Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tényleg segít az alkohol a betegségek megelőzésében és a gyógyulásban?

Az elmúlt évtizedekben számos kutatás foglalkozott már az alkoholfogyasztással. Éppen ezért lehetséges az, hogy egyik nap a bor jótékony hatásairól olvasol, míg másnap már minden az alkohol ellen szól. Nem csoda így, ha nehezen igazodik ki az ember a sok-sok kusza információ között. Tény azonban az, hogy hazánkban nagyon sok népi gyógymód említi meg a szeszes italokat megoldásként. Kérdés azonban, hogy van alapja ezeknek a szájról szájra terjedő praktikáknak?

Megfáztál? Hajts fel egy kupica pálinkát, rögtön semmi bajod nem lesz! Túl sokat ettél? Csapasd szét egy kis gyomorkeserűvel! Rosszul alszol? Bármilyen égetett szesz megoldás lehet lefekvés előtt! Nyilván te is hallottál már ilyen és ehhez hasonló „gyógymódokat”, amelyekre olyan sokan esküsznek.

Pontosan ezért joggal merül fel a kérdés, hogy mégis van ezeknek bármilyen alapja? Gyógyult már meg valaki attól, hogy alkoholt fogyasztott? Van köze mindennek a betegségek megelőzéséhez vagy gyógyításához? Összegyűjtöttük a leggyakoribb „alkoholos gyógymódokat” és utána jártunk igazságtartalmuknak.

Elöljáróban viszont egy nagyon fontos megállapítás - a különböző alkoholos italok, legyenek bármilyen pozitív tulajdonságaik is, NEM helyettesítik az egészségügyi kezelést. Nem kell minden aprósággal orvoshoz rohanni, viszont ne vedd félvállról az egészséged! Ha úgy érzed, hogy valami nem oké, akkor egyeztess doktorral!

Az alkohol fertőtlenít?

Tény, hogy az alkoholtartalmú italokban is található etanol, amely valóban része a hatékony külső fertőtlenítésnek legyen szó kórházi körülményekről vagy bizonyos típusú tisztítószerekről. Viszont ez nem jelenti automatikusan azt, hogy igaz lenne a fenti állítás. Laikusként azt gondolná az ember, hogy minél magasabb egy ital alkoholtartalma, annál erősebb a fertőtlenítő hatása.

A tények viszont makacs dolgok... a 70%-nál magasabb alkoholtartalmú nedűk annyira gyorsan párolognak el, hogy nem túl hatékonyak, ha külső fertőtlenítésről van szó. Ráadásul a pálinka és az egyéb tömény szeszek végső esetben sem alkalmasak a fertőtlenítésre vízelvonó, szárító hatásuk miatt.

Szóval ha nincs kéznél más, marad a szappan vagy a forró víz. Vannak viszont olyan alacsonyabb alkoholtartalmú italok, amelyek bizonyítottan hatásosak bizonyos baktériumok ellen. Ilyen például a sör, valamint a vörösbor is. Ennek ellenére nem ajánlott a bőrön való használata egyik nedűnek sem, hiszen ahogy fentebb említettük, az alkohol vizet von el a sejtektől. Pontosan ebből kifolyólag sebek kezelésére sem alkalmas semmilyen szeszes ital.

Ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy mégis miként hasznosítják akkor az alkoholt az orvoslásban. A helyzet az, hogy leginkább oldószerként használják ezt az anyagot, vagyis legtöbbször a vízben nem oldódó anyagokat teszik a segítségével folyékonnyá. A kezek fertőtlenítésére viszont több hatóanyaggal kiegészített alkoholt használnak, vagyis szó sincs arról, hogy a kórházakban vagy rendelőkben a pálinkás üvegért nyúlnának, ha tiszta kezekre van szükség egy-egy művelet elvégzéséhez.

Bizonyos alkoholos italok megnyugtatják a gyomrot?

Nem kérdés, hogy egy kiadós ebéd vagy vacsora után sokszor jól esik egy kupica gyomorkeserű vagy égetett szesz elfogyasztása. Ám ha egyéb gyomorproblémáról van szó, már nem igazán érdemes kísérletezni ezzel a „gyógymóddal”. Bár tény, hogy ha valakinek gyomor- vagy bélrendszeri panaszai vagy ebből fakadó fájdalmai, görcsei vannak, a tüneteket ideiglenesen valóban csökkentheti az alkohol bevitele.

Ennek oka igen egyszerű, ugyanis ezeknek a nedűknek simaizom lazító hatása van. Azonban mivel nem tudhatod, mi áll a panaszok mögött, e „gyógymód” alkalmazásával akár súlyosbíthatod is az állapotodat, nem beszélve arról, hogy bármilyen gyógyszer beszedése mellett egyenesen tilos ilyen jellegű folyadékot bevinni a szervezetbe. Szóval érdemes szakemberre bízni a gyógyuláshoz vezető út meghatározását, az alkoholt pedig meghagyni a családi-baráti összejövetelekre.

A pálinka gyógyír a megfázásra?

Alapvetően van igazságalapja ennek az állításnak, ugyanis bizonyos alkoholtartalom feletti italok valóban képesek elpusztítani a baktériumokat akár a szádban is. Egy ezzel kapcsolatos laboratóriumi kísérletben be is bizonyították azt, hogy mindez leginkább a 40 százaléknál magasabb szeszfokú nedűkre igaz. Azonban ahhoz, hogy valóban kifejthessék hatásukat ezek az italok, legalább egy percen keresztül érintkezniük kellene az adott területtel. Vagyis ez azt jelenti, hogy ennyi ideig kellene gargalizálnod például pálinkával, ha tényleg szeretnél megszabadulni egy kis időre a torokfájástól.

Ezen a ponton viszont ismét meg kell állnunk. Ugyanis még ha ezt meg is teszed, a szervezeted többi részébe nem tudod eljuttatni az italt megfelelő koncentrációban, szóval ezzel meg is dőlt az elmélet. Hiszen amikor te azt tapasztalod, hogy fáj a torkod és valamilyen vírus mindennek az okozója, akkor addigra már régen a véráramodban vannak a kórokozók, így a torokfertőtlenítés már csak tüneti kezelés lehet. Egyszerű meghűlés esetén viszonyt valóban enyhíti egy rövid ideig kellemetlen torokfájást.

Ráadásul bizonyos ponton túl az alkohol bevitele a szervezetbe nehezen gyógyuló sérüléseket is okozhat a gyomor nyálkahártyáján, amely vérzéssel is társulhat. Ezt egy kutatás során önkéntesek segítségével bizonyították is, amikor bizonyos mennyiségű alkoholfogyasztást követően gyomortükrözést végeztek. Egyébként igen nagy valószínűséggel ez történne a torok nyálkahártyás felületével is az alkohollal történő hosszan érintkezés után, ám ezzel kapcsolatos publikált kísérlet egyelőre nem született, valószínűleg nem véletlenül.

A vörösbor és a barna sör jót tesznek a vérkeringésnek

Ez az állítás tökéletesen megállja a helyét, bár nem sok köze van a dologhoz az alkoholtartalomnak. Ezekben az italokban ugyanis olyan antioxidánsok és egyéb jótékony anyagok vannak, amelyeknek számos pozitív hatása van a szervezetre mértékkel fogyasztva. A legjobb példa a vörösbor jótékony hatásainak igazolására Franciaország, ahol bár alapvetően mozgásszegény életmódot élnek az emberek és igen sok telített zsírsavat fogyasztanak, mégis nagyon alacsony a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása.

Ennek okát számos szakmai szerv kutatta már és az egyetlen magyarázat erre a paradox jelenségre az, hogy mértékkel és rendszeresen fogyasztanak vörösbort. Kutatások szerint fele annyi esélye van a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának e nedű tudatos fogyasztói között, az élettartamot pedig több mint tíz évvel meghosszabbíthatja. Ha inkább sörös vagy, akkor is van számodra jó hírünk, ugyanis a barna sör amellett, hogy gazdag flavonoidokban és B6 vitaminokban, vastartalma is jelentős.

Ráadásul egy japán egyetem kutatói megállapították, hogy majdnem minden alkoholtartalmú sör gátolja a rákos megbetegedések kialakulásában szerepet játszó aminok működését a szervezetben. E jótékony hatású anyagok pedig kiemelten megtalálhatók a barna sörben. Így mindkét ital mértékletes fogyasztása hosszú távon jó hatással van az emberi szervezetre.

Az mértékkel történő alkoholfogyasztás gyógyít?

A fentiekből kiindulva ez már bizonyított, ám ezek mellett számos más típusú kutatás is készült már a témával kapcsolatban, amelyek bebizonyították, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedéseket, segítségükkel kevesebb az esély az Alzheimer kór kialakulására, emellett pedig például a vesekőképződés előfordulását csökkenti. Mindemellett a kettes típusú cukorbetegség kialakulására is hatással lehet.

Csak egy pohár bor ...

Felmérések szerint egyébként azok, akik mértékkel isznak, általánosságban sokkal egészségesebben is élnek, rendszerint megfelelő a testsúlyuk, rendszeresen sportolnak, tudatosan táplálkoznak és rendszerint 7-8 órát alszanak is naponta. Viszont a tartósan mértéktelen szeszfogyasztóknál rendszerint éppen az ellenkezője igaz mindennek és rendszerint ők egyáltalán nem is elégedettek az életükkel.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ha rendszeresen fogyasztasz némi alkoholt, akkor makk egészséges leszel, nem lesz problémád a betegségekkel és garantáltan mindig boldognak érzed majd magad. Azonban tény az, hogy pozitív hatása lehet a szervezetedre a tudatos italozás.

Annyi bizonyos, hogy mértékkel fogyasztva az alkoholos italoknak semmilyen káros hatása nincs a szervezetedre, így különleges alkalmakkor, baráti összejövetelek esetén bátran kortyolj bele a kedvenc nedűdbe és élvezd minden egyes cseppjét! Ha éppen kifogytál a készletből, webáruházunkból kényelmesen megrendelheted az utánpótlást!

Érdekesnek találtad a cikket? Nyomj egy Like-ot ha igen!

További cikkeinket a blogunkban olvashatod

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás