Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ararat brandy - Az ifjúkor íze palackba zárva

Emlékszel még, mit hívtunk brandy-nek fiatal korunkban? Arra gondolunk, amikor végig lejtett a szádon a selymes nedű és megálltál egy pillanatra, hogy élvezd a különleges ízhatást. Érzed még a nyelveden azt az érett, édesen gyümölcsös aromát, ami a cigaretta ízével keveredett? Ha mostanában szomorúan nézel végig a párlat választékon és úgy érzed, semmi sem tudja pótolni a jó öreg Ararat brandy ízét, akkor most a legjobb helyen jársz, ugyanis kínálatunkban 5, 10, 20 és 30 éves palackok is találhatók az „örmény konyakból”.

A rendszer változott, a világ kinyílt, a bárokban és kocsmákban pedig egyre többen kortyolgattak brandyt. A szivar – és cigarettafüst által átitatott helyeken egy korty örmény konyak egyszerűen tökéletes elegyet alkotott az ember szájában. Ha ekkor élted a húszas éveidet, akkor a te bohó és ifjú időszakodat is idézi ez a különleges íz, amely semmihez sem fogható.

Mitől olyan különleges az Ararat brandy?

Ennek a borpárlatnak a titka az összetevőkben és a gondosságban rejlik. Az ízek között megtalálható az érett szilva zamata, az őszibarack aromája és a feketeribizli fanyar íze egyaránt, melyekből nagy gonddal készítették el a párlatot és zárták palackokba. Az italhoz szükséges alapanyagok az Ararát völgyéből származnak. A szőlő, melyet felhasználnak, a gyártó szabálya szerint csak Örményországban teremhet, kizárólag fehér, 17%-os cukortartalmú lehet, a hozzá felhasznált vizet pedig az örmény hegyekben eredő forrásvízből nyerik.

A szőlőt egyébként körülbelül ötezer helyi kistermelőtől vásárolják fel, ezzel is segítve a a hazai gazdaságot. A borpárlatot 1887 óta gyártják ugyanazon a helyen. Az első lépéseket a gyártás felé egy örmény kereskedő, Nerses Tairyants tette meg, amikor megálmodta, hogy a helyben fellelhető alapanyagokból milyen finom és értékes italt lehetne létrehozni.

Ekkor Franciaországból hozatott speciális típusú lepárlókat és megkezdte a termelést. Az ital azonban csak később tett szert világhírnévre 1900-ban, amikor megelőzve a francia és más akkori „brandy nagyhatalmakat”, megnyerte a Párizsi Világkiállítás borpárlat-versenyének nagydíját. Innen ered a konyak elnevezése is, hiszen a francia szakemberek annyira meglepődtek és meghatódtak az eredménytől, valamint annyira lenyűgözte őket az ital minősége, hogy kivételes módon hivatalosan is engedélyezték az ital számára a kizárólag francia őshonos borpárlatokra alkalmazható konyak, vagyis „cognac” elnevezés használatát.

20 éves Ararat Nairi Brandy

Kosárba

A húsz éves Nairi testességét is érdemes megkóstolni, mely nemes, rétegezett ízeiben a fenyőmagok erőteljes karakterét, a friss méz selymes édességét, az érett pirospaprika fűszerességét találjuk.

Szó szerint a történelem részét képezi ez az ital

Nem véletlen tehát, hogy ez az örmény ital szerepet játszott a történelmi korokban és helyet kapott a különböző legendákban is. Hiszen köztudott, hogy a jaltai konferencián, ahol Sztálin, Roosevelt és Churchill is részt vettek, az akkori brit miniszterelnöknek annyira megízlett az Ararat Brandy, hogy később négyszáz palackot rendelt belőle és előszeretettel fogyasztotta is a párlatot. Szóbeszédek úgy tartották, hogy a szovjet vezető állítólag még nehezményezte is, hogy a brit miniszterelnök ilyen sokat foglalkozik a brandy szállítmánnyal, cserébe viszont keveset a háborús helyzettel.

Néhány évvel ezelőtt egy aukción egy Churcill gyűjteményéből maradt 70 éves palackot 120.000 dollárra értékeltek, ami csaknem 34.000.000 forintnak felel meg, így most egy szerencsés ember polcán ott pihen egy üveg hőn szeretett italból. A legenda szerint valójában azonban akkor vált ismertté ez az örmény brandy, amikor Noé – mikor kisütött a nap és kikötött a bárka az Ararat hegyén - először kóstolta meg ezt a párlatot. Tehát még bibliai vonatkozást is tulajdonítanak a nedű számára.

Nézd meg itt teljes Ararat brandy kínálatunkat és rendelj közülük.

Mi a különbség a palackozás óta eltelt évek között?

Ezt leginkább akkor érezheted, ha a legfiatalabb öt évestől a legidősebb harminc évesig mindegyik italt megkóstoltad. Ez azért lényeges, mert ezeket az italokat érlelési idejük alapján helyezik kategóriákba. Minden évjárat a maga nemében egyedi és különleges, aki belekóstol, ezt azonnal megérzi, ráadásul az eltérő évjáratok külön elnevezéseket is kaptak. Az összetétel ugyanaz, a különbség az ízhatásban és az érettségben rejlik. Érdemes megízlelni az öt éves brandy lágy zamatát, melyben az érett, húsos szilva, az édes, örmény őszibarack és fekete ribizli dominál.

10 éves Ararat Akhtamar Brandy

Kosárba

Kóstold meg a tíz éves Akhtamar nevet viselő párlat karakteres ízét, melyben érezni az aszalt szilvát, a viaszos mézet és a diót.

Hogy készül ez a különleges brandy?

Ezek a borpárlatok szakaszos lepárlással készülnek. Mivel a legfőbb alapanyaga a bor, így a rendszerint 8 – 12%-os alkoholtartalmú italokat lepárlóüstben főzik, mely során az alkohol, a levegő halmazállapotú víz és a különböző ízanyagok egy hűtőspirálba kerülve újra cseppfolyóssá válnak. Az itt található párlatnak jóval magasabb az alkoholtartalma mint az üstben található lefőzött bornak. Az így kapott úgynevezett alszesz körülbelül 30% alkoholt tartalmaz, melyet mikor finomítani kezdenek, leválasztják róla az első – és utópárlatot. Így pedig 70%-os szesztartalmú italt kapnak.

E vázolt folyamat során nem csak az ital alkoholfoka alakul ki, hanem egészen egyedi és különleges aromaanyagok és létrejönnek a főzésnél keletkezett hőnek, valamint az üst rézfelületének köszönhetően. Az így kapott arany – barna árnyalatú párlatok legalább 70 éves örmény tölgyfából készült hordókba kerülnek, ahol legalább öt, de akár harminc évig is maradnak. Ezek a kaukázusi hordók nevezetesek a rózsaszín erezetű struktúrájáról, melytől a brandy a szárított gyümölcsízt, valamint a csokoládé és vanília aromákat kapja. Mikor palackozásra kerülnek, már jól látszik a gyönyörű arany színű nedű, mely borostyános árnyalatokat visel magán.

Nem bízták a véletlenre a népszerűsítést!

Az örmény gyártó szerette volna, ha Európában is hamar népszerűvé válik ez az ital, ezért egyetemistákat utaztattak a különböző országokba, akiknek egyetlen feladata volt, hogy elegánsan felöltözve a fővárosok leghíresebb éttermeiben rendeljék a legdrágább fogásokat, melyekhez aperitifként Ararat brandyt kellett kortyolgatniuk. Ahol nem tartottak még a konyakból, onnan a fiatalok felháborodva és látványosan távoztak. Nem kérdés, hogy ezek után a szóban forgó éttermek felvették az örmény brandyt az itallapjukra.

30 éves Ararat Erebuni Brandy

Kosárba

Koronázd meg a napot egy harminc éven át érlelt Erebuni brandy zamatával, melyben aszalt gyümölcsök íze harmonikusan olvad össze a tölgyhordós érlelésből származó pörkölt mogyoró aromájával.

Ezáltal Magyarországon is nagyon hamar népszerűvé vált az Ararat brandy. Nem véletlen tehát, hogy a mai negyven – ötven éves korosztály fiatalkorát idézi az örmény konyak íze. Idegenforgalmat is építenek rá Jereváni központjukban szeretettel várják a turistákat a mai napig, ebből is látszik, mennyire büszkék különleges italukra, ahol az érdeklődők végig járhatják az egész épületet, megtekinthetik a lepárlót, a hordókat, melyekben a különleges brandy pihen, valamint láthatnak számos érdekességet is.

Itt található például az úgynevezett „békehordó” is, melyet tizenhét évvel ezelőtt töltöttek fel brandyvel és az elhatározás szerint csak akkor nyitják meg és koccintanak vele, ha a hegyi - karabahi konfliktus Azerbajdzsán és Örményország között véget ér. Abból is látszik, hogy mennyire jól megy máig a gyárnak, hogy majdnem négyszáz alkalmazottal dolgoznak, akik segítségével csaknem hatmillió palack italt állítanak elő évente, melyeket leginkább Oroszországba, valamint a posztszovjet térségbe szállítanak, vagyis helyben alig értékesítik az éves termelés 6-7%-át.

Ha kedvet kaptál megízlelni valamelyik Ararat brandy ízét, akkor most ehhez a legjobb helyen jársz ahhoz, hogy mielőbb kitöltsd az első italodat. Ne feledd, egy hagyományos konyakos poharat csak annyira szabad megtölteni, hogy ha az oldalára fekteted, ne folyjon ki belőle az ital, csak a pohár száját érintse. Ezek után helyezkedj el kényelmesen, ha gondolod, gyújts rá egy szivarra és élvezz minden egyes kortyot!

Érdekesnek találtad cikkünket? Kérlek nyomj egy Tetsziket.

Nincs vége, további bejegyzések is várnak rád blogunkban

Tartalomhoz tartozó címkék: Brandy ararat brandy