Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A likőr keringőre hív!

A likőr az édes, krémes szeszes italok világát tárja fel előtted. Minimum 15%-os alkoholtartalom jellemző rá, de nem érdemes egy kalap alá venni a különböző típusokat, hiszen kóstolhatsz a kínálatunkban 30%-os nedűket is. 

A tisztán palackozott párlatokhoz képest nagy mennyiségű hozzáadott cukorral készül, s valamilyen egyéb komponens hozzájárulásával éri el végleges karakterét. Ez lehet akár élelmiszer, akár valamilyen mesterséges aroma. Az érlelés ezekre a fajtákra nem jellemző, de némi pihentetés azért szerephez jut a gyártás folyamatában, mivel az ízanyagok jó, ha idomulnak egymáshoz, s ehhez időre van szükség.

Alapvetően elég nagy kavarodás tapasztalható ezen a területen, mert a likőröket, a desszertborokat vagy éppen az ízesített vodkákat nem egyszer mossák össze a vásárlók, természetesen csak képletesen. Pedig a három kategória tagjai egészen más jellemvonásokkal büszkélkednek. A desszertborok például nem tartalmaznak pluszban hozzáadott cukrot, míg egyes italfajták nem égetett szeszből készülnek. Mindennek tetejében, az Európai Unióban konkrét szabályozások vonatkoznak arra, hogy milyen palackba zárt nedűk nevezhetőek el likőröknek. A literenként minimum 100 g hozzáadott cukrot tartalmazó variációk tartoznak ide. A likőr az élvezeti szeszfogyasztás elöljárója! A XI. század környékén egyre konkrétabb igény mutatkozott az olyan szeszek iránt, melyek élvezeti értéket képviseltek. Talán nem meglepő, hogy ekkor születtek meg az első likőrhöz hasonlító italok, melyeket cukorral és fűszerekkel tettek különlegesebbekké.

Eleinte a nemesek, később a polgárok asztalára is megérkeztek, s végül a középkori diplomaták kultikus szerződés-kötéshez járó kortyolni valójává avanzsáltak. Bár a mai napig él az az előítélet, hogy ez a fajta szesz kizárólag a hölgyek kedvence, azért ezt nem egy típus cáfolja meg. Alapvetően csak ízlés, hangulat és helyzet kérdése, hogy mikor, milyen alkohol juthat főszerephez. A likőr megállja a helyét az ünnepélyes alkalmakon, családi rendezvényeken, baráti összejöveteleken, de egy fáradt este zárásaként is simogatóan bársonyos társ lehet. A gyümölcslikőrök előállításához finomszeszt alkalmaznak a mesterek többnyire, de a rum vagy éppen az adott gyümölcs párlata is elfogadott “alap”, amire aztán jöhet a nektár, mint alapanyag.

Tartalomhoz tartozó címkék: likőr ízletes likőr