. Gondoljunk csak a szesztilalomra, de sajnos ezen törekvéseikkel nem értek célt.

Soraimat csupán egyetlen gondolattal zárnám, miszerint a szeszes ital, legyen az whisky vagy vodka, isten és a természet ajándéka, amit érdemes kiélvezni az utolsó cseppjéig. Miközben mértéket tartunk, tegyük általuk szebbé ünnepeinket, boldog pillanatainkat kísérje a poharak találkozásának csendülése.

Tartalomhoz tartozó címkék: whisky whiskey vodka