Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

10 különleges koktél egyenesen Amerikából!

Amerikának számos hasznos, különleges, őrült, no meg persze őrülten finom dolgot köszönhet a világ. Az utóbbi kategóriába tartoznak a különböző koktélok is, amelyek annak idején az Egyesült Államok különböző szegleteiben születtek, ma pedig már sokat a világ minden pontján jól ismernek és szívesen fogyasztanak. Íme tíz olyan koktél, amelyet a kontinens valamelyik pontján álmodtak meg és amelyek nélkül ma már elképzelni sem lehetne egy bár működését, legyen az édes, fanyar, gyümölcsös, krémes vagy éppen keserű finomság.

1. Pina Colada egyenesen Puerto Rico-ból

Ennek a koktélnak a létrejöttét számos titok övezi, abban azonban minden hozzá kapcsolódó történet megegyezik, hogy Puerto Rico fővárosában, San Juan-ban született meg ez a ma már világhírű italkülönlegesség. Vannak, akik Ramón „Monchito” Marrero Núñez bártenderhez kötik az édes, kókuszos finomság megálmodását, míg mások egy Barrachina nevű étteremhez kötik az első Piña Colada megszületését. Sőt, bizonyos verziók szerint egy helyi kalóz, Roberto Cofresí alkotta meg először ezt a nedűt, akinek csak rum, kókusztej és ananász volt kéznél a koktél készítéshez. Bármelyik variáció is igaz, annyi bizonyos, hogy a Piña Colada 1978 óta az ország hivatalos italának számít.

2. Licuado Mexikóból

Ez a mexikói finomság egy kevert ital, amelynek alapján a tej, a friss gyümölcs és a jég adja, tulajdonképpen olyan, mint egy smoothie és igen jól látod, alkoholmentes. Nem kell azonban aggódni, ugyanis a kreatívabb állampolgárok – amikor nem a reggeli mellé fogyasztják – szívesen megbolondítják mindezt egy kis rummal is. Emellett nagyon jól megy hozzá a fahéj, a méz, a vanília, a szegfűszeg, de akár a csokoládé is.

3. Daiquiri Kubából

Ez a kubai ital tulajdonképpen rum, citrom, méz és víz keveréke, amelyet annak idején még az 1800-as években egy mérnök, bizonyos Jennings Stockton Coxnak talált fel, méghozzá nem is akárhogy. Amikor annak idején az amerikaiak elkezdték a kubai vasércbányák kiaknázását Cox és csapata is a helyszínen dolgozott Daiquirí kis városa közelében, ahol feltalálta ezt a klaszikus italt. Mivel szükség volt egy nagy adag ösztönzésre ahhoz, hogy a képzett mérnökök elhagyják a biztonságos amerikai munkahelyi pozícióikat és elinduljanak a sárgaláz tombolása idején Kubába. Cox pont emiatt kérte, hogy a csapatában mindenki kapja meg a havi adagját a helyi rumból, amellyel kísérletezni kezdett. Így született meg a ma világszerte ismert nedű első verziója.

4. Old Fashioned koktél Louisville-ből

Az Old Fashioned egy valódi klasszikus, amelynek fő összetevői amerikai bourbon vagy a rozs whiskey függően attól, hogy fűszeresebb vagy édesebb ízvilágot szeretne elérni a bártender. Ez a világ legrégebbi koktélja, amelyet akár egy perc leforgása alatt el lehet készíteni. Ezt a nedűt egyébként annak idején még az 1800-as években James E. Pepper ezredes kedvéért álmodott meg egy koktélmester. Az egyetlen kritérium e koktél esetében az, hogy mindenképpen minőségi alapanyagok kerüljenek a pohárba, ugyanis csak így lesz tényleg finom és különleges.

5. Bloody Mary New York Cityből

Bizonyos legendák szerint ez a koktél a Bloody Mary nevet az 1500-as években öt esztendőn át uralkodó angol Mária királynőről kapta, akinek kezéhez igen sok vér tapadt. Vallási okokból ugyanis sok száz embert végeztetett ki. A „véres Mary” először az 1920-as években került fel a Harry’s New York Bar itallapjára. Tulajdonképpen születése egyszerre datálható konzerv paradicsomlé feltalálásával. Ennek az italnak a karrierje Amerikában végül a 40-es 50-es években futott fel igazán, ekkor élte ugyanis fénykorát.

6. Sazerac New Orleans-ból

Alapját a rozs whiskeyt adja a Sazerac-nak, a világ egyik legidősebb koktéljának. Bár hazánkban ez a nedű nem igazán ismert, nemzetközi téren igen nagy népszerűségnek örvend. Nem véletlen, hogy ez New Orleans hivatalos kevert itala 2008 óta. A rozs whiskey mellett kerül bele abszint, valamint cukor is, így érdemes óvatosnak lenni a fogyasztása során.

7. Crémas Miamiból

Ez a krémes haiti ital származása ellenére végül Miamiban vált nagyon felkapottá, az itt található Little Haiti nevű bárban indult a karrierje. Alapját a tej, a rum és a különböző fűszerek adják, amelyben valódi ízbomba keveredik a pohárban.

8. Hurricane New Orleansból

A Hurricane koktél egy alapvetően édes ital, amely rumból, citromléből, valamint gyümölcsszirupból áll. Szülőhazája szintén New Orleans, ahol a hagyomány szerint magas, kanyargós poharakban szolgálják fel.

9. Jeppson's Malört Chicagoból

A Jeppson's Malört elnevezés nem véletlenül cseng úgy, mint egy svéd kifejezés, alapját ugyanis egy innen származó likőr adja, amely Chicagóban futott be nagy karriert. Különlegessége, hogy íze különösen keserű, így egészen egyedi ízvilágot kölcsönöz a koktélnak.

10. Ramos gin fizz Louisianaból

Ezt a habos, könnyű koktélt Louisiana kormányzója, Huey Long tette híressé. A történet szerint ugyanis üzleti útra indult New Yorkba kedvenc csaposával, ahol tökéletesítették a megálmodott alap italt. Ezért nevezték "new york-i ajándéknak".

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot

Nézd meg többi bejegyzésünket is az Italneked blogban

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás