Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tényleg jobban üt a pia ha szívószállal iszod?

Amikor egy-egy generáció elérkezik arra a pontra, hogy alkoholt fogyasztanak a társas összejövetelek során, akkor egy valamit mindenki tud: hamarabb be lehet rúgni akkor, ha szívószállal iszod az alkoholos italodat. A kérdés pedig joggal merül fel: tényleg igaz lehet mindez? Most lerántjuk a leplet minderről!

Ennek a fentebb említett népi bölcsességnek hála, igen sok ivóverseny, játék és fogadás született már úgy, hogy közben szívószállal kellett meginni minél előbb a sört, a bort vagy a koktélt. De vajon mindez igaz vagy csupán érvényesül a „placebo hatás”?

Egyenesen a szájba érkezik az alkohol

Az egyik elmélet szerint, amelyet Christiane Bode német élelmiszerkutató is alátámasztott vizsgálatai során, alapvetően egyetlen jelentős oka van annak, hogy tényleg könnyebben be lehet rúgni akkor, ha szívószállal iszunk alkoholos italt. Ugyanis mivel a nedű egyenesen a szájba érkezik, annak egy része a nyálkahártyán keresztül szívódik fel, vagyis olyan, mintha ivás előtt egy kicsit öblögetnél az alkohollal. Az itt felszívódó alkoholt pedig a szervezet nem képes olyan gyorsan lebontani mint azt, amely a gyomorba érkezik, vagyis tényleg hamarabb üt be a pia ilyen módon. Ám mindezt vannak akik meg is cáfolják, ugyanis sok a témával foglalkozó szakember szerint annyival kisebb a felület a szájban ahol felszívódik az alkohol egy része szemben az igen méretes gyomorral, hogy elenyésző a fentről érkező adag a korai bódulathoz. Remek példa erre egy borkóstoló, ahol a résztvevők nagy része egyetlen korty alkoholt sem iszik, csupán megízleli azt. Ennek ellenére nem nagyon látni részegen fetrengő borrajongókat az ilyen helyeken, a vér alkoholszintje csak minimálisan emelkedik meg.

Nagyobb mennyiséget iszol

Vannak, akik egészen más irányba indultak el a kutakodással A kiindulópont pedig az, hogy ha szívószállal iszol, nemes egyszerűséggel nagyobb mennyiséget hörpintesz egy egyszerre. Ebben pedig lehet ráció, hiszen ha kényelmesen, hátradőlve elhelyezkedsz egy széken egy kellemes kerthelyiségben egy forró nyári napon, igen, hamar lecsúszik az a koktél ilyen módon. Ez támasztja alá a fentebb említett ivós versenyek és játékok „értelmét” is, ugyanis valóban hamarabb be lehet rúgni, ám ez nem csoda, ha az ember időre iszik szívószállal tetemes mennyiséget.

Fontos az esztétikai hatás is

Gondolj csak bele! Ha azt mondják neked, hogy itt van fél liter vodkanarancs és meg kell innod, valószínűleg komoly kihívásnak tűnhet, különösen ha nem vagy szomjas. Ugyanakkor ha egy szépen feldíszített, a szem számára is megragadható pohár kerül eléd ugyanezzel az itallal és közben szívószállal kortyolgathatsz, már nem is tűnik mindez olyan komoly feladatnak. Ennek kapcsán is születtek kutatások, számos tanulmány támasztja például alá azt, hogy az ivás gyorsaságát többek között befolyásolja a pohár formája is.

A hozzáadott cukor is ludas lehet

A szívószálas italok esetében egy másik tényezővel is számolni kell. Mivel rendszerint a koktélok azok, amelyeket ilyen módon fogyaszt ez az ember, az alkohol mellett nem kevés cukrot is bevisz a szervezetébe. Az édes, finom íz egyrészt arra sarkall, hogy még többet igyunk és jobban is csúszik az ital. Így tulajdonképpen fel sem tűnik, hogy alkohol iszol egészen addig, míg meg nem érzed a hatását.

Pszichológia!

Nem szabad szó nélkül elmennünk amellett sem, hogy már maga a tudat is sokat számít, hogy alkoholt iszol. Egy igen komoly kutatás során bebizonyították, hogy azok akik azt hiszik, alkoholos italt isznak, képesek úgy mámoros állapotba kerülni, hogy közben csak gyümölcslé van a poharukban.

Akkor most igaz vagy csak városi legenda?

Michael Musalek szerint, - aki a bécsi Anton Proksch Intézet orvos-igazgatója és ez jelenleg Európa egyik legnagyobb, függőségekkel foglalkozó klinikája – nem létezik olyan olyan tudományos tanulmány, amely alátámasztaná azt, hogy a szívószállal elfogyasztott alkoholtól gyorsabban be lehetne rúgni. A fentiek fényében elmondható, hogy bár alapvetően minden bizonnyal egy városi legendáról van szó, amelyet remekül alátámasztanak a különböző elméletek. Ezeknek viszont van némi igazságalapja, vagyis a fenti kérdésre a válasz tulajdonképpen az, hogy mindez nézőpont kérdése.