Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Az alkohol jótékony hatásai

Sokan gondolják, hogy az egészséges életmódba nem fér bele a szeszes italok fogyasztása. Azonban fontos tudni, hogy mértékkel fogyasztva az alkoholos italoknak számos jótékony hatása van a szervezetre. Pozitívan hat a keringésre, a mentális egészségre, de bizonyos kutatások szerint a csontokat és fogakat is erősíti, ráadásul az immunrendszert is ellenállóbbá teszi. Természetesen nem mindegy, mikor, mennyit és milyen nedűt iszik az ember. Ebben a cikkben megmutatjuk, mire érdemes odafigyelnie!

Mit jelent mérsékelt alkoholfogyasztás?

Mindenekelőtt nagyon fontos tisztázni azt, hogy mit jelent a mérsékelt alkoholfogyasztás. Hivatalosan ez napi 355 ml sört, 148 ml bort, vagy 44 ml égetett szeszes italt jelent. Ha ezt nem lépi túl, bátran élvezheti a különböző nedűk pozitív hatásait akár minden egyes nap. Különösen akkor, ha étkezés mellé kortyolja el az italokat. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egyébként húsz éves kor felett az elfogadható napi alkoholfogyasztás maximum negyven gramm tiszta szesz lehet. Ez nem az ideális mérték, mindössze arról van szó, hogy ezen határ alatt még nincs káros hatása a szervezetre.

Jótékony hatása van a szívre

Bizonyított tény, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás a szív és érrendszeri megbetegedések előfordulását 25-40%-kal csökkenti.Számos kísérlet és felmérés bizonyítja, hogy az alkohol nitrogén-monoxidot termel a szervezetbe érkezve, ezáltal pedig kitágítja az artériákat, határozottan jótékonyan hat a szív működésére és a keringésre. Nem beszélve arról, hogy ebben az állapotban a stresszt is könnyebb levezetni, vagyis tulajdonképpen még egy tehertől megszabadítja a szívet.

Hatása van a mentális egészségre

Nem egy szakértő bizonyította már, hogy napi egy deciliter bor elfogyasztása bizony segít megakadályozni az olyan betegségek kialakulását, mint a demencia, az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór és összességében jótékony hatással van a a mentális egészség megőrzésére is. A túlzott alkoholfogyasztás viszont éppen ellenkezőleg hat minderre, felerősíti a hajlamot és a tüneteket egyaránt.

Erősíti a csontokat és a fogakat

Mivel a sörben nagy mennyiségű kalcium és aminosav található, egy-egy pohár elfogyasztása után mindez képes beépülni a csontokba, erősítve ezzel őket. Ráadásul mivel a röviditalok elpusztítják a szájban levő baktériumokat, egy-egy korttyal a fogak és az íny egészségéhez is hozzájárulhat – a szájvíz használatának logikája mentén.

Növeli az élettartamot

Ha az étkezések mellett rendszeresen fogyaszt mérsékelt mennyiségű alkoholt,18%-kal csökkenthető az elhalálozás kockázata, vagyis ezáltal meghosszabbítható az élettartam. Természetesen a mértékletesség mellett ehhez a megfelelő életmódra is szükség van, mint a táplálkozás, mind pedig a rendszeres testmozgás terén.

Erősíti az immunrendszert

Bizonyos alkoholos italokban olyan jótékony antioxidánsok találhatók, amelyekre szüksége van az immunrendszerünknek. Vagyis megfelelő mennyiséget bevíve a szervezetbe ebből hozzájárul a természetes védekezőrendszer épségéhez. Ez különösen fontos a téli időszakban, amikor gyakoribbak a légúti megbetegedések előfordulása.

Segíti a koleszterinszint szinten tartását, de a vesekő kialakulására is kevesebb az esély

Bizonyított tény, hogy heti két pohár vörösbor elfogyasztása jótékony hatással van a koleszterinszintre, amely által az agyi funkciók is feljavulnak és csökkent a koszorúér-betegség kialakulásának esélye is. Emellett a vesekőképződés előfordulása is egyharmadára csökkenthető mérsékelt alkoholfogyasztás mellett.

Látható, hogy számos jótékony hatása van a mérsékelt alkoholfogyasztásnak. Vagyis ha a vacsora mellé elkortyol egy pohár bort, megiszik egy sört vagy jólesik elfogyasztani egy kis égetett szeszt, nem csak a komfortérzetét növelheti, de sokat tehet az egészségéért is. Ebből is látható, hogy mérsékelten nem kell lemondani az élvezetekről akkor sem, ha az egészséges életmód mellett tette le a voksát.

Tetszett a cikk? Nyomj egy tetsziket!

Nézd meg többi bejegyzésünket ital blogunkban