Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Bemutatjuk a 4 legnépszerűbb skót whisky márkát!

Ha whiskykről van szó, akkor szinte mindenkinek automatikusan Skócia ugrik be ami nem véletlen, hiszen az ország nem csak gyönyörű, de valódi nagyhatalomnak is számít a párlatok terén. A választék hatalmas, a skót whiskyk között, így igen könnyű is elveszni a különböző gyártók széles skálájában. Pontosan ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a 4 legnépszerűbb skót whisky márkát!

Skót whisky válogatás

Természetesen nem írható rá szabadon bármilyen palackra az, hogy skót whisky, erre ugyanis nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. A 2009-es törvény, a The Scotch Whisky Regulations értelmében több feltételnek is meg kell felelnie a készülő nedűnek. Ilyen kritérium többek között az, hogy kizárólag az ország területén állíthatják elő malátázott árpából, valamint más fajtájú, ám mindenképpen egész gabonaszemekből, amelyet a folyamat során őrölnek meg a lepárlóban.

Az erjesztésre az vonatkozik, hogy kizárólag élesztő hozzáadásával végezhetik el, valamint legalább három éven keresztül szükséges érlelni legfeljebb 700 literes tölgyfahordóban. 

Johnnie Walker whisky

A klasszikus piros címkés Red mellett számos más különlegességet is találsz, ha a Johnnie Walker márka palackjai között válogatnak. A szintén igen népszerűnek számító Black elnevezésű nedűben főleg a tőzeg és a méz jegyei érezhetők, amelyet a maláta, az alma és a gabona tesznek teljessé.

Ennek a típusnak egy továbbgondolt változata a Double Black, amelynek különlegessége abban rejlik, hogy a készítésénél erősen tőzegelt árpát is felhasználnak, melyet követően az érési időszak egy meghatározott szakaszában egy erősen pörkölt belső felületű hordókban érlelnek tovább.

Johnnie Walker zöld címke

A Blender's Batch Red Rye Finish attól különleges, hogy olyan bourbon hordókban érlelik a maláta whisky-t, amiben előtte rozs párlatot érleltek. Gold Label Reserve ital pedig valódi „old school” a többi között, ugyanis ezt még annak idején John Walker álmodta meg, bár végül a jelenlegi vezető párlatmester valósította meg, így került a piacra.

Elkészítésének a lényeges az, hogy az évek alatt összegyűjtött párlatkészletekből állítják elő, amelyben legfőképpen mézes aromát érezhetsz. Végül, de nem utolsósorban pedig fontos szót ejteni a Johnnie Walker Aged 18-ról is, amelynek előállításához 18 különböző whisky-t választottak ki.

Teljes Johnnie Walker whisky kínálatunkat ide kattintva tekintheted meg.

Ballantine's whisky

A klasszikus Ballantine's whisky alapját négy single malt whisky képezi, ám ezek nyomán Skócia négy különböző whisky régiójából származó 40 féle whisky keveréke kerül a palackba, ami elképesztő íz-és illatélménnyel szolgál a fogyasztó számára, amelyben a vanília,a csokoládé és az alma jegyei is felfedezhetők.

Ha te a füstösebb párlatokat kedveled, érdemes megkóstolnod a Ballantine's Hard Fired kiváló minőségű, kiégetett amerikai tölgyfahordókban készült italt, ám ha a gyümölcsös vonalon mozogsz injább, akkor a Ballantines Brasil lesz a te kedvenced, amelyet lime héjon érlelnek, ettől nyeri egzotikus, citrusos aromáját.

Ballantine's whisky-s üveg

Amennyiben pedig igazi kuriózumra vágysz, nem szabad kihagynod a több évtizeden keresztül hordóban pihenő whiskyket sem. A 12, 17 és 21 éves párlatok mellett 30 éves múltra visszatekintő whiskyt is találsz, ám mindezek között a legkülönlegesebb a Ballantine's 40 Year Old Whisky, amelynek neve magáért beszél és nem véletlen, hogy évente csupán 100 palack kerül a boltok polcaira világszerte.

Különlegességét tovább fokozza, hogy kézműves eljárással készül, amelyhez a malátát és a gabonát a master blender személyesen válogatja ki, sőt, még a palackon lévő ezüst díszeket is kézzel készítik.

Amennyiben szívesen szétnéznél Ballantine's whisky kínálatunkban, ide kattintva megteheted!

Chivas Regal whisky

Már az elején fontos tisztázni azt, hogy nincs olyan Chivas whisky, amely nem különleges. Ám a kedvencedet ezek között neked kell megtalálnod! A klasszikus Chivas Regal elkészítésének módja az 1800-as évek óta változatlan, amelyhez természetesen elengedhetetlen a mindenkori keverőmester szakértelme.

Kuriózumnak számítanak a kínálatban a 12, 16 és 18 éves italok is, amelyek közül a Chivas Regal 18 Year Old Whisky Colin Scott kiemelkedik, ugyanis ez a master blender egyedi alkotása. Ebből kifolyólag pedig minden egyes palack egyedi sorszámmal van ellátva, így ha szeretnéd, pontosan visszakeresheted, hogy mely hordókban érlelték.

Chivas Regal 12 éves

A klasszikus változatnak létezik egy extra verzióka is, amely átmenetet képez a 18 és a 12 éves Chivas Regal között. Létezik mindezek mellett egy exkluzív, limitált szériás, luxus skót whisky is, amelyet a márka jegyez. Ezt a nedűt a Chivas Regal master blendere, Colin Scott neve fémjelzi, ő választotta ki ugyanis azt a 20 régi és új időket is idéző párlatot, melyekből megalkotta ezt az italt.

Ha egy ilyen ital a birtokodba kerül, igen szerencsésnek mondhatod magad, ugyanis a legritkább maláta whiskyket ízlelheted meg általa, amelyek között helyet kaptak már nem létező lepárlók termékei is.

Ha szétnéznél online polcainkon a Chivas Regal whisky választékunk között, érdemes ide kattintanod. 

The Famous Grouse whisky

Ezeknek a whiskyknek az elkészítéséhez a világ legjobb malátaféléit használják fel, ami azt jelenti, hogy a lepárlókban kizárólag a The Macallan, valamint a Highland Park kaphat helyet. A párlatok mindegyikéről elmondható, hogy gabona- és malátawhisky-fajtákból hozzák létre őket, amely nyomán megszületik ez a semmihez sem hasonlítható ízvilágú blended whisky. Természetesen érlelés nélkül nem lenne teljes az íz-és illatélmény, ugyanis a lepárlást követően speciális sherry hordókban pihen az ital.

A klasszikus blended whisky mellett természetesen ma már számos különböző variációt találsz a kínálatban, amelynek köszönhetően citrusos jegyeket jegyző párlat mellett van lehetőséged élvezni egy füstösebb, valamint egy gyümölcsös hatású, úgynevezett „Naked” párlatot is. Ráadásul a hölgyek nagy örömére már whisky alapú likőrök is kerültek már piacra a Famous Grouse neve alatt.

Ha máris kedvet kaptál a kóstoláshoz, ide kattintva találod meg a teljes Famous Grouse whisky kínálatunkat.

Mi alapján érdemes választani a különböző skót whisky márkák közül?

Láthattad, hogy bár minden márka esetében megvannak a jól ismert klasszikusok, ám a választék igen széles, hiszen a gyártók igyekeznek minden fogyasztó kedvére tenni. Így lehetséges, hogy ma már előszeretettel fogyasztják a markánsabb ízvilágot kedvelő férfiak és az édes aromákat kedvelő hölgyek is a különböző párlatokat. Amennyiben még úgy érzed, nem merültél el eléggé a skót whiskyk világában, érdemes kitapasztalnod, melyik típus áll hozzád közelebb, így hamar megtalálhatod a kedvenc márkádat te is!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek nyomj egy Tetsziket!

Nézd meg többi cikkünket is a Blogunkban

Nem tudsz dönteni a fenti italok közül? Nézz szét teljes whisky kínálatunkban is

Tartalomhoz tartozó címkék: whisky skót whisky válogatás