Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Négy eset, amikor az alkohol befolyásolta a történelmet

Nyilvánvalóan nem kevés olyan sztori van a te tarsolyodban sem, amelyek a baráti társaságodban születtek és nagy eséllyel közük van az este folyamán elfogyasztott alkoholhoz. Nos a helyzet az, hogy ez nem egy új keletű dolog és nem vagy egyedül, ugyanis a történetelem során is okozott bonyodalmakat a szeszes ital. Olyannyira, hogy még az is elképzelhető, hogy ha az adott szereplők nem ittak volna, egészen más fordulatot vesznek az események és ma mást tanulunk a történelem könyvekből. Összegyűjtöttünk nektek néhány igazán izgalmas momentumot a történelemből, ahol igen komoly szerepet kaptak a különböző italok legyen szó vérszerződésről, ivóversenyről, gyilkosságról vagy akár egy egyszerű kávézóról akár hazai, akár nemzetközi színtéren.

Nagy Sándor és az ivóverseny

Nagy Sándor, a hódító hatalmas méretű hadjáratát követően igen hamar elképesztő birodalmat tudhatott magáénak, nem véletlenül emlékszünk rá ma is erőskezű férfiként. Bár tény, hogy a hódítások során számos helyi szokást vett fel az uralkodó, ugyanakkor a bor iránti szeretete egyértelműen a sajátja volt, hiszen akkoriban mindenki tudta, hogy bizony a makedónok hígítás nélkül isszák a bort, ami miatt sokan barbároknak tartották őket.

Nagy Sándor tisztában volt azzal, hogy nem elég a hatalmas birodalom, bizony egységesíteni is kell azt, így számos olyan ötlettel állt elő, amelyek segítik a makedón-görög, valamint a perzsa kultúra eggyé olvadását. Ezt volt hivatott elősegíteni a szúzai menyegző is, amelynek történetét minden kisiskolás megismeri a történelem órákon. Nem teljesen igaz ez Nagy Sándor másik nagy szabású egységesítési próbálkozására, ami az ivóverseny volt. Krisztus előtt 324-ben ugyanis az uralkodó bejelentette, hogy ivóversenyt rendez a tömegek számára.

Nagy Sándor lovasszobra

Végül a megmérettetés 41 versenyzővel indult el, akik közül volt, aki a hadsereg tagja volt, de kerültek be civilek is. A szabályokat nem gondolták túl, az nyert, aki a legtöbb bort tudta meginni az adott idő alatt. A nyereményt sem aprózta el a vezető, ugyanis a legjobb ivónak 26 kilogrammnyi aranyat érő koronát ígért. A gondot valójában az okozta, hogy a perzsák hírül sem voltak annyira hozzászokva az alkoholhoz, mint a makedónok, így nem csoda, hogy a legjobb az utóbbiak közül került ki.

Promachus ugyanis több mint 15 liter tiszta bort volt képes elfogyasztani. Mivel a többiek is nagyon igyekeztek utolérni őt, egy idő után nem csak a jókedv és a részegség, de sajnos az alkoholmérgezés tünetei is megjelentek a helyszínen. A verseny napján végül 35 induló vesztette életét, míg a következő napokban a többi hat induló szervezete is feladta a küzdelmet, köztük a győztesé is. Így a díjátadó ünnepség helyett temetéseket tartottak. Egy évvel ezután egyébként maga Nagy Sándor is elhunyt, így nem volt lehetősége további ötletek megvalósítására.

Abraham Lincoln testőre egy ital kedvéért hagyta el a posztját

Azon az éjszakán, amikor Abraham Lincolt meggyilkolták, a Ford színházban zajlott egy színvonalas előadás, amelyen az elnök is tiszteletét tette. Booth, Lincoln későbbi gyilkosa már készült arra, hogy elveszi a vezető életét, azonban talán nem lett volna erre pont akkor és pont ott lehetősége, ha John Parker, a testőr nem megy ki a színházból inni egyet a szomszédos Star Saloon névre hallgató bárba. Amikor Lincoln védelem nélkül maradt, a gyilkos mögé lopakodott és egészen közelről fejbe lőtte.

Abraham Lincoln emlékműve Washingtonban

Ezt követően igen drámai jelenetek zajlottak, amelyekről a nézők egy ideig úgy gondolták, hogy a színdarab egy részét látják. Henry Reed Rathbone őrnagy ugyanis, aki az elnökkel és feleségével ült a páholyban késével felhasította a tettes karját, aki leugrott a színpadra és azt kiáltotta, „Mindig így járjanak a zsarnokok!” Ezután a bokája fölött törött lábával kirohant a színről és csak néhány nappal később kerítették kézre tettestársaival együtt. A kérdés pedig természetesen teljesen jogosan merül fel az ügy kapcsán: Mi történt volna, ha Parker nem iszik egyet a közeli kocsmában?

A vérszerződés és az alkohol

Vérszeződés - Székely Bertalan freskója

Készítette: Székely Bertalan - Encyclopaedia Humana Hungarica 01.InfoPicInfo page on Fine Arts in Hungary, Közkincs, Hivatkozás

Természetesen a történetelem és az alkohol kapcsán a magyar vonatkozások mellett sem szabad csak úgy elsétálnunk, ugyanis már a 9. században is igen komoly szerepe volt a szeszes italnak. Anonymus feljegyzései szerint ugyanis amikor a magyarok Levediából Etelközbe indultak, a kazár fejedelem tanácsára vezért választottak maguk közül, aki Álmos lett. Hűségüket bizonyítva a hét vezér vérszerződést kötött. E szertartás keretein belül a saját vérüket alkoholt tartalmazó edénybe csepegtették. Ez jelezte azt, hogy megbíznak vezérükben és elfogadják őt, valamint később utódait is.

A Pilvax Kávéházban sem csak kávét szolgáltak fel

Ha ugrunk egy nagyot a történelemben, szintén találunk olyan momentumokat, amelyeknek köze volt az alkoholhoz. Az 1800-as években ugyanis a kávéházakban – köztük a Pilvaxban is - nem csak kávét, hanem sok egyéb mást is felszolgáltak a vendégeknek. Az itt ücsörgők kérhettek a kávéjukba alkoholt, volt a kínálatban forralt bor és sör, de sok helyen emlegetik az ánizzsal ízesített kávélikőrtis, amelyet akkoriban ördögitalként emlegetettek. Ez nem volt véletlen, ugyanis amikor valaki többet ivott a krampapuliból a kelleténél, „ördöggé” változott. A hatást erősítve mindezt meggyújtva, jellegzetes pohárban szolgálták fel.

Pilvax kávéház az 1800-as években

Pontosan ezért szerepelt a kínálatban étel is, sütemények, kuglófok és kalácsok közül is válogathattak. Azt természetesen nem tudhatjuk pontosan, hogy a márciusi ifjak mi mindent fogyasztottak itt, annyi azonban bizonyos, hogy az itallapok nem hazudtak akkori a kínálatot illetően.

Látható tehát, hogy a történelem során igen sokszor kapott főszerepet az alkohol. Ha most arra gondolsz, a saját életedből is több olyan példát tudnál hozni, ami másképp is alakulhatott volna ha nem kerül a képbe alkohol, akkor bizony átérezheted a fentebb vázolt történetek szereplőinek helyzetét is. Természetesen mindezt nem jelenti azt, hogy ne férne bele bárkinek egy-két alkoholmámoros este, viszont fontos a mértékletesség.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot kérlek!

Nézd meg további bejegyzéseinket is a Blogban.

Kedvet kaptál egy kis kortyolgatáshoz? Válogass ital webáruházunk kínálatában

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás