Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Alkoholos pácok a különleges grill húsokhoz!

Bár amikor egy mondatban emlegetjük az alkohol és a grillezés szavakat, a legtöbbeknek rendszerint a grillrács mellett elfogyasztott jó korsó sör jut az eszébe, ám ebben az esetben egy kicsit másról van szó. Ugyanis ebben az esetben nem teljesen úgy kerül be a szervezetbe a szesz, ahogy azt gondolod. A grillpácokhoz használható alkoholos italok listája szinte végtelen, ráadásul remekül kihozzák a húsok ízét és sokkal finomabbak lesznek a megálmodott fogások. Kitalálhatsz saját pácokat is, de mi most hoztunk néhány ötletet mindehhez.

Szárnyasokhoz

A csirke esetében a legnagyobb kihívás az, hogy ne száradjon ki, miközben pörkölődik a grillrácson. Ha tudsz szaftos csirkét készíteni a szabadban, akkor bizony te már tapasztalt grillmester vagy. Ehhez pedig nagyban hozzájárul az, ha egy kis sörben vagy fehér borban pácolod a húst. Ha pedig mindezek mellé friss fűszernövények is kerülnek, akkor nem csak az állaga, de az íze is tökéletes lesz.

A kacsának viszont nagyon jót tesz, ha akár egy-két napig is benne hagyod a pácban. A legjobb, ha egy üveg kiváló minőségű, száraz vörösbort, 2 deciliter balzsamecetet, 1/2 deciliter szójaszószt, 1 deciliter citromlevet, 5 gerezd szétnyomkodott fokhagymát, egy hüvelykujjnyi gyömbért reszelsz 2 deciliter olívaolajhoz. Az eredmény biztosan nem marad szó nélkül.

Vörös húsokhoz

A vörös húsokkal a grillrácson nem olyan egyszerű bánni mint például a csirkével, ám egy kis alkoholos pác elképesztő karaktert tud adni a különböző ízekhez. Remek választás lehet hozzájuk rum vagy a bourbon, de elképesztő eredményeket érhetsz el egy kis testes, száraz vörösboros páccal is. Érdemes mindezek mellé gazdagon fűszerezni, így a várt eredmény nem marad el.

Sőt, ha elég bátor vagy, a vodkás pácot is kipróbálhatod. 2,5 deciliter vodka mellé kerüljön egy evőkanál őrölt fekete bors, 100 gramm tengeri só és egy kis cukor, valamint némi olívaolaj. Ha ebben pácolod a marhahúst, biztosan nagy sikert aratsz majd a vendégeid körében. 

Sertés húsokhoz

A sertés húsok esetében nehéz általánosságban beszélni, hiszen míg a legtöbb fehér húshoz  - mint például a karaj vagy a comb - remekül passzol a fehérbor, addig például a csülök mellől nem maradhat el a sör. Ha a tarját is megbolondítanád némi szesszel, akkor az 1,5 deciliter száraz fehér borhoz tegyél egy teáskanál friss kakukkfűlevelet, egy ág rozmaringot, egy teáskanál morzsolt zsályalevet, egy gerezd fokhagymát, egy csokor petrezselymet és 1,5 deciliter olívaolajat vagy más hidegen sajtolt olajat.

Halhoz és tengeri herkentyűkhöz

A halakhoz szintén remek választás lehet a száraz fehérbor, ám ebben az esetben érdemes egy kicsit citrusos irányba is elmenni. Jó választás lehet, ha 1 deciliter olívaolaj mellé kerül egy gerezd fokhagyma, egy kis csokor petrezselyem felaprítva, szárított chili, valamint 1 deciliter fehérbor is. Sőt, ha elég bátor vagy, egy kis vodkával is bepróbálkozhatsz, ha feldobnád a rácsra kerülő halakat. 

A zöldségekhez sem utolsó

A páclevekből egyébként tehetsz félre a zöldségek számára is, ugyanis remekül feldobják majd az olyan grillezendő finomságokat, mint például a cukkini, a padlizsán, a paprika, a brokkoli vagy akár a gomba. 

Érdemes a fogások mellé is a megfelelő italt választani

Természetesen a pontot az i-re azzal teheted fel, ha a különböző fogásokhoz olyan italt kínálsz, amelyet a pácban is elrejtettél, így tökéletesen teljessé teheted az ízélményt. A zamatos, szaftos húsok, a ropogós, fűszeres grillzöldségek és az ínycsiklandó, megfelelően behűtött italok együtt egyszerre kényeztetik majd az érzékeket. 

Láthatod, hogy elképesztően sokoldalú kapukat nyit meg a grillezés terén az, ha becsempészel némi  alkoholt is a különböző pácokba. Bátran kísérletezhetsz a különböző alkotóelemekkel, megbolondíthatod a klasszikus recepteket vagy alkothatsz valami egészen újat és egyedülállót. Csak rajtad múlik, mivel vendégeled majd meg a kerti partira érkező vendégeidet.

Hasznos volt a cikk? Nyomj egy Like-ot

Nézd meg többi bejegyzésünket is a blogban!