Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A gabona whisky gyártása

 Bár Skóciában lényegesen kevesebb gabona whisky, mint például a Greenore whisky, lepárlásával foglalkozó manufaktúra van, mint a maláta whiskyre specializálódott, érdemes ennek az italnak is szentelni egy bejegyzést. 

Az oka annak, hogy számszerűen jóval kevesebb ilyen lepárló működik, talán abban keresendő, hogy még egy malátalepárlóban évente átlagosan 2,5 millió liter whisky készül, addig egyetlen gabonalepárló, akár 30 millió literre is képes. Itt a hagyományos lepárlók helyett, hatalmas, akár húsz méter magas tornyokat használnak, melyek folyamatosan üzemelnek.

 A gabona whisky, mint például a Greenore whisky, ahogy neve is mutatja, nem kizárólag árpamalátából készül. Bár legalább 10%-ban ezt is tartalmazza, mivel a benne található diastase enzim indítja be az erjedési folyamatokat. A felhasznált alapanyagok nagyobbik hányadát itt, viszont a kukorica, vagy búza teszi ki.

 Maga az előállítási folyamat, nagyrészt megegyezik a maláta whiskyével, annyi különbséggel, hogy itt már nem ragaszkodnak a hagyományokhoz és sokkal nagyobb mennyiségeket állítanak elő, iparibb körülmények között.


 A gabonákat itt is áztatják, csíráztatják, szárítják, majd megőrlik. Az így nyert anyagból a cukrot forró vízben kiáztatják, majd erjesztik és végül, két lépcsőben lepárolják. Az előállított 68%-os tiszta alkoholt hígítják, majd hordókba töltve érlelik, még végül a polcokra nem kerül.