Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A maláta whisky gyártási folyamatai lépésenként

Legyen szó Glenlivet whiksyről, Dalmore whiksyről vagy Jura whiksyről, az első lépés mindig az árpamaláta előállítása. A folyamat úgy zajlik, hogy az árpát három napra friss, tiszta vízbe áztatják, majd a nedves malátát további, akár tizennégy napig, folyamatos forgatás mellett, hagyják kicsírázni, így a benne található keményítő cukorrá alakul. Ennek a folyamatnak a végén kapjuk, az úgy nevezett zöld malátát, melyet, az évszázados hagyományok szerint lassú tűzön szárítanak, füstölnek, aminek eredménye a gyönyörű, aranyló árpamaláta.
Ezután jön a jóval egyszerűbb, de lényeges második lépés, az őrlési folyamat, melynél a malátát porrá őrölik a későbbi feldolgozáshoz.

 A whisky készítés harmadik lépése az itthon is ismert cefrézés. Whisky készítésénél ez úgy történik, hogy a por állagú malátához forró vizet töltenek, mely kioldja a benne található cukrot, és így az élesztő baktériumok számára hozzáférhetővé válik.

 Negyedik lépés, az erjesztési folyamat. A már kioldott cukrot tartalmazó cefrét az erjesztő kádakba öntik, majd a megfelelő fajélesztő segítségével megkezdik az erjesztését. Az erjedés körülbelül 72 órán keresztül tart, melynek végén egy 8%-os alkoholtartalmú cefrét kapunk, ami hasonlít a sörhöz.
 
A whisky készítés ötödik lépésében lepárolják a cefrét. Ezt kétszer egymás után végzik el, réz üstökben. Első fázisban kivonják a vízből az alkoholt, majd a másodikban letisztázzák azt.

 És végül, hatodik lépésként, a Glenlivet whisky, a Dalmore whisky vagy akár a Jura whisky lelkét adó érlelés következik. A lepárlás utáni, körülbelül 68%-os alkoholt 64%-osra hígítva tölgyfa hordókba töltik, majd minimum három évig érlelik.