Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Az alkoholfogyasztás története - Bor

Ejtsünk néhány szót a minőségi pezsgő alapjául szolgáló szőlőről, illetve a belőle készíthető borról is.

Az emberek igen korán rájöttek arra, hogy a gyümölcsök erjedése által izgalmas folyadék jön létre, ami nem csak, hogy iható, de a hatása sem elhanyagolható. I.e. 400 táján az ókori Egyiptomban nagy közkedveltségnek örvendett a pezsgő alapanyaga, illetve a belőle itóka is. De ugyancsak szívesen fogyasztottak bort Mezopotámiában, Kínában és persze Rómában, illetve Görögországban is.

Írásos emlékek alapján azonban azt lehet mondani, hogy az ókorban más fajta bort fogyasztottak, mint amihez mi manapság hozzá vagyunk szokva. Egyes vélemények szerint, akkor tájt erősebb és nehezebb bort ittak. A szűrés technikájának hiányában a seprő és más szennyeződések a kész bor részét képezték, tehát nem is olyan tisztaságú ital zamatát élvezték, mint mi napjainkban. Annak érdekében, hogy ne olyan gyorsan rúgjanak be a pezsgő elődjétől, vízzel felöntve fogyasztották, persze ezáltal némileg javult is az itóka minősége is. Azt pedig, tisztán itta bort, barbárnak nevezték.

Az idő múlásával az emberek lelkesedése nem csökkent a bor iránt, a középkorban is nagy lelkesedéssel fogyasztották. A bor és sörkészítés tudományát a szerzetesrendek tagjai egymás között adták tovább és maga az alapanyag termesztésével is ők foglalkoztak. Persze akkoriban a bort már a nemesek italának tartották. A király, az urak és az egyházfők asztalára szőlőből készült nedű került, a szegényebb rétegek képviselői inkább alma vagy körtebort fogyasztottak. Az akkori emberek hite az volt, hogy a bor isten ajándéka, mely a test éhségének kordában tartásának kiváló eszköze. A szomjúság ellen is leginkább a pezsgő elődje volt a megoldás. Ennek egyik oka az élvezeti érték volt, másrészről pedig a nem túl tiszta vizet károsabbnak tartották a szőlő erjesztett levénél. Éppen ezért egy ember átlagos napi bor fogyasztása akár az 5 litert is elérte.

Tartalomhoz tartozó címkék: pezsgő bor