Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Auchentoshan lepárló története

Ha létezik lepárló, amely a történelme során számos megpróbáltatáson és tulajdonosváltáson átesett, akkor az minden bizonnyal az Auchentoshan. Ez az a márka, amelyet először mindenki lassan, lebetűzve olvas el, később viszont mikor megismerik a termékeit, már csípőből említik a pontos elnevezéseket. Nem véletlen, hiszen a nedűk, amelyek ebből a lepárlóból kikerülnek igen különlegesek és ez lehet a titka annak is, hogy annyi év nehézségei után a gyár máig fenn tudott maradni.

Számos különböző tulajdonos

Az Auchentoshan születése valamikor az 1800-as évek elejére datálható, akkoriban Duntochner néven indult útjára, a jelenleg elnevezést csak 1834 óta alkalmazzák. Alapítása után többször cserélt tulajdonost a lepárló. 1969-ben például Eadie Cairns vásárolta meg, aki teljesen újjáépítette az üzemet, majd eladta azt 1984-ben a Morrison Bowmore gyárnak.

Ám 1989-ben a Suntory befektetett Morrison Bowmoreba és öt évvel később megszerezték részesedéseinek 100%-át. A legutóbbi nagy változás a lepárló életlében 2014 májusában történt, amikor a Beam Inc. és a Suntory Holdings Limited összeolvadva létrehozta a Beam Suntory Inc-t, amely ma az Auchentoshan és más Morrison Bowmore részvények tulajdonosa.

Pontosan ezért olyan meglepő, hogy a számos változás ellenére a minőséget végig képesek voltak fenntartani. Vagyis mindezekből a whisky fogyasztók semmit sem vettek észre amikor kinyitottak egy-egy palackot, az íz-és illatélmény ugyanis semmit sem változott.

Lepárló a „mező sarkán”

Az Auchentoshan lepárló Skócia nyugati részén terül el, a Kilpatrick-hegyek lábánál, Clydebank külterületén egy csodálatos helyen. Neve pedig egy gall kifejezésből ered, amelynek jelentése a „mező sarka”. Sokan a helyiek közül egyébként csak Glasgow's Malt Whisky néven emlegetik, ugyanis ezen a környéken van az üzem.

Ez pedig hatással van az italgyártásra is, hiszen a lepárlóban városra jellemző hagyományos kézművesség találkozik a progresszív gondolkodással. Ennek nyomán pedig nem mindennapi nedűk születnek a gyár falai között. Sőt, a termékeiket sokan "reggeli whisky"-ként definiálják, ugyanis édes és finom jellege olyan érzést kelt, mint a reggelihez elfogyasztott tea vagy kávé hangulata. Az Auchentoshan a skót alföld hat malátás whisky-lepárlójának egyike, amely tovább növeli a különlegességét.

Hogy készül az Auchentoshan whisky?

A lepárló védjegye a tiszta, összetett jelleg, amely mind az íz, mind pedig az illatvilágra vonatkozik. Ezt pedig az a különleges eljárás adja, amivel az üzemben dolgoznak a gabona őrlésétől egészen az érlelésig. A whisky készítés menetének két fontos pontja van. Az egyik maga a lepárlás, ugyanis minden egyes csepp, amely bekerül a palackokba háromszoros lepárláson esik át ebben a főzdében.

Ez pedig igen egyedi, kevesen alkalmazzák ezt a megoldást, mert időigényes és elég költséges is.

Ám mivel e folyamat során a folyadékban lévő összes szennyeződést ledesztillálják, erős gyümölcsös- és citrusos jegyek ütköznek ki az italban. A másik dolog, amire szintén nagy hangsúly fektetnek az üzemben, az a hordók kiválasztása, amelyet az érleléshez használnak. Ezek a tölgyfahordók ugyanis hatalmas hatással vannak az ízre. Hiszen ez az a hely, ahol a készülő ital és a fa sok éven át együtt dolgozik, egyedülálló színt és ízt kölcsönözve a kész whiskynek.

Ahogy a lepárlóban dolgozó szakemberek fogalmaznak: A titok ezen a ponton három lépésben rejlik: A megfelelő hordók. A megfelelő beállítás. A megfelelő időjárás.

Láthatod, hogy nem a véletlennek köszönhető, hogy az Auchentoshan whiskyk mindegyike különleges élményt nyújt a fogyasztók számára. Ez igaz akkor is, ha valaki először ízleli meg ezeket a nedűket, de a gyakorlott párlat fogyasztók is rendszerint elégedetten konstatálják egy palack felnyitásakor, hogy az ízek, aromák és illatok még mindig csodálatosak.

Ha úgy érzed, mindenképpen meg kell kóstolnod e lepárló különleges nedűinek valamelyikét, akkor nézz szét webáruházunkban az Auchentoshan italok között!

Ha tetszett a cikk nyomj egy Like-ot

Nézd meg többi bejegyzésünket is a blogban