Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A konyak sokszínű világa

A brandy szőlőmust erjesztéséből lepárlással készül. Szinte minden nemzetnek megvan a maga borpárlata, de hogy ez hogy jön ide? Egyszerű. 

A konyak eredetvédett brandy. Olyan szigorú szabályozások mentén készül, melyek mindenre kiterjednek: az érlelés milyenségére, hosszára, és az előállítás legaprólékosabb részleteire. Ennek tudatában nem meglepő, hogy valódi konyakot csak Franciaországban Cognac településen, s annak hat régiós körzetében készítenek. Kilenc szőlőfajta jöhet számításba a gyártás során, ám három típusnak kell kitennie a felhasznált gyümölcs 90%-át.

Mindegyikről elmondható, hogy roppantul savasak, ezért aztán borok megálmodásához teljesen alkalmatlanok. Az alkotás a musttal kezdődik, mely nagyjából egy hét alatt éri el a szükséges alkoholkoncentrációt. Következhet ezután a rézüstös lepárlás, majd a hordóba zárás. A szabályok szerint konyakot csak az adott évben szüretelt szőlőből lehet készíteni, ha előző évjáratú borokat kívánnának a mesterek felhasználni, akkor már csak brandy előállításához adhatnák a nevüket. A második lepárlás végén megszületik az élet vize, mely akár 70%-os alkoholtartalmat is jelenthet. Ezen a ponton egy színtelen folyadék áll a hozzáértők rendelkezésére.

De hogy lesz ebből konyak? A minimum két éven át tartó tölgyfahordós érlelés során az alapanyag egy része az angyaloké lesz (elpárolog), míg a fennmaradó nedűt megszínezi a hordó, mely aztán palackokba kerülve milliók rajongását generálja. Ez egy roppantul lassú folyamat, és kellően szabályozott szintén az eredetvédelemnek köszönhetően, tehát még a hordók konkrét származási helye is pontosan meg van határozva. Évente fél százalékos alkoholtartalom csökkenés a normális, ebből könnyedén kiszámolhatod hány esztendő múltán válik a nedű tökéletes konyakká.

Tartalomhoz tartozó címkék: konyak konyak ár