Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A vermut minden cseppje gyógyír

Az ürmösbor egy tipikus likőrbor, melyet fehér üröm, bárányüröm mellett füvekkel, fűszerekkel ízesítenek. 

A vermut kis ezerjófüvet, fahéjat, keserű narancsot, koriandertermést, szegfűszeg- és bodzavirágot, örménygyökeret is tartalmazhat, nyilván ezek aránya és úgy általában a nedű konkrét összetétele receptúrától függően változhat. Egyes típusait előszeretettel édesítik hozzáadott cukorral, hiszen az eredeti, édesítetlen variáció szárazsága révén eléggé keserű ízvilágú. Érdekes, de az ital nagyjából a XVIII. században született meg, német ihletésre, ugyanis megalkotásában a fehér ürömmel és bárányürömmel ízesített ürmösborok múzsaként szolgáltak. Ha számodra ismerősek ezek a növények, akkor jól érzed, találkozhattál már velük máshol is, ugyanis az abszint ugyanezen fűszereket kovácsolja egységgé. A vermut egyébként, ha magának a szónak a jelentését nézzük fehér ürömként és ürmösborként is fordítható. És hogy miért kellett annak idején ekkora hangsúlyt fektetni az ízesítésre? Nos, a válasz némileg kiábrándító lehet, hiszen hihetetlen kreativitás vagy gasztronómiai esetleg szeszfőzdés kihívás helyett gyakorlati haszna volt a füvek karakteres ízének, ugyanis a felhasznált borok olyan silány minőségűek voltak, hogy kb. fogyasztásra alkalmatlannak lehetett kikiáltani őket önmagukban, rásegítés vagyis ízesítés nélkül. A vermut karakterét adó fehér üröm igazi gyógynövény! Kár lenne eltagadni a fehér üröm pozitívumait, hiszen a bélférgek elleni küzdelemben már az ókorban is sikeresen szerepelt, akkoriban is borba áztatták a gyógynövényt. Nem véletlen, hogy ebben az időben frissítő és gyógyító kezelések alapjául is szolgált. Kis mértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság - a vermut duplán megfelel ennek a közkedvelt, szakállasan régi mondásnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: vermut