Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ezért nem érdemes alkoholt fogyasztani, ha babát terveztek!

Ha a kapcsolatotok eljutott arra a szintre, hogy gyermeket szeretnétek, érdemes ezentúl tudatosabban élnetek több szempontból is. Az egyik ilyen dolog, amire érdemes odafigyelni, az alkoholfogyasztás, amelyről sokan úgy vélik, csak a teherbeesést követően kerül tiltólistára, ám ez nem feltétlenül igaz. Bár a témával kapcsolatban már számos különböző kutatás született amelyek más-más, sokszor ellentétes eredményre jutottak, mégis orvosilag megalapozott tény az, hogy a babatervezés időszakában nem érdemes alkoholt fogyasztani. Lássuk, miről is van szó!

Tényleg absztinenssé kell válni a teherbeeséshez?

A válasz erre a kérdésre nem egyértelmű. Az egyik legnagyobb mintából végzett kutatás során több mint hatezer 21 és 45 év közötti nőt vontak be a témába, akik mindannyian szerettek volna teherbe esni. A felmérés során figyelembe vették az alkoholfogyasztás mértékét, valamint az ital típusát is. Ezek alapján pedig arra jutottak, hogy az, hogy sört, bort vagy valami töményet fogyaszt a leendő édesanya, az gyakorlatilag mindegy a teherbeesés szempontjából.

A mértéket tekintve viszont az eredmények azt mutatták, hogy normál esetben ugyan nem kell teljesen absztinensnek lenni a teherbeeséshez, mégis érdemes kerülni az alkoholos italok fogyasztását még kisebb mértékben is, ugyanis nagyon nehéz megmondani, melyik az a pont, amikor már túl sok a fogyasztás és káros lehet a teherbeesés folyamatára. Sőt, nagy mértékű és tartós alkoholfogyasztás már okozhat olyan egészségügyi problémákat, amelyeknek hatása lehet a teherbeesésre és a gyermek egészségére is.

A férfiak termékenységére is hatással lehet a túlzott alkoholfogyasztás!

A téma kapcsán sokan elsőre azt gondolják, csak a nőknek kell vigyázniuk az alkohollal, pedig mindez a férfiak szempontjából is lényeges. Tény ugyanis, hogy ondósejtek mozgását lassítja az alkohol, amely csak tetézi az általános jelenséget, mely szerint a mai rohanó világban egyre alacsonyabb a férfiak nemzőképessége. Az alábbi számok ezzel kapcsolatban igen beszédesek, hiszen míg negyven évvel ezelőtt átlagosan 60 millió spermium/milliliter volt az átlag, jelenleg ez az arány hozzávetőlegesen 10 millió. Ha mindezt még tetézi az alkohol okozta lassulás is, akkor sokkal nehezebbé válhat a teherbeesés. Vagyis az alkoholfogyasztás redukálásának áldozatát nem csak a nőknek, de a férfiaknak is meg kell hozniuk a fogantatásig.

Természetesen fontos emellett az egészséges életmód is Az, hogy a babát tervező pár mérsékli az alkoholfogyasztás, önmagában nem garancia a sikerre, hiszen számos más téren is hozzá kell tenni az életmódhoz ahhoz, hogy tényleg egészségesen élhessenek. Ennek pedig része többek között a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az ideális mennyiségű folyadékbevitel is. Mindez a női ciklus figyelemmel kísérésével ötvözve teremtik meg a tökéletes alapot egy gyermek megfoganásához.

A beágyazódás jelei

A babatervezés időszaka igen izgalmas, különösen a nők ciklusának bizonyos időszakaiban. Ilyenkor a leendő kismamák izgatottan figyelik, tapasztalnak-e bármilyen változást a testükben, éreznek-e valamit, amit korábban soha. Amikor megfogan egy élet, akkor a petesejt néhány napos vándorlás után a petevezetékből a méhbe érkezik és itt beágyazódik a nyálkahártyába. Ennek pedig egyértelmű jelei vannak, amelyekre érdemes odafigyelni.

Mivel mindenkinél eltérőek a beágyazódás jelei, sokszor nehéz beazonosítani és még nehezebb elhinni, hogy tényleg megtörténik. Vannak hölgyek, akik az alhasukban éreznek szúró érzést, míg másoknak hőemelkedés vagy pecsételő vérzés jelentkezik. Fontos azonban minél előbb orvoshoz fordulni, ha ilyet tapasztalsz. Összességében tehát elmondható, hogy bár az alkohol a babatervezés időszakában nem tiltólistás, azonban mindkét félnek ajánlott odafigyelni a mértékre ahhoz, hogy minél előbb teljesüljön a vágyuk és családot alapíthassanak.

Tetszett a cikk? Nyomj egy lájkot

Nézd meg többi bejegyzésünket is blogunkban!