Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A fehér rum varázsa

Első lépésben - ha igazi, minőségi fehér rumot szeretnél inni -, akkor érdemes az árat tanulmányoznod. Ugyanis ez a páratlan nedű vagy a cukornád feldolgozása során keletkező melaszból, vagy pedig erjesztéssel és lepárlással közvetlenül a növény préseléséből származó cukornád léből készül el. 

És az sem mellékes, hogy a színtiszta párlatot tölgyfa hordóban érlelik, ahelyett, hogy egyszer karamellel színeznék meg, mely a „fehér variáció” esetén nem érvényes. Sokan nem tudják ezeket az információkat, pedig nagyon meghatározó lehet. És nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat iszunk, ha szeretnénk igazi minőségre szert tenni és lehetőleg sokáig, egészségesen élni. Na, de nézzük tovább, hogy mi az, ami még fontos lehet a rum estében.

Például az alkohol tartalma is meghatározó, ugyanis a 37,5%-os kivitelek mellett akár 60%-os pohárba valókat is találhatsz. Tegyük fel, hogy kiválasztottad a legmegfelelőbb változatot. Most ejtsünk néhány szót a fogyasztásra vonatkozóan. Itt már nem találkozunk kőbe vésett szabályokkal. Akad, aki  magában, jéggel kortyolja a karakteres nedű hűsítő cseppjeit, de akad olyan is, aki csakis koktélokhoz használja fel. Így ugyanis érvényesül belőle egyfajta markáns íz is. Ez is tehát egy megoldás. Mindkettő jó választás lehet, hiszen ízlések és pofonok olykor különbözőek lehetnek. Természetesen a rumok terén is vannak felső kategóriák, melyek domináns és harmonikus ízt biztosítanak számodra a hosszú ideig történő érlelésnek köszönhetően. Kevesen tudják, hogy a rum egy nagyon régi, népszerű ital, mely elődje, már az ókorban nagy sikert aratott. Hiteles történelmi források bizonyítják ugyanis, hogy a cukornád szirup felhasználásával előállított szesz már ebben az időszakban is nagy népszerűségnek örvendett.

Maga az első lepárlás pedig  a Karib-szigeteken a rabszolgáknak volt köszönhető, akik a XVII. században rájöttek arra, hogy a cukor készítés során annak melléktermékéből finom alkoholos ital készíthető el. Így tehát elterjedt a melaszon kívül a lepárlásos megoldás is, melynek köszönhetően még koncentráltabb alkoholtartalmat tudtak előállítani és ezáltal született meg a valódi rum. A fehér rum osztályozása azért nem egyszerű, mert minden országban más törvények uralkodnak az előállítására vonatkozóan, emiatt eltérő lehet az alkoholtartalom, amiről fent már írtam. Rendszerint üveggel bélelt tankokban érlelik, ezután leszűrik és a beállítás után pedig palackozzák ezt a finom nedűt. És nem véletlen, hogy a koktélkészítők is előszeretettel felhasználják azt. Nézz körül a honlapunkon. 

Tartalomhoz tartozó címkék: fehér rum fehér rum ár