Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A jó vodka titka

Hagyomány, luxus, és prémium minőség palackba zárva? Nálunk minden egyes üveg vodka ezt a verhetetlen ötvözetet kínálja. Ha úgy érzed, hogy itt az idő az exkluzív perceket még fényesebbé varázsolni, akkor nem érdemes más nedű után kutatni. 

 

A limitált kiadású vodka variációk biztos, hogy alkalomhoz illő komolyságot csempésznek nemcsak a poharakba, hanem a szívekbe is.

Ahhoz, hogy tudjuk, hogy mitől lesz igazán jó a vodka, először is illik tudni, hogy honnan származik, hisz az alapok, a történelmi múlt adja egy ital igazi finomságait. Sokan azt hiszi, hogy “ősidők” óta főzik Oroszországban, esetleg Finnországban a vodkát, ám az igazság az, hogy csupán a 19. századtól, a finomítóoszlopok feltalálásától és különösen a tökéletesítésüktől kezdve beszélhetünk igazából vodka főzésről. Nagyon szerencsésnek érezheted magad, hogy nem az akkori italokat kell kortyolgatnod, ugyanis a kevésbé kiforrott technológiának “hála” ezek a vodkák meg sem közelítették ízben, minőségben a mai vodkákat, sőt, kifejezetten rossz ízűek voltak.

A fent említett finomító oszlopok nagyon gyorsan terjedtek a kontinensen, így valójában nehéz is megmondani, hogy honnan származik az “eredeti” vodka, hiszen párhuzamosan több helyen is gyártani kezdték hasonló technikával. Amit biztosan tudunk, hogy az 1895-ös orosz állami vodkamonopólium kapcsán lett “igazi” alkoholos ital, legalábbis abban a formában, ahogyan azt ma ismerjük.

Absolut vodka

Egy finom, pohárnyi Absolut vodka

Miért volt szükség állami monopóliumra a vodkához?

Érdekes, ám egyben szomorú is a sztori. Sajnos nagyon durván elharapódzott az alkoholizmus az akkori Oroszországban és a szesz forgalmazók gátlástalansága is közrejátszott ebben. Rengeteg rossz minőségű, pancsolt vacak került piacra, semmilyen ellenőrzés nem volt. Ilyen-olyan adalékokat tettek az alkoholba, sok helyen vizezték és őket, így pedig sokkal többet el tudtak adni belőle, a kocsma látogatók pedig többször annyit voltak “kénytelenek” inni, hogy ugyanazt a hatást elérhessék. Brutálisan hangzik, de több, mint 2 millió orosz paraszt volt, aki szó szerint mindenét elitta.

Ekkor kénytelen volt közbelépni az orosz állam és ellenőrzött, szabályos kereteket teremtett arra, hogy normális minőségű, megfelelő erősségű vodka kerülhessen csak a piacra. Ha már azt képtelenek voltak megakadályozni, hogy az emberek igyanak, legalább arra hatással tudtak lenni, hogy mi kerüljön a poharakba.

No de milyen az igazi vodka?

Maga a név orosz eredetű, a zsivaja voda = élő víz kifejezésből származik. Ha már ittál valaha vodkát, akkor nem is kell magyarázni, hogy miért hívták így :) Ugyanakkor alig néhány évtizeddel ezelőttig nem mindenhol hívták vodkának a vodkát, pl. a svéd Absolut (link ide ) “Absolut tiszta szesz” néven forgott a piacon. Az “igazi” vodka legfontosabb ismérve, hogy kizárólag gabonából, burgonyából, vagy cukorrépa-melaszból készülhet. Azt mondják, hogy Szibériában még bakancs talpból is lehet vodkát főzni, de ha ránk hallgatsz, akkor inkább válaszd valamelyik minőségibb gyártó italát ;)

Na de hogy készül a vodka? Ebből a cikkből megtudhatod

Csak keményen...

Csak keményen :)

A vodka készítésben két “irányzatot” is megkülönböztethetünk. A hagyományos vodka készítő országok a precíz lepárlásra és a lehető legkevesebb leszűrésre fektetik a hangsúlyt, míg az európai és amerikai vodkák a lepárlás után szűrésen is átesnek. Az első megoldás előnye, hogy egyedibb, különlegesebb íze lesz a vodkának. A lepárlás során többszörös lepárlást alkalmaznak és az elő- és utópárlatot is eltávolítják, mivel ezek hatással lennének a vodka ízére. Minél többször végzik el a lepárlást, annál töményebb, erősebb lesz az ital, hisz annál magasabb alkoholtartalmat kapunk.

Technikától függően akár 90-95 fokos is lehet a kész párlat, amit aztán vízzel hígítanak, Bizonyos esetekben nem csupán vízzel, hanem egyéb ízesítő anyagokkal is meg lehet bolondítani az italt, így kapjuk meg a közkedvelt ízesített vodkákat. Az extra verziók ajándékötletnek sem utolsók. Ha pontosan tudod ismerősödről, szerettedről, vagy éppen legjobb barátodról, hogy él-hal az átlátszó ital cseppjeiért, akkor nem is tehetsz jobb lóra, vagyis alkoholra.

Egy üveg a favorizált fajtából, esetleg a legkülönlegesebb variánsból borítékolja maximális sikeredet, s persze a kitörő örömmel fűszerezett, mámorító meglepettséget. A palackokba kerülő égetett szesz az esetek nagy százalékában színtelen, melynek gyártása során a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le. Ennek köszönhetően nagyrészt vízből, és etanolból áll, míg a többi égetett szeszre jellemző egyéb komponens minimális mértékben kap csak teret az összetételében.

A tradíciók a gabonára, illetve a burgonyára esküsznek, mint tökéletes alapanyag, de gyakorlatilag bármely cukor- vagy keményítő tartalmú mezőgazdasági termény megfelelhet a célnak.

A vodka palackozásának szabályai

Az Európai Unióban meghatározott, hogy milyen mértékben kell a színtelen italnak alkoholt tartalmaznia.

Csak a 37,5% alkohollal büszkélkedő nedűt palackozhatják vodkaként, de ez az érték leggyakrabban 37,5-40% közé esik. Ritkán ennél erőteljesebb verziók is napvilágot látnak.

Ha te az ízesített megoldásokat kedveled, akkor hála a gyártás sokszínűségének, és a kínálatunk sokoldalúságának, akkor bátran válogathatsz közülük: ízlésednek, elvárásaidnak megfelelően.

Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még hasonlókat? Nyomj egy Like-ot, hogy mi is tudjunk róla.

További cikkeinket ital blogunkban találod.

Tartalomhoz tartozó címkék: vodka