Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A Bourbon Whiskey készítésének különleges titkai

A Bourbon Whiskey egy tipikusan amerikai whisky típus, aminek legalább a fele kukoricát tartalmaz, melyet erjesztenek, végül a lepárlást követően új, belülről elszenesített tölgyfahordóban érlelnek. 

A Kentucky államban található Bourbon megyéhez köthető a keresztelő, de az Amerikai Egyesült Államok területén belül bárhol elkészíthető. A hatvanas években az Egyesült Államok Kongresszusa Amerika egyedi termékeként ismerte el ezt a nedűt, tehát azóta komoly szabályozások érvényesek rá. Hogy melyek ezek? Az erjesztett gabonapépnek, melyből a nedű készül legalább 51%-ban kukoricát kell tartalmaznia.

A lepárlás folyamán legfeljebb 80 térfogatszázalék alkohol érhető el. A hordóba rakáshoz legfeljebb 62,5%-os ital használható fel. Természetesen az érlelés részletei sem mellékesek. Kizárólag új, kiégetett hordó szolgálhat otthonául a méltán közkedvelt cseppeknek. Ha az érlelés minimum két évig elhúzódik, akkor a nedű megkaphatja a straight előtagot. Amennyiben az érlelés négy évnél kevesebb időt vett igénybe, akkor az üvegen kötelessége a gyártóknak feltüntetni a pontos érlelési időt. Különböző párlatokból is készíthető Bourbon Whiskey, ám csak akkor, ha a párlatok külön-külön is megfelelnek a fent felsorolt kritériumoknak.

A Bourbon jellegzetes karakterét a kukoricarozsnak köszönheti, melyhez árpamaláta is kerül. A cefrét egy cefreoszlopba vezetik, ám a keletkező alszesz - a skót tradicionális variációhoz képest - nem finomítóoszlopba megy tovább, hanem a rézüstök jutnak a főszerephez. Vagyis ez a fajta whisky nem tornyos finomítású párlat, annak ellenére, hogy még a kezdetek kezdetén ezt a típust is ilyen eljárással készítették a mesterek.