Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Amiért az armagnac sokkal több, mint egy borpárlat

Amikor egy hosszú nap estéjén végre van egy kis időd magadra, mi sem lehetne jobb kikapcsolódás, mint leemelni egy palack különlegességet a polcról, kitölteni egy pohárba, majd a nappaliban, a fotel ölelésében lassan lemosni vele a nap bosszúságait és stresszes élményeit. Figyelem, mindez kizárólag minőségi itallal kivitelezhető! Tökéletes választás ehhez a francia borpárlat, az armagnac, amely sokkal többet nyújt, mint egy egyszerű ital. Ha most gúnyosan nézel és arra gondolsz, hogy biztosan nem tud sokkal többet egy ilyen nedű sem más italoknál, érdemes most velünk tartanod ebbe a különleges világba.

Jules Maigret nyomozó, az ikonikus francia, 30-as évekbeli sorozathős egy-egy különösen bonyolult és lelkileg felzaklató eset után beült egy füstös bárba és rendel egy pohár armagnac-ot. Te is érzed a szádban ezt az illatot, amelyet George Simeon karaktere érezhetett évszázadokkal ezelőtt abban a párizsi kocsmában? Természetesen nem véletlen, hogy ebben a sztoriban is ilyen kiemelt jelentőséggel bírt az armagnac, ugyanis egy nagyon különleges italról van szó, amely nem csak a nyomozó, de a te lelkedet is megérinti majd.

Janneau VSOP armagnac konyak

Janneau VSOP armagnac konyak

Már a helyszín sem mindennapi

Mikor belekortyolsz egy pohár armagnac-ba, egy kicsit te magad is ott lehetsz azon a mesebeli helyen, ahol készítik ezeket a borpárlatokat. A helyszín Franciaország, azon belül is Gascone szíve, ahonnan D'Artagnan, a három testőr egyike is származik. Ez az igen gazdag és színes történelemmel rendelkező hely tele van középkori várakkal, kastélyokkal, szőlőültetvényekkel és borospincékkel. A régió saját mikroklímával rendelkezik, ugyanis az egyik oldalon a Pyranees- hegység öleli, míg a másik szélén fenyvesek teszik teljessé a táj tökéletességét. Ugye te is látod mindezt a lelki szemeid előtt? Olyan, akár egy mesekönyv illusztrációja. A mesékben pedig rossz dolgok nem történhetnek! Bizony ezen a helyen készül az armagnac is, amely Magyarországon egyelőre nem kifejezetten ismert, viszont vétek lenne kihagyni, hogy belekóstolj ebbe a nem mindennapi borpárlatba. Vessz el az ízekben és ezzel együtt a dél-francia lejtőkön és a mesebeli vidékben, ahol a friss, ropogós szőlőszemekből hosszú eljárás során készül el a palackokba kerülő armagnac.

Meg is szeretnéd kóstolni azonnal? Kattints ide és rendelj egy palack armagnac-ot

Az armagnac cognac elképesztő múltja téged is magával ragad!

Bár elsőre hihetetlennek tűnik, de ezt a borpárlatot már a középkorban is ismerték. Bár tény, hogy ebben az időben nem feltétlenül az élvezet miatt fogyasztották, ugyanis negyvenféle gyógyító hatását tartották számon. Mindezekről írásos feljegyzés is maradt ránk az 1300-as évek elejéről, amikor egy bíboros papírra vetette ezeket a hatásokat. Feljegyzései között az is szerepel, hogy helyreállítja a bénult tagot, ha belemasszírozzák az armagnac-ot, valamint a sebek gyógyulását is segíti. Természetesen ma már nem orvosságként fogyasztjuk és sebeket sem kezelünk vele, viszont elképesztő belegondolni abba, hogy ezt a nedűt kortyolták annak idején a középkori lovagok is. Nem beszélve arról, hogy nem csak Franciaország, de valószínűleg a világ legidősebb röviditaláról is beszélhetünk. Még a konyaknál és 150 évvel idősebb az armagnac.

Évtizedes armagnac válogatás

Évtizedes armagnac válogatás

Hogy lehet az, hogy sokan nem ismerik ezt az italt?

A gazdag múlt ellenére nem tartozik az armagnac a legnépszerűbb borpárlatok közé. Ennek oka az lehet, hogy annak idején a piacon a brandy és konyak között elveszett egy kicsit ez az ital, amelynek fő oka volt, hogy ez a régió sokkal szegényebb volt, mint a többi. Ahogy azonban fejlődött a világ és beköszöntött a modernizáció, egyre népszerűbbé vált ez a borpárlat is, ma pedig már igazi különlegességnek számít. Mivel nagyon kevés palack kerül az országból exportálásra, hazánkban valódi ritkaságnak számít, nem véletlen, hogy sokak kifejezetten azért látogatnak el a régióba, hogy megízlelhessék a helyi párlatokat. Különösen, mert itt megtalálod ezt az italt a konyhában és a cukrászdákban is, ugyanis elképesztő zamatot ad bizonyos ételeknek, sőt, még a fagylaltot is megbolondítja!

Add meg a módját, élvezd minden cseppjét!

Tudjuk, hogy a fenti élmények nem elérhetők az év bármely napján, de természetesen így sem kell lemondanod e nem mindennapi élményekről. Egy különleges, ínycsiklandó vacsora mellé ugyanilyen ital is dukál, amelyhez keresve sem találhatnál tökéletesebbet ennél a konyaknál. Ráadásul mi sem passzol jobban ehhez a borpárlathoz, mint a kacsa! Képzeld el, hogy egy dél- franciaországi étteremben vagy a konyhád helyett! Szippants mélyet a levegőből, amelyet betölt a kacsamáj és a sültek illata és élvezd a gyertya félhomályában elvesző armagnac ízét!

Janneau VSOP armagnac

Janneau VSOP armagnac

Elnevezése a garancia a minőségre!

Fontos tudnod, hogy nem írható rá akármilyen palackra az, hogy armagnac, ugyanis erre az 1900-as évek eleje óta szigorú szabályok vonatkoznak. Az egyik fontos kitétel, hogy Gascogne területén kell készülnie. Egészen a XX. századig az Armagnacais nevet viselő, egyszeres lepárlószerkezetet használtak a készítéséhez, azonban mára a kétszeres lepárlási módszert használják. Lényeges kitétel emellett az is, hogy a kész cuveé-t kiemelkedő minőségű, Limousin-ból származó faanyagból készült, 400 literes fahordóban kell érlelni. Ám nem marad ugyanabban a tárolóban az érési folyamat végéig! Bizonyos időközönként másik hordóba teszik, így nem a fa íze válik dominánssá az italban. Természetesen nem készülhet ez az ital akármilyen szőlőből! A szabályozás szerint tíz szőlőfajtát lehet használni a armagnac-hoz, ám a valóságban csak négyet használnak. Ezek az Ugni Blac, a Baco, a Folle Blanche, valamint a Colombard. Bizonyos eljárások folyamán a különböző szőlőfajtákat külön érlelik és csak ezt követően kerülnek vegyítésre.

A Janneau ház története

Nem véletlenül emeljük ki a gyártók sorából a Janneau házat, hiszen ez a leghosszabb múltra visszatekintő lepárló Armagnac-ban. Még 1851-ben alapították családi vállalkozásként, amely annak idején négy generáción keresztül volt ugyanabban a kézben. Végül évtizedekkel később a Cognac Martell nevű vállalat vásárolta fel a komoly anyagi gondokkal küzdő vállalatot, amelyet egyben modernizáltak is. Így lehet az, hogy a mai napig megtalálhatod a polcokon a ház különleges párlatait.

A jelzések sokat elárulnak arról, mit találsz a palackban!

Mikor leemelsz egy palack armagnacot a polcról, különböző jelöléseket láthatsz rajtuk, amelyek nagyon sokan elárulnak arról, hogy pontosan mit is tartasz a kezedben.

VS: 1 éves párlat található a palackban.
VSOP: 4 éve kezdték érlelni a mostanra elkészült nedűt.
XO vagy NAPOLEON: 6 éves italt tartasz a kezedben.
Vintage: Legalább 10 éves a párlat, amit a palackban találsz.

Minél kevesebb időt töltött a hordóban az ital, annál inkább kiütköznek benne a gyümölcsös és az édes ízek. Érezheted a nyelveden a csokoládé, a karamell és a különböző gyümölcsök ízét is.

Janneau XO Grand Armagnac konyak

Janneau XO Grand Armagnac konyak

Így kóstold meg az armagnac-ot!

Egy ilyen párlatba belekóstolni nem olyan, mint amikor belekortyolsz egy sima konyakba vagy whiskybe. Ne rohanj, add meg a módját, ugyanis így ezerszer több élményt nyerhetsz ki a poharadból, mintha csak egyszerűen lehúznád az italodat egy levegővel. Először is töltsd ki az armagnac-ot a poharadba. Merülj egy az aranybarna színében, amelyet ha a fény felé fordítasz, egyszerűen megigézi a tekintetedet. Tartsd az orrodhoz a poharat és „ízleld meg” az italt először ilyen módon! Vétek lenne kihagyni ezt az élményt. Most pedig, hogy minden tökéletesen összeálljon az érzékszerveid körében, kortyolj bele az italba! A gondok egyszerre tökéletesen távolinak tűnnek majd, te pedig eltölthettél néhány percet gondolatban a dél-francia lankákon.

Kinek jó választás egy ilyet nedű?

A kérdésre a választ valószínűleg már te is tudod, ugyanis ha alig várod, hogy megkóstold ezt a különleges párlatot, akkor számodra tökéletes választás lesz ez a csodás cognac. Valójában nincs is meghatározható célközönsége ennek az italnak, hiszen hölgyek és urak egyaránt szívesen fogyasztják aperitifként, vacsora mellé vagy csak egy hosszú munkanap leöblítésére. Soha ne feledd azonban, hogy az ital, amelyet éppen kortyolsz, több ezer éves múltra tekint vissza és bár mesélni nem tud, a zamatában és az ízében minden benne van.

Kedvet kaptál egy üveg armagnachoz? Itt megnézheted a kínálatunkat

Tetszett a cikk? Nyomj egy likeot, oszd meg Facebookon és nézd meg többi cikkünket is a Blogunkban

Tartalomhoz tartozó címkék: armagnac konyak