Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

4 különleges, alkoholos hagyomány a nagyvilágból

Az alkoholhoz temérdek hagyomány köthető, hiszen, ha valamit ünneplünk, sikereket érünk el, az családi körben vagy baráti társaságban is megszokott, hogy poharunkat emeljük rá. Megünnepeljük, ha szerelmünk igent mond, ha sikerül megszereznünk az áhított álláslehetőséget, ha gyermekáldás elé nézünk, de az új évre és születésnapjainkon is emeljük poharainkat. Minden élethelyzetet örömmel kihasználunk az alkoholtartalmú italok fogyasztására. Hazánkban az a szokás, hogy vendégeinket megkínáljuk pálinkával és már-már sértésnek minősül, ha valaki elutasítja hazánk kedvenc párlatát. Több társadalmi szertartás is ismert, melyben az alkohol a testvériséget és a megbékélést szimbolizálja. Ily módon az alkohol részévé vált egy társadalmi etikettnek és szinte minden társasági összejövetel elengedhetetlen része. Lássunk néhány érdekességet ezzel kapcsolatban a világ különböző pontjairól!

1. Finnország, ahol a szomszéd országba járnak italért

Ezzel az északi országgal az a helyzet, hogy hosszú évtizedek óta állami monopólium árusítja az igazán erős szeszes italokat, ennek megfelelően pedig a hozzá fűződő szabályozás is igen szigorú. Ennek megfelelően egyrészt nagyon komoly adókat vetettek ki az alkoholos italokat, így többször annyiba kerül itt egy-egy palack nedű, mint az Európai Unió más országaiban, nem beszélve a hely-és időkorlátokról. Ennek fő oka a finnek féktelen alkoholfogyasztása volt.

Ám ezek a szabályok sem állították meg az itt élőket, ugyanis az utóbbi években egyre komolyabb méreteket öltött az Észtország irányába kialakult alkoholturizmus. A finn piaturisták ugyanis körülbelül 82 millió liter alkoholt vásárolnak évente, amelyek nagy része  a Helsinki és Tallinn között közlekedő kompokon jutnak meg az országba. 

2. Írország

Bár az írek kapcsán a legtöbbeknek a Szent Patrick nap jut eszébe, de egyéb alkohollal kapcsolatos hagyományuk is létezik. Az egyik legnevesebb a karácsonyi „12 pubs of Christmas” elnevezésű 12 pub kihívás, amely tulajdonképpen a ivótúra. A lényege, hogy ez este alatt tizenkét italt kell elfogyasztani tizenkét különböző bárban. Ez hivatott szimbolizálni a tucatnyi karácsonyi éneket. 

3. Oroszország

Ha azt mondjuk Oroszország, a legtöbbeknek szinte azonnal a vodka jut eszébe, ami nem véletlen. Ám kevesen tudják, hogy ehhez számos rituálé kapcsolódik, amely teljessé teszi az autentikus élményt. Lényeges például, hogy a pohár kellőképpen legyen lehűtve. Rozskenyér, kaviár vagy akár savanyú uborka. A rozskenyeret sokan megszagolják utána, amely akárcsak az uborka, semlegesíti a vodka ízét.

Az előbbi esetében a szegényebb családoknál iszogatás közben körbeadják a kenyeret, hogy mindenki szippanthasson egyet az illatúból. Ha pedig még ez sem kerül az asztalra, az ingujjukat szagolgatják. Nem véletlen az többes szám első személy, ugyanis az egész országban társadalmi esemény a vodkaivás. 

4. Kanada

Kanada kapcsán egy egészen bizarr szokást kell megemlítenünk, amelynek lényege, hogy létezik egy koktél, amelynek az egyik összetevője egy emberi lábujj. Mielőtt bárki sokkot kapna, kezdjük az elején! Az első lábujj, amely italbe került, egy Louise Liken nevű helyi bányászé volt, akinek fagyási sérülések miatt amputálni kellett a nagylábujját.

Ötven évvel később a mumifikált testrészt megtalálta egy bartender, aki viccből kitalálta a fentebb említett koktélt, ami tulajdonképpen egy pohár pezsgő volt, a lábujjal ékesítve. Ez fejlődött később tovább. Ma a kanadai Dawson Citybe, a Downtown Hotel bárjában este 9 és 11 között kell kikérni a Sourtoe nevű koktélt, ha szeretnél részesedni az élményből. Ám ezzel még nem kapod meg automatikusan a rendelésedet, hiszen előtte alá kell írnod egy nyilatkozatot.

Ebben vállalod, hogy ha kárt teszel a lábujjban, 2500 dollárt kell fizetned a szállodának. Ezután megkaphatod a lábujjat, amelyet este 11 óráig bármilyen italba belepakolhatsz, ám fő szabály szerint az utolsó kortynál a száddal kell érintened a szóban forgó testrészt. 

Természetesen mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen ahány ország, annyi érdekesség létezik a különböző italfogyasztási tradíciók és érdekességek kapcsán.