A konyak történelme (I. rész)
Jöjjön hát a konyak, az „istenek szelleme” hiteles történelme.
Az első borok a területen:
I. század: Titus Flavius Dominitanus császár megtiltja a borszőlő termelését.
III. század: Marcus Aurelius Probus, római császár újra bevezeti a törvényt, és engedélyezi a gall nép számára a borszőlő termesztését, illetve a borászatot.
XII. század: X. Guillaume, a Guyenne és Poitiers hercege elrendeli, hogy borszőlő ültetvényeket telepítsenek Poitou Charente régióba.
1204: Megérkeznek az első La Rochelle-i kereskedők Angliába, hogy bort adjanak el.
1270: Saintong régióból megkezdődik a só és borkereskedelem Hamburgal. (Hansa kereskedőház)
XIII. század: A Frapin család Charente régióban telepedik le.
1337: A százéves háború kezdetével A Charente régióból megkezdődik a borexport Nagy Britanniába.
1411: Lepárolják az első Brandy-t Armagnacban, melynek fogyasztói leggyakrabban a farmerek.
1494: I. Francois (későbbi francia király) megszületik Cognacban. Évekkel később, Francois a engedélyezi Cognacnak a helyi folyókon történő só kereskedelmet.