Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Különleges 30 éves italok a harmincadik születésnapra!

Egy harmincadik születésnap minden ember életében nagyon különleges. Hogy miért? Mert ez első olyan kerek születésnap, amikor már igazán felnőtt az ünnepelt. A tizediken még az érdekel, mit rejtened a csomagok és megkaptad-e az áhított játékot, a huszadik pedig nyilván a mérhetetlen bulizásról és a barátokkal töltött időről szól. A harmincadik viszont egészen más. Már felnőtt vagy, van munkád, sőt, talán már saját családot is alapítottál vagy éppen a karriered csúcsán vagy. Éppen ezért egy ilyen kerek születésnap felett nem szabad csak úgy elsiklani. Ugyanis a harmincadik év betöltéséhez 30 éves ital is dukál! Hogy mire is gondoltunk? Mutatjuk!

Egy harmincadik születésnap minden ember életében nagyon különleges. Hogy miért? Mert ez első olyan kerek születésnap, amikor már igazán felnőtt az ünnepelt. A tizediken még az érdekel, mit rejtened a csomagok és megkaptad-e az áhított játékot, a huszadik pedig nyilván a mérhetetlen bulizásról és a barátokkal töltött időről szól. A harmincadik viszont egészen más. Már felnőtt vagy, van munkád, sőt, talán már saját családot is alapítottál vagy éppen a karriered csúcsán vagy. Éppen ezért egy ilyen kerek szülinap felett nem szabad csak úgy elsiklani, ilyenkor már egy igazán komoly ajándék az, ami jár az embernek.

Ugyanis a harmincadik év betöltéséhez 30 éves ital is dukál! Hogy mire is gondoltunk? Mutatjuk! Ha egy italt harminc évig érlelnek, abban biztos lehetsz, hogy minőségi nedűről van szó, mely elfogyasztásához keresve sem lehetne nemesebb eseményt találni, mint a harmincadik születésnapod. Hiszen képzeld csak el, ezeket a párlatokat akkor tették hordóba, amikor születtél. Azóta pedig milliónyi dolog történt a világban, sőt, a saját életedben is. Hiszen tulajdonképpen ez már egy egész emberöltő, amíg a gyermekből felnőtté váltál. Ezek az italok viszont csak arra vártak, hogy az évtizedek alatt kialakult karakteres ízük és aromájuk végre kiszabaduljon és kényeztethesse az igazán ínyenc alkoholfogyasztókat.

Hogy készülnek ezek a harminc éves párlatok?

Természetesen az összetevők, a környezet, a gyártási szabályok és a hordók minden ital esetében eltérőek, azonban egy valami mindegyik párlat esetében teljesen biztos. Mégpedig az, hogy a válogatott alapanyagokból elkészült italokat hordókba töltik, majd védett helyen tárolják azokat. A hordóban pihenve pedig az évtizedek során elnyeri különleges aromáját. Fontos tudni, hogy ezek párlatok csak a hordóban érnek, amikor viszont üvegbe zárják, akkor a felbontásig megőrzi azt a minőséget, amilyen a palackba kerülés pillanatában volt. Szóval ha őrizgetsz egy palack harminc éves whiskyt húsz éven keresztül, attól nem lesz ötven éves a párlat. Ugyanúgy a három évtizedes minőséget fogod majd kapni. Szóval legyen az skót, ír, amerikai, kanadai vagy akár örmény párlat, mindez igaz mindegyik típusra. Most pedig engedd meg, hogy bemutassunk neked három igazán különleges, prémium nedűt, amelyeket a születésed évében készítettek el és az évtizedek során nyerték el minőségi állagukat és aromájukat.

Alkoholos születésnapi torta

Egy igazi skót nemes: a Ballantine's 30 Year Old Whisky

Ez a skót whisky kategóriájában is különlegességnek számít. Ha nem nyűgözött le eléggé az óarany színe, akkor az íze biztosan telitalálat lesz számodra, különösen ha kedveled a hosszan érlelt háziasított whiskyket. Az ilyen típusú italokban 40-50 különböző whiskyt háziasítanak és az évmegjelölés mindig a legfiatalabb összetevő életkorát jelenti.

Egyébként a Ballantine's rendelkezik a leghosszabb évmegjelölésű érlelt Scotch whisky sorral, a 12-től a 40 évesig, így ez az ital is valódi kuriózumnak számít. A különleges, téglatest alakú palackok a történelmi időket idézik, amikor a szesztilalom idején ezzel a kialakítással igyekeztek elérni, hogy a legkisebb aktatáskába és rejtekhelyekre is feltűnés nélkül beférjenek az üvegek.

A márka története egyébként igen kalandos. Minden a 19. századi Edinburghben kezdődött, ahol az elsők között készített George Ballantine házasított whiskyket. A cél minden évben ugyanaz volt: kiegyensúlyozott, egyenletes és megbízhatóan azonos házra jellemző ízvilágot nyújthassanak a vásárlóiknak. Ezzel együtt pedig kialakult a csak Ballatine's-ra jellemző ízvilág, melyet a mai napig tapasztalhatsz, amikor belekortyolsz egy ilyen párlatba. Igen nagy garancia erre a mindenkori Master Blender, vagyis a „háziasító mester”, aki felel a megfelelő arányokért a hamisítatlan ízvilág kialakításáért.

Csillagszóró

Mi sem bizonyítja jobban a szakértelmet, mint az, hogy a Ballantine’s-nak teljes történelme során, 1827-től mostanáig csak 5 Master Blender dolgozott, magát az alapítót George Ballantine-t is beleértve. Tehát átlagosan mindegyikük csaknem negyven évet töltött a szakmában. Szóval ha van kedved a harmincadik születésnapodon belekortyolni a történelem egy igazán minőségi részébe, akkor nem kérdés, hogy a Ballantine's 30 Year Old Whiskynek helye lesz az asztalodon. Elmélyült ízvilága, egyedi karaktere és nem mindennapi aromája jégre töltve élvezhető a legjobban.

Ide kattintva egyszerűen megrendelheted a Ballantine's 30 Year Old Whisky különlegességet

Egy örmény kuriózum: az Ararat Erebuni Brandy (30-year-old)

Mit szólnál, ha a születésnapod alkalmából egy olyan párlatot kóstolhatnál meg, amely a legkiválóbb minőségű fehér szőlőből és forrásvízből készül az Ararat napfényes völgyében pontosan harminc évvel ezelőtt? Ekkor, vagyis a születéseskor kerültek ugyanis hordókba ezek a whiskyk. A szőlő, melyet felhasználnak, a gyártó szabálya szerint csak Örményországban teremhet, kizárólag fehér, 17%-os cukortartalmú lehet, a hozzá felhasznált vizet pedig az örmény hegyekben eredő forrásvízből nyerik. A szőlőt egyébként körülbelül ötezer helyi kistermelőtől vásárolják fel, ezzel is segítve a a hazai gazdaságot.

Ararat Erebuni 30 éves brandy

A borpárlatot 1887 óta gyártják ugyanazon a helyen, többek között ez is garantálja azt, hogy Winston Churchill kedvenc brandy-je a mai napig páratlan illattal, bársonyos ízzel járul hozzá a tökéletes élményhez. A minőségre további garanciát jelent maga az egykori brit miniszterelnök is, akire a legenda szerint Sztálin meg is haragudott amiatt, hogy Churchill nagyon sokat foglalkozik a brandy szállítmánnyal, cserébe viszont keveset a háborús helyzettel. Amennyiben igaz ez a szóbeszéd, semmiképpen sem vethetjük a szemére, hiszen ha egyszer belekóstolsz ebbe a 30 éves brandy-be, te is azonnal a rajongójává válsz majd. Tökéletes ajándék születésnapra, akár magadnak, akár egy barátodnak veszed.

Harminc éves Ararat Erebuni Brandy - ha kedvet kaptál a kóstoláshoz kattins ide

Minőség egy érintetlen szigetről: a Jura 30 Years Whisky

A Jura nevű sziget az egyik utolsó szinte érintetlen, vad tája a Brit Szigeteknek, innen származik ez az ital is. Itt az élet tulajdonképpen éppolyan idilli és nyugodt, mint évtizedekkel ezelőtt. Az egész szigeten egyetlen apró pub van, valamint persze maga a lepárló. A Jurán egyébként minden rendelkezésre áll a tökéletes whisky elkészítéséhez, ugyanis a lepárlót tulajdonképpen körbe veszik a tökéletes hozzávalók. Ilyen például a tiszta forrásvíz is, amely kiegészülve az évtizedek óta fennálló tradíciókkal és gyártási hagyományokkal, valami különlegesen tökéleteset alkotnak.

30 éves Jura whisky

Mindehhez persze hozzájárul a tengerparti raktárban eltöltött harminc év, valamint nemes tengeri szellő csodálatos kombinációja, melyek mind tovább fokozzák a válogatott alapanyagok összjátékát ebben a fantasztikus alkoholos italban. Ez a harminc évvel ezelőtt készült Jura whisky tulajdonképpen a benne rejlő szélsőségektől válik egyedivé. Ugyanis igazán könnyed, ugyanakkor tele van aromákkal. Állaga annyira selymes, hogy simogatja a torkodat, határozottsága viszont ennek ellenére igazán elegánssá teszi. Gyümölcsös, mandula ízt sejtető aromáját pedig egy kevéske füstös íz ellensúlyozza. Hölgyek is bátran fogyaszthatják, ám a tenger által ostromlott sziklákról kikerült ital tökéletes ajándék férfiak számára is.

Itt meg is rendelheted a Jura 30 éves whisky-jét.

Miért érdemes ezek közül választani a 30. születésnapra?

A legtöbb harmincadik születésnapon számos fogadalom hangzik el az ünnepelt szájából. Valaki azt ígéri meg magának, hogy ezentúl többet utazik majd, míg más azt fogadja meg, hogy több időt tölt a családjával, kipróbálja a különböző nemzetek konyháit, kipróbál valamilyen extrém sportot vagy keres magának valamilyen új hobbyt. Bármelyik kategóriába is tartozol, érdemes odatenni az ígéretek mellé még egy gondolatot. Mégpedig azt, hogy ezentúl igyekszel majd minél több különleges és ritka párlatot és különleges alkoholos ital megkóstolni - természetesen csak módjával. Ugyanis ezeknek az italoknak az ízvilága semmi máshoz nem hasonlítható és annyira egyedülálló élményt nyújtanak a számodra, melyet kár lenne kihagyni. Ráadásul ezzel a fogadalommal egy percet sem kell tovább várnod, ugyanis akár most azonnal belekóstolhatsz az egyik ilyen palackba. Mindehhez pedig boldog születésnapot és kellemes kortyolgatást kívánunk neked!

Tetszett a cikk? Nyomj egy Likeot kérlek!

További italokkal kapcsolatos cikkeinket Blogunkban éred el