Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A rum kalandos története

A rum melaszból, vagy egyes esetekben közvetlenül a cukornád levéből erjesztett és lepárolt égetett szesz. A melasz egyébként a nádcukor gyártás során fennmaradó komponens. 

A tiszta párlatot tölgyfahordók mélyén érlelik és karamell hozzáadásával érik el karakteres, jól ismert színvilágát. Az idős rum megnevezés arra utal, hogy a nedű sokáig érlelődött egy arra alkalmas hordó szívében. Ami az alkoholtartalmát illeti minimum 37,5%, de nem egyszer 60%-os variációkat is palackoznak a gyártók. A Karib-térségben és Latin-Amerikában termelik a legtöbb rumot. De minőségi rumot állítanak elő a Kanári-szigeteken, Ausztráliában, Mexikóban vagy éppen Indiában. Európában a spanyolok, a portugálok és a franciák rendelkeznek rumhagyományokkal és eredetvédelem alá eső rumokkal.

A könnyebb variációkat leggyakrabban koktélokba szánták, míg az erőteljesebb, sötétebb színű verziókat önmagukban fogyasztották, bár manapság már ezek a változatok is sűrűn fordulnak elő koktélok komponensei között. A hosszú érlelésű vagyis kifejezetten csúcskategóriás rumok önmagukban vagy jéggel kortyolgatva is nagy élvezeti értéket kínálnak, hasonlóan a whiskyhez. Érdekes, hogy a Karib-szigetek kultúrájának meghatározó eleme ez a nedű, melyet gyakran mosnak össze a kalózok történelmével. Kár lenne tagadni, hogy a rabszolgatartás idejében még fizetőeszközként is alkalmazták ezt az italt. A rum történelmet átívelő jelenléte vitathatatlan! A cukornád szirupból készülő nedűket tekinthetjük a rum elődjeinek, melyeket már az ókorban előszeretettel kortyolgattak.

Az elterjedésüket Indiának és Kínának köszönhették - ilyen ital a brum, mely a maláj nép találmánya volt. Az első rumlepárlás a karib-térséghez köthető, és nagyjából a XVII. századra datálható. A cukornád ültetvényeken dolgozó rabszolgák éles ésszel rájöttek arra, hogy a cukorgyártás során fennmaradó melaszból alkohol készíthető, sőt. Ha lepárlás is társul mindehhez, akkor magasabb alkoholtartalom is elérhető. Ugyanebben a században Amerikában megalakultak az első főzdék. Azok az országok, melyek nem rendelkeztek cukornád ültetvénnyel kénytelenek voltak nyers nádcukrot importálni, hogy aztán így állítsák elő a megmaradt melaszból keletkező rumot. Ez, azonban egyrészt roppantul költséges eljárás, másrészt a végeredmény mennyisége véges volt. A rumutánzatok így eléggé hamar megszülettek.

Tartalomhoz tartozó címkék: rum rum rendelés